61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin-Trabzon’un Maçka 12 kilometre uzaklıktaki Akarsu Mahallesi’nde Acısu Deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesinin Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis’ince imar plan teklifinin oy birliğiyle reddedildiği, bu karara uymayarak çalışmalara devam edildiği öğrenilmiş, mahalleli yapılan çalışmanın doğa üzerinde tahribat yarattığını ve mahallelerinde bulunan mağalarında bu çalışmayla zarar göreceğini belirtmişlerdi. 

Özellikle mahallede bulunan ve tabiat varlığı olarak tescillenen Akarsu Mağarası’na ciddi zararların verileceği HES projesinde, işi yapan şirket mahallelinin tepkisiyle çalışmalara başlanan bölgeyi terk etmişti. 

HES çalışmalarının sıkça göründüğü Maçka’nın Akarsu Mahallesinde bulunan tabiat varlığı olarak tescilli olan Akarsu Mağarası Makam Olur’u ile B grubu mağara olarak onaylandı. Akarsu Mağarası’nın B Grubu mağara olarak onaylanması üzerine mağara üzerinde ve etrafında mağaranın doğallığına veya estetiğine zarar verebilecek bir çalışma yapılamayacak.

Sadece doğal estetik, bilimsel ve ekolojik açıdan değerli, ancak insanlık yararı açısından sağlık ve eko-turizm amaçlı turizm faaliyetleri yapılabilecek nitelikte doğal dengeler dikkate alınarak kullanılabilecek olan Akarsu Mağarasında turizm faaliyetlerinin bu kararın ardından hız kazanması bekleniyor.

Akarsu Köyü Mağarası;

Mağara, Trabzon’un Maçka ilçesinin Akarsu köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Büyük bir mağaradır. Eskiden yerleşim yeri olarak kullanılan mağara, içinde bulunan kalıntılardan anlaşılmaktadır. Söylentilere göre içerisinde 72 oda mevcuttur. Mağarada bol miktarda sarkıt ve su varlığı saptanmıştır. Detaylı bir çalışma henüz yapılamamıştır.