Trabzon tarımı ile ilgili bilgiler veren Erdoğan, arazinin engebeli olmasına dikkat çekerek “466 bin 400 hektar olan ilimiz yüzölçümünün ancak yüzde 23’üne tarım yapabilmektedir. Bu alanlarımızın yüzde 88’lik kısmını sırasıyla fındık, mısır ve çay alanları oluşturmaktadır. Sebze ve diğer meyve alanlarımızın toplamı %3 kadardır” Ortalama arazi büyüklüğümüz 13,5 dekar, ortalama parsel büyüklüğümüz ise 2,5 dekar civarındadır. Bu durum yapılması düşünülen projeleri biraz kısıtlamaktadır. İl Müdürlüğü olarak hedefimiz ekolojik ve topoğrafik özelliklerinde dolayı vazgeçilmezlerimizden olan fındık ve çaydan azami verimi alabilmek için eğitim ve demonstrasyon çalışmalarının etkin bir şekilde sürdürmek. Bu küçük alanlardan en üst düzeyde faydalanılmasını sağlamak, fındıktan ve çaydan daha fazla gelir getirici, ilimizdeki ürün çeşitliliğini artırmak için yeni projeler üretmek ve uygulamaya koymak ana hedefimizdir” dedi.

Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yapılan çalışmalara dikkat çeken Bektaş Erdoğan “Trabzon hurmasında 47 farklı tip, karayemişte 75 farklı tip, kirazda 58 farklı tip, elmada 42 farklı tip, 32 adet beyaz baş lahana, 37 farklı biber tipi, 16 farklı kabak, 7 farklı tür lale üzerinde çalışılmış ve hepsi de muhafaza altına alınmıştır. İl Müdürlüğü olarak ise, geçen sene yaklaşık 3 bin 500 adet Yomra elması aşılanmış, elde edilecek fidanlar ağırlığı Yomra ilçemiz olmak üzere ücretsiz dağıtımı yapılarak bahçe tesis ettirilecek ve bu elmanın devamlılığının sağlanmasına katkıda bulunulacaktır” diye konuştu.

Trabzon’da daha fazla ürün çeşitliliğini arttırmak yeni projeler üretip, uygulamaya koyacaklarını da ifade eden Erdoğan, “Bu amaca yönelik olarak son yıllarda gerek bakanlığımız, gerek yerel idareler destekli projeler ile çok önemli gelişmeler kaydedilmektedir. Yıllık ortalama 40 dekar mavi yemiş,15 dekar iyi,60 dekar çilek, 80 dekar ceviz, Trabzon hurması, Yarı bodur elma, Ahududu, Böğürtlen, Örtü altı projeleri gibi birçok proje uygulanmaktır .Bu çalışmaların sonucu olarak 2000 yılında 123 ton olan kivi üretimi, 2011 yılı itibariyle bin 325 tona, 31 ton olan Trabzon hurması 162 tona, 500 ton olan çilek üretimi 687 tona çıkarılmış, 200 yılında istatistiklere bile girmeyen mavi yemiş 2011 sonu itibariyle 261 dekar bahçe tesis edilmiştir. Ayrıca fındık, çay, bal ve üzümsü meyvelerde toplam 404 çiftçi ve yetiştiricimiz organik tarım yapmaktadır” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, tarımsal destekler ile Trabzon çiftçisinin cebine 2011 yılında 140 milyon TL civarından sıcak para girişi sağlandığını sözlerine ekledi.