61SAAT HABER SERVİSİ-Ahilik Haftası çerçevesinde Trabzon’da başlayan etkinlikler bugün Ortahisar’da Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin (TESOB) organize ettiği pilav dağıtımı ile devam etti. Trabzon’un Büyükşehir olması ile Merkezde kurulan Ortahisar İlçesinin kurucu Kaymakam Osman Ateş’in de katıldığı pilav dağıtımı ilk olarak halk oyunları gösterileri ile başladı. 

Halk oyunları gösterilerinin ardından ise konuşmalara geçildi. Etkinlikte ilk olarak TESOB Başkanı Metin Kara bir konuşma yaptı. Kara, Ahiliğin Kurucusu olan Ahi Evren’in hayatından kesitler verdiği konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ahilik, Anadolu’nun bir çok bölgesinde yaşamış Türk halkının ticaret ve ahlaki yönden gelişmesini sağlamış bir kurumdur. Ahilik kurumunda sevgi, hoşgörü ve dayanışmanın ve ahlakın en üst seviyesi vardır.  Ahiler savaşta asker barışta eğitimci idiler. Ahilik, Anadolu’dan Orta Asya’ya Türk örf ve adetleri ile yoğrulmuştur” dedi.

Kara’nın ardından ise Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bir konuşma yaptı. Gümrükçüoğlu, “Biz Trabzon olarak; vatandaşı, esnafı ve kamu kurumları ile bir ve beraberiz. Şehrimizde Ahi dedelerimizin verdiği kültürü yaşamaya devam edeceğiz. Trabzon en büyük turizmini yaşıyor. Bütün bunlar esnaflarımızın ve vatandaşlarımızın gayretleri ile yaşanıyor” dedi.

Konuşmaların ardından yeniden halk oyunları gösterileri sunulurken daha sonra ise etli pilav dağıtımına geçildi.
Kaymakam Ateş, Başkan Gümrükçüoğlu ve TESOB Başkanı Kara, pilav kazanlarının başına geçerek ilk pilavları dağıttı. Toplamda 250 kilo et, 350 kilo pirinç ve 25 kilo tereyağı kullanılarak hazırlanan etli pilav dağıtımında resmen izdiham yaşandı. 2 bin 500 kişilik hazırlanan ve 4 tencere ile servis edilen etli pilav yaklaşık 25 dakikada tükendi.

KAYNAK: 61SAAT.COM