61SAAT HABER SERVİSİ-ÖZEL HABER-Trabzon’un Maçka İlçesi Gürgenağaç Köylüleri önceki gün adeta kıyameti yaşadı. Öğle saatlerinde büyük bir gürültüyle evlerinden ve işyerlerinden çıkan çıkan köylüler yoğun toz bulutu altında gökten yağan 5 ile 100 kiloluk kaya parçalarını görünce ölümle burun buruna geldiler.

Cennet İnşaat’a ait taş ocağında yapılan dinamit patlaması sonrası o  köyde hissedilen sarsıntının deprem olduğunu sanan köylüler gökten yağan kaya parçalarını görünce olayın taş ocağındaki dinamit patlamasından kaynaklandığını anladılar. Taş ocağından fırlayan koca kaya parçaları 1 kilometre mesafedeki tüm köylere dağıldı.  Köyde neredeyse her evin çatısında koca koca delikler, duvarlarından içeri giren büyük kaya parcaları olayın ciddiyetini gözler önüne serdi.


KOLU PARÇALANDI

Feci Olay’da 65 yaşındaki Mustafa Çubukçu isimli vatandaşın koluna isabet eden kaya parçası, kolunun büyük bir kısmının kopmasına ve kemiklerinin kırılmasına neden oldu. Yavuz Selim Kemik Hastalıkları Hastanesi’nde ameliyata alınan, hayati tehlikeyi atlatan fakat sol kolunu uzun bir süre kullanamayacak olan Çubukçu, ‘Camiden çıkarken büyük bir patlama duydum. Baktım insanlar sağa sola koşuyor, nereye kaçıyorsunuz derken gökyüzünden yere düşen kaya parçalarını gördüm. Hemen bir ağacın altına sığınaşım dedim. Fakat kocaman bir taş kolumu paramparça ettim. Az kalsın canımızdan oluyorduk. Bu işin sorumlularından davacıyım’ ifadelerini kullandı.

 

BİR KİŞİNİN TAM KAFASINA DÜŞÜYORDU Kİ!

Köy sakinlerinden Burak Özcan’da olaya tanık olanlardan. Halen daha yaşadıkları şoku atlamadıklarını ifade eden Özcan, ‘Büyük bir gürültünün ardından yer sarsıntısı ile deprem oluyor sandık. Ortalık toza dumana boğuldu derken kafamızdan aşağı kaya ve çakıllar yağmaya başladı. Evimin camlarından, duvarlarından, çatısından içeri taşlar girdi. Bir ağabeyimizin kolu parçalandı. Başka bir vatandaşın tam kafasına düşüyordu ki yine yanındaki iterek onun hayatta kalmasına neden oldu. Devlet bizim canımızı satmış. Daha ne diyelim. 1991 yılında da bir teyzemiz burada aynı şekilde hayatını kaybitmişti.

 

KAYMAKAM BİLE ZİYARET ETMEMİŞ

Olay dün oldu, fakat köyümüze halen daha bir yetkili gelip geçmiş olsun demedik. Bırakın Vali’yi, Belediye başkanını, kaymakamımız bile 2 gün oldu gelip bize geçmiş olsun demedi.  İnsanların malı heba oldu hadi onu geçkim ama canımız tehlikede, canımıza kastediyorlar fakat devletimiz bize sahip çıkmıyor. İnsanları öldüren bu ocağı kapatamıyor. Artık çağ değişti. Farklı yöntemlerle bu taş kırma işlemleri yapılıyor. Fakat ocağı işleten şirket çok maliyetli olduğu için dinamit yöntemini kullanıyor. Yetkililerden Gürgenağaç Köyüne sahip çıkmalarını bu ocağı kapatmalarını istiyoruz’ dedi.

 

DEVLET ÖLÜM FERMANIMIZA RUHSAT VERMİŞ

Hasarın en fazla olduğu evin sahipleri Resul-Ayşe Yar çiftinin evlerinin duvarında ise kocaman bir delik ve içersinde 30 kiloluk bir kaya parçası vardı.

Olay anında başka bir odada olduğunu belirten Resul Yar ‘Evimizin çatısı delik deşik oldu. Ben deprem oluyor zannettim. Odaya geldiğimde ise adeta şoka girdim. Koca bir kaya parçası odanın ortasında. Evin duvarında 1 metrekarelik bir delik açmış. Yattığımız kanepenin üzeri taşlarla dolu. Eğer olay anında o odada olsaydım belkide şimdi hayatta olamayacaktım’ ifadelerini kullandı.

Ayşe Yar olay sonrası artık dışarı çıkmaya korktuğunu belirterek ‘Devletimiz nerede. Sırf birileri para kazansın diye bizim canımızı hiçe sayıyorlar. Artık burada yaşayamayız. Tüm evlerin yatak odalarına kadar kayalar girmiş fakat yetkililer bize ‘Evinizde oturabilirsiniz’ diyor. Bu nasıl bir sorumsuzluk. Yurdışında olsu bu ocağı kapatır sahiplerini de tutuklarla. Ama Türkiye’de hayat bedava. Yeter ki birileri para kazansın’  şeklinde konuştu.


MUHTAR ‘BÖYLE BİR SİSTEM OLAMAZ’

Gürgönağaç Mahallesi Muhtarı Ahmet Reis dün geceden beri gözüne uyku girmediğini belirterek ‘Ne zaman başımıza taş yegecek diye bekliyoruz. Böyle bir sistem olamaz. Ne yazık ki işin ucunda para var ve bu nedenle bu ocağı kapatmıyorlar. Bir can verdik ama devlet yine onların çalışmasına müsade ediyor. Çok mağduruz. Devletin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Çok sayıda evde hasar var. Fakat biz işin hasarında değil, canımızın peşindeyiz. Yeter artık. Burada ocaklar tüm mahsüllerimizide perişan etti. Artık bahçelerimizde lahana, mısır olmuyor. Bir şey yetiştiremiyoruz. Tüm dengemizi alt üst ettiler. Korku içinde yaşıyoruz’ dedi.

KAYNAK: 61SAAT.COM



OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜ YÜKLENİYOR.. 

 

 

 


Trabzon'da gökten taş yağdı paylaşan: 61saat