Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon İmperial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Korkmaz, gribal enfeksiyondan özellikle çocuklar ve yaşlıların etkilendiğini belirterek bu konuda uyarılarda bulundu.

Gribal enfeksiyondan korunmak için bol sıvı tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Dr. Korkmaz, "Sonbahar aylarına girdiğimiz şu günlerde sıcak soğuk değişikliklerini yoğun olarak yaşayacağız. Bu durum özellikle gribal enfeksiyon sıklığında artmalara yol açacaktır. Özellikle çocuklar yaşlılar ve hastalar bu değişiklerden daha fazla etkilenirler. Bu durumdan kaçınmak için halkımıza bol sıvı tüketmeyi, savunma sistemimizi güçlendirecek meyve ve sebze tüketimimizi artırmayı önermekteyim. Balık sezonunun açılması ile bollaşan, omega 3 ve protein açısından zengin mevsim balıklarını tüketmek de direncimizi artırmakta bize yardımcı olur" dedi.

UYKU DÜZENİNE DİKKAT

Savunma sistemi ve vücut direnci için bir diğer önemli hususun uyku düzenine dikkat etmek olduğunu belirten Dr.Korkmaz, "Bulunulan ortamı düzenli havalandırmak, mevsime uygun giyinmek, kullanılan klima ve havalandırma sistemlerinin rutin bakımlarını yapmak üst solunum yolu enfeksiyonlarını azaltacaktır. Ayrıca polenlerin artmasıyla, allerjik karakterde bireylerin şikayetlerin de bir artış bekleriz. Şikayetler başlamadan allerjik hastalık tanısı alan kişilerin tedavilerine başlamak, şikayetler çok artmadan ve farklı problemler eklenmeden bu dönemi atlatmasını sağlar. O açıdan allerjik hastalığı olan kişilerin, kendilerini takip eden hekime başvurmaları uygun olur. Peki üst solunum yolu enfeksiyonu niye bu kadar önemli? Sadece halsizlik, kırgınlık, burun akıntısı, tıkanıklığı olsa ne olur diyebilirsiniz. Maalesef olay sadece bununla sınırlı kalmıyor. Viral enfeksiyona yakalandıktan bir süre sonra vücudun savunma sistemi şayet bu hastalığı yenemezse olaya; sinüzit, orta kulak enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu, alt solunum yolu enfeksiyonu gibi daha ciddi tablolar eklenebilmekte. Bu hastalıklar da yaşam kalitesini ciddi anlamda bozmaktadır. Çok basit ve kolay uygulanılabilen bu önerileri en güzel mevsimlerden olan sonbaharın zevkle yaşamamıza katkıda bulunacaktır"diye konuştu.