Yapılan çalışmalar sonucu Zağnos surlarında 4 kapı ortaya çıkarılırken, 4 kapının açılarak yeraltı şehriyle ilgili gerçeğe ulaşılması için bilim adamları ve ilgili akademisyenler özel cihazlar yardımıyla çalışma başlattı.
Trabzon'un Ortahisar Mahallesi’nin altında bir yeraltı şehri olduğu iddia edilirken, Trabzon Belediyesi’nin yükümlülüğünde devam eden çalışmalar çerçevesinde Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Araştırma Heyeti, surların altındaki 4 kapının bulunduğu bölgede teknik çalışma başlattı.



Ortahisar’daki Zağnos surlarında ortaya çıkan ve ‘4 Kapı’ olarak bilinen kapıların açılarak 'Ortahisar Yeraltı Şehri'nin Trabzon turizmine kazandırılması yönündeki çalışmalar teknik olarak başlatıldığını belirten KTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı ve Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi İkinci Başkanı Doç. Dr. Aysel Şeren, teknik çalışma kapsamında 4 Kapı’nın olduğu bölgenin adeta tomografisi çekildiğini ve toplanan verilerin bir sonuca bağlandıktan sonra rapor oluşturularak ilgili kurumlara teslim edileceğini söyledi.
Çıkan sonuca göre kapıların açılıp açılmayacağının netlik kazanacağını ifade eden Şeren “Bugün çok detaylı bir çalışma yaptık. Jeofizik yöntemlerle yapıya herhangi bir sondaj yapmadan, hasar vermeden GPR aletiyle elektromanyetik dalgalar göndererek, surların ve kapıların ardında ne olduğunu anlamaya çalıştık. Yani surların iç yapısını görüntüsünü, diğer bir deyişle tomografisini çekmeye çalıştık. İlk bulgular kapıların ardının çok karmaşık olduğu yönünde. Ama biz 15 güne kadar raporumuzu hazırlayıp Trabzon Belediyesi’ne ve diğer ilgili kurumlara sunacağız” dedi.

JMO Trabzon Şube Başkanı Nuh Demirbaş ise olumlu sonuçlar çıkması halinde kapıların açılabileceğini de kaydederek “Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ı ziyaretimizde bize 4 Kapı’nın açılıp açılmayacağı konusunda bir çalışma yapmamızı istedi. Biz de bunun üzerinde Trabzon Belediyesi’nin sorumluğunda bir çalışma başlattık. KTÜ’nün yardımlarıyla şu anda bilimsel bir çalışma yapılıyor. Raporlar olumlu çıkarsa kapılar açılabilir. Bunu gerçekleştirecek bilgi, donanım ve ekipman Trabzon’da mevcuttur” diye konuştu.