61SAAT HABER SERVİSİ – SERKAN KILINÇ

Araklı İlçesinde ki ‘Dul’ mahallesinin isminin değiştirilmek istenmesi yine tartışmaları da beraberinde getirdi. Daha önce Belediye Meclisine gelen ve ‘Gül’ olarak değiştirilmek istenen isim o dönem yeniden görüş alınmak üzere Araklı Belediyesine iade edilirken bugün de yeniden meclise geldi. Bu kez köyün ismi, ‘Çamlıca’ olarak değiştirilmek istenirken Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundan gelen görüşte mahallenin isminin değiştirilmesinin Araklı Belediye meclisinde olduğu ardından alınan kararın Kaymakamlığa gönderileceği ve buradan da Valilik kanalıyla onaylanarak yürürlüğe gireceği görüşü belirtildi. Bu nedenle isim değişikliği ile ilgili madde yeniden Araklı Belediyesine iade edildi.

ARAKLI BELEDİYESİNE GÖNDERMEK ANLAMLI DEĞİL

Maddenin iadesinin ardından söz alan Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, “İkinci kez geldi. Biz ondan sonra tarafları yine çağırdık. Büyükşehrimizden geri geldi. Bir uzlaşma olsun. Referandum olsun. Taraflarla birkaç müzakere yaptıktan sonra muhtarımız, ‘Dul’ kelimesinin değişmesi konusunda çok ısrarlı davranıyorlar. Tekrar belediyemize müracaat ettiler. Arkadaşlarımız oy birliği ile birlikte ‘Dul’ mahallesinin ‘Çamlıca’ mahallesi olması için karar çıktı. Yine iadesi talep ediyor. Biz zaten meclis olarak onayladık. Tekrar dönecek ve Kaymakamlığa gidecek. Bu yazının Kaymakamlığa gitmesi ve Valiliğe gitmesi daha uygun olmaz mı? Tekrar Araklı Belediyesine göndermenin anlamı olmadığını düşünüyorum. Evrak git gel olunca yoruluyoruz orada. Tartışmalar oluyor. Bu yazı ya Kaymakamlığa ya da komisyon kararının valiliğe gönderilmesini talep ediyoruz” dedi.

MAHALLİNE İADE EDİLMESİ GEREK

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “Yasa açık. Biz burada onama makamında şekli olarak kararın kesinleşmesi açısından ilçe kaymakamlığının onayı lazım. Hukuki değer kazanması için. Şekli prosedür olarak mahalline iade etmemiz lazım. İlçe Belediye Başkanımızın, ilçede ki hassasiyet göz önüne alındığında kararın şeklen kesinleşmesi açısından doğrudan ilçe kaymakamlığımıza gönderebiliriz. Belediye Başkanının o hassasiyetini de gidermiş oluruz” diye konuştu.

ALEVLENME NEDİR..?

İsmail Hakkı Küçükali ise, “Oy birliği ile alınan kararın hassasiyeti nedir. Alevlenme nedir? Yanlış yapmayalım. Hassasiyet te yok. Madem oybirliği ile alınmış. Bizim muhatabımız da sissiziniz. Araklı Belediyesi, Büyükşehire müracaat etmiş. Büyükşehir’de Araklı’ya gönderecek” dedi. Daha sonra ki görüşte ise Araklı Beledisinin aldığı kararın zaten Kaymakamlığa gönderildiği bu noktada Büyükşehir Belediyesinin ise yetkisi olmadığı belirtildi. Bu noktada kanunla ilgili mecliste tartışmalar yaşanırken son olarak Meclis, komisyonun önerdiği gibi maddeyi Araklı Belediyesine iade etti. Mahallenin isminin ise Kaymakamlık ve ardından valilikten onaylanması durumunda değişeceği bildirildi.