61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ - Trabzon’da dolmuş fiyatlarının 1.75 kuruştan, 2 Liraya çıkmasının ardından yaşanan tartışma, devam ediyor. Konu son olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde gündeme geldi. Meclisin açılışında gündem dışı söz alan bağımsız üye Ali Sağır, “Dolmuşlara zam yapıldı belli miktar. Zammın zamanı değil mi, bana göre gereksizdi ama onun ötesinde üniversite şehrinin öğrencilerimiz var. Öğrencilere haksız fiyat tarifesi uygulaması var. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Fiyat artışları noktasında UKOME’nin kararı var mı yok mu?” diye sordu.

ADALETİN GEREĞİ
Bunun üzerine konuyla ilgili Belediye Meclisini bilgilendiren Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Biz dolmuşlarla ilgili zam taleplerini çok titizlikle inceliyoruz. Göreve başladığımızdan beri. Onun için mutlaka kriter olarak aldığımız hususlar var. Onu teferruatlı olarak UKOME başkanlığından bilgi alabilirsiniz. Bu çerçevede çok titiz olduğumuzu belirterek 4 yıldır burada dolmuş fiyatlarına bir kuruş bile zam yapılmış değil. Bu titizliği gösterirken mutlaka şoför esnafının ekmeğini kazanması konusunda ki bir büyük mağduriyetine yol açmamak da adaletin gereğidir. İdarenin bu hususlarda ki her parametreyi değerlendirerek karar vermesi icap eder. Böyle davranmak cihetine ittik. 4 yıldır hiç zam yapılmış değil. Bu parametrelerde değişim olmasaydı zam yapılmayacaktı” dedi.

Trabzon’un Büyükşehir olmasının ardından bu tür zam gibi taleplerin belediyeyi dışarda tutarak karar alınıp uygulanamayacağını kaydeden Gümrükçüoğlu, “Yetkileri münasebetiyle belediyenin dışında karar alıp uygulamak kanunen mümkün olmadığından dolayı daha titizlikle incelenmesi gereken konudur. Büyükşehirden önce esnaf odasından alınan kararla bunu uygulamaya geçmeyi iş kanunda ki imkanlarıyla kullanmaya gayret etmişlerdir. Bu konuyu biz Ticaret Sanayi odası ve Valilik nezdinde gündeme getirdik. Mahkemeye verdik ve mahkemenin sonucuna uymuştuk. Önceki yıllarda...''

HAKLI VE MAKUL TALEP
2014 yılından sonra büyükşehir belediyesi haline geldikten sonra Esnaf ve Sanatkarlar Kanununa göre belirleme yetkisi olmamıştır. UKOME bunu daha titizlikle takip etmek ve talepleri sonuçlandırmak yetkisine haiz olmuştur. Bu konuda ki titizliğimizi özellikle vurgulamak istiyorum. 4 yıldır defaten zam talepleri geldiğinde uygun görülmediği bu şehir yaşamıştır. Belediye otobüslerimiz, toplu taşıma araçlarının dışında alternatif hizmet eden dolmuşçuların mutlaka ekmeğini kazanması noktasında haklı ve makul talebi olmuşsa o da göz ardı edilmemiştir” dedi.

UKOME KARARI VAR MI?
Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odasının 6 Eylül 2016 tarihinde olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, “En son bu konuda Şoför ve Otomobilciler odasının müracaatı 6 Eylül 2016’da oldu. O müracaatın değerlendirilmesi sonrasında karara varıldı. Ben zamma taraftar değilim, karşıyım diye bir cümleniz üzerine hasıl oldu. Hiç kimse zamma taraftar olmaz. Önemli bir eksiği ve mağduriyeti olmazsa. Bu müracaat üzerine yapılan değerlendirme 4 yılın üzerine bu parametreler değerlendirilerek 25 kuruş zannedersem bir zam cihetine gidilmiştir. Öğrenciye uygulanacak olan zamda, bir atmış, gerektirdiği halde onu işlerlik açısından zorluğu olacağı münasebetiyle 1.50’de bırakılması istendi. Buna da o verilen karar çerçevesinde sabit tutulması konusunda ilgili oda ile mutabakat sağlandı.

UKOME kararı tabi ki var. Olmadan yürürlüğe girmesi mümkün mü?
27 Ekim 2016’da 2016’ya 86 sayılı kararla gündeme aldı. 15 Kasım 2016’da bu kararı aldı. Tebliğ tarihi olarak da 17 Kasım 2016’da tebliğ edilmiş. 19 Kasım 2016’da başladı” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE İNDİRİM UYGULANMAMASI
Gümrükçüoğlu, üniversite öğrencilerine indirimli tarife uygulanmaması ile ilgili olarak ise, “Biz gönül ister ki bütün öğrencilerimiz toplu taşıma araçlarında da istifa ettiği gibi dolmuşçu ve minibüsçülerin taşımalarından istifa etsin. Bu konuda biz rica ve yapılması talebini şifai olarak her zaman görev yaptığımız süre zarfında ilettik, rica ettik. Uygulamanın bu şekilde olmasına çalıştık. Ama bu konuda yasa ve mevzuatta zorlayıcı imkan yok. Yani şöyle, daha önce ki yıllardan 2007’ler, 8’lerde Türkiye genelinde umumi olarak şehirlerde uygulanan ilkokul, lise öğrencilerine indirimli uygulama yapılmış. Bizim şehrimizde de yine UKOME’de onların dosyalarını görmek mümkün. Bu uygulama itibar edilerek devam etti. Hatta bazen şikayetler oldu. Yasal mecburiyet olmaması münasebetiyle üniversite öğrencilerine uygulanmadı. Bu konuda kanuni müeyyide var mı?” dedi.