Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin tabelasındaki Türkiye Cumhuriyeti ibaresinin kaldırılmasına karşı çıkan İYİ Parti Grup Başkanvekili Davut Çakıroğlu, 11 Kasım 2019 tarihinde bu ibarenin geri getirilmesi hususunda Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne bir önerge sundu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi Aralık Ayı Toplantısının son oturumunda Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu tarafından bu önergenin oylanmasının hukuki bir dayanağı olmadığı belirtildi ve önergenin oylanması reddedildi.

Konuyla ilgili önergeyi veren İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, bu kararı üzüntüyle karşıladığını belirtti. Kararın oylamaya dahi sunulmamasını eleştiren Çakıroğlu, “Sayın Komisyon Başkanı siz önergemi ya iyi okumadınız ya da anlayamadınız. Benim vermiş olduğum önerge Büyükşehir Belediye Kanunu ile ilgili Hal yasasına ilişkin önerge değildir. Anayasanın birinci amir hükmü olan Türkiye Cumhuriyeti’nin adını tanımlar. 4. Maddesi değiştirilemez, değiştirmesi teklif edilemez.  Keşke başka şeyler söyleseydiniz. Neticede bu önergenin kabulünü de bu meclis oyladı. Biz önergemizde Türkiye Cumhuriyeti’nin ne olduğunu, kimlerin kullanabileceğini, nasıl kullanabileceğini söyledik. Biz yetkinin olmayışından bahsediyorsak hangi yetkiyle kaldırılmıştır. Ona da cevap vermeniz gerekir. Meclise olan inancım o dur. Bu kişisel bir şey değil hepimizin değeridir Türkiye Cumhuriyeti. Milli düşüncemiz müştereklerimiz ortaktır. Aynıdır. Ben bu kararı hem kendi adıma hem de şehrim adına üzüntüyle karşılıyorum” dedi.  Çakıroğlu’nun ardından Meclis üyeleri de oylamanın uygun olmadığı yönünde görüş bildirdi.

    Söz konusu önergenin oylama reddi meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti ibaresinin Trabzon Büyükşehir Belediyesi tabelasında yer alması için önergeyi Meclise sunan Çakıroğlu, “Allah razı olsun benden millet kendisini bir bir anlattı. Ülkücü arkadaşlarıma bir çift lafım var. Ülkücülük partili olmak değildir bir yaşam şeklidir. İYİ Parti’de olmam şer odakları ile kucak kucağı olmam anlamına gelmez. Bunu söyleyen başkanıma iade ediyorum. Bir Davut Çakıroğlu’nun şer odağıyla terör örgütü ile yan yana koymak onu hiç tanımadı demektir.  Gördük ki 32 gün içinde farklı şeyler çalışmışlar” şeklinde konuştu.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaşananları değerlendiren İYİ Parti İl Başkanı Azmi Kuvvetli ise, “İYİ Parti Grup Başkanvekilimiz Davut Çakıroğlu’nun önergesini fırsat bilip vatanseverlik naraları atan Meclis üyeleri, bu denli bağlı olduklarını iddia ettikleri Türkiye Cumhuriyeti ifadesini savunmak için neden bugünü beklemişlerdir? Bu değerin savunuculuğunu yapmak için illa ki birilerinin gündeme taşıması mı gerekmekteydi? Bu gelişme mi onlar için şov malzemesi olmuştur? Kaldı ki kime karşı neyin savunmasını yapmaktadırlar? Kendi belediyesinin tabelasına da Türkiye Cumhuriyeti ifadesini ekleyenler bile neden bugün çıkıp da bu konuyu siyasi malzeme haline getirmektedir? Türkiye Cumhuriyeti ifadesini belediyesinin adının başına ekleyenler, aynı talep bizden gelince neden konu üzerinde algı operasyonlarına başvurmuşlardır? Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, Türkiye Cumhuriyeti ifadesinin tabelaya eklenme konusunun Meclliste oylamaya uygun olmadığını, idari bir karar gerektiğini belirtmiştir. Kendileri söz ettikleri kadar bu değere bağlılarsa neden buna rağmen göreve geldikleri süre içerisinde Türkiye Cumhuriyeti ifadesini, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tabelasına ekletmemişlerdir? Buradan hareketle görüyoruz ki amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir. İYİ Parti olarak, bu konunun takipçisi olacağız. Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyetinin menfaatine yönelik hiçbir konuyu savunmaktan çekinmeyeceğiz. Bu sözden rahatsız olanlara rağmen “Ne mutlu Türküm diyene” demeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.