Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan merkezde, 10 Ağustos’tan bu yana fındık kurutuluyor; bu işlem için üreticiden ücret talep edilmiyor. Bölgenin nemli ve yağışlı iklimi çiftçilerin merkeze yönelimini artırıyor.



Fındık Kurutma Merkezi’ne ürününü getirecek üreticilerin patosa vurmadan önce 5-6 gün ürününü güneşte tutmaları gerekiyor. Kurutma işlemine başlamadan önce fındığın nemi ölçülüyor. Bazı fındıkların nem oranının yüzde 35-40 civarında çıkması kurutma işleminin uzamasına neden oluyor. Ortalama yüzde 20 nem oranına sahip fındıklar merkezde 15-20 saat arasında yüzde 6 nem oranına indirilerek kurutuluyor. Merkezde asgari 1 ton ve üzeri fındıklar işleme tabi tutuluyor.




RANDIMANI ARTIRIYOR




TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, kurutma işleminde deneme aşamasında bazı sıkıntıların yaşandığını, ancak bunların kolaylıkla atlatılıp sistemin başarıyla işler hale getirildiğini belirtti. Şükrü Güngör Köleoğlu, şunları söyledi: “Trabzon’da projeyi her aşamada başarılı bir şekilde uyguluyoruz. Hedefi fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak olan projeye üreticilerimiz de büyük ilgi gösteriyor ve destek oluyorlar. Kurutma merkezine büyük talep var. Bu nedenle sıra vererek çalışıyoruz.”

Köleoğlu, merkezde işleme tabii tutulan fındıkların doğal şartlarda kurutulanlara göre daha randımanlı olduğunu savundu. Eylül bitiminde sonlandırmayı kararlaştırdıkları kurutmanın ardından, projenin değerlendirmesini yapacaklarını ve gelecek sene daha yararlı şekilde nasıl uygulanabileceği konusuna ağırlık vereceklerini de sözlerine ekledi.