Trabzon Belediye Meclisi’nin; Aralık ayı toplantısında Trabzon'da 2007 yılında gerçekleştirilen Karadeniz Gençlik Oyunları anısına Toklu Mahallesi sahilinde Olimpiyat Parkı’na yerleştirilen hamsi maskotu heykelini kaldırma kararını alması geniş tepki uyandırdı. Dönemin belediye başkanı CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Trabzon Sanatevi Derneği Başkanı Adnan Taç ve eserin müellifi Heykeltraş Hasan Fehmi Hızal meclisin aldığı bu kararı kabul edilemez bulduklarını açıkladı.   

BAŞKAN KENDİNE YAKIŞANI YAPTI


Dönemin belediye başkanı CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu bu konuyla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme yapmak istemediğini belirterek, “Sadece şunu söyleyeyim. AKP Hükümeti’nin uzantısı olan Trabzon’daki belediye başkanı kendisine yakışanı yapmıştır. Ben bu konuda sadece bunu söylüyorum. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu bu kararı alarak kendisine yakışanı yapmıştır. Takdir kamuoyunundur” dedi.

BAŞKAN’IN BANA KARŞI ÖZEL HUSUMETİ VAR

Eserin müellifi Hasan Fehmi Hızal ise “Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun mahkeme sürecinden ötürü kendisine husumet beslediğini belirterek, “Bu konuyla ilgili çok söylenecek söz var. Bilindiği üzere bu anıtla ilgili olarak belediye ile benim aramda bir dava süreci var. Bundan ötürü Sayın başkanın bize husumeti var, anıtı çoktan beri kaldırmak istiyordu. Birkaç sene öncesinden açıklamalarıyla anıtı kaldıracağının sinyalini vermişti. Şimdi ise uygulamaya geçtiler.  Tabi ki buna karşı çıkıyoruz. Bu heykel Trabzon’un özel bir simgesi olan hamsiyi sembolize ediyor. Karadeniz Oyunları anısına yapılan bu anıtın yeri olimpiyat parkıydı. Buradan kaldırılması kabul edilebilir değildir. Biz belediyeden kültür ve sanat kenti Trabzon’a yeni işler beklerken sayın başkan Meydan’dan büstler ile kentin muhtelif yerlerindeki sanat eserlerini kaldırmaya kendini görevli addediyor. Ben bu konuda önümüzdeki hafta ayrıntılı bir basın toplantısı düzenleyeceğim. Bu olay Trabzon’un gündemini aşan bir olay haline geliyor. Basın açıklamasından sonra bir süreç başlatacağız. Açıklamayla bitecek bir durum değildir bu. Ciddi bir kamuoyu oluşturulması çabası içerisinde olacağız. Ulusal basına da bu konu taşınacaktır. Trabzon’un bu tür meselelerle ülke gündemine gelmesini istemeyiz ama bu aşamadan sonra yapacak bir şey yok” şeklinde konuştu.

BANA BİR KİŞİ GEREKÇE GÖSTEREMEDİ

Trabzon Sanatevi Derneği Başkanı Adnan Taç ise Kültür Araştırma Kurulu Üyesi olduğunu hatırlatarak, “Benim bütün itirazlarıma rağmen Olimpiyat Parkı’ndaki hamsi heykelinin kaldırılması kararını aldılar. Ben Kültür Kurulu üyesi olarak ‘Niye kaldırılsın?’ diye kurul üyelerine açık ve net olarak soru sordum. Bana cevaben Kültür Komisyonu bu kararı verdi dediler. Böyle bir şey olabilir mi? Komisyon böyle karar verdi diye biz bunun gerekçesini sormayacak mıyız? Sebep gösterilmesi gerekiyordu. Komisyondaki üyeler konuşmadı. Bir kişi çıkıp gerekçesini açıklamadı. Hamsi heykeliyle alakalı şu soruyu da açık olarak sordum. ‘Eserin müellifi belediye ile hukuki süreç yaşıyor. Bundan dolayı mı kaldırmaya niyetlendiniz? İnatlaşmaya mı gidiyorsunuz?’ dedim. Belediye kanadındaki arkadaşlar bundan kaynaklanmadığını söylediler. Ama komisyondakiler bu dava sürecini bilmiyorlardı. Ben itirazımı ortaya koydum. Trabzon’u sembol eden hamsi heykelinin hiçbir gerekçe ortaya konmadan kaldırılmasını anlamak mümkün değil.  Bu heykel o belediye başkanı döneminde olur, bu belediye başkanı döneminde olur. Fark etmez sonuçta konmuştur. Alanında uzman birinin yaptığı heykeldir. Bu konuyla ilgili karar alırken ortak aklı ortaya koyardık diye düşünüyordum ama bu malesef olamadı” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğılu ise ilgili anıtın “Sanat Kurulu’nun ve Kültür Sanat Komisyonunun tavsiyesi çerçevesinde meclis kararıyla kaldırıldığını söyledi.” Gümrükçüoğlu bu ve bumun gibi çık sayıda anıt akşamdan sabha ve mclis kararı olmadan keyfi  olarak dikilmiş anıtlardır. Olay bizim dışımızda ceryan ediyor.  Sanata ve sanatçıya değer veren bir sanat kurulumuz var. Karar bu kuruldan çıktı. Ardından Belediye Kültür Komisyonu’nda değerlendirildi. Sonra da meclise geldi. Meclis de Halk iradesini kullanarak kaldırdı. Kamu oyunun şunu bilmesini istiyorum. Ne biz ne de bir başkası bu tarihi  kentte kafasına göre istediği yere heykel koyamaz. Çok önemli ama bilinmesini istiyorum ki Ayasofya’daki horon anıtı dışında hiçbir anıt yasal değil. Horon anıtı ise tamamen yasal çerçevede ve bir yarışma sonucu dikilmişti.Ona herkes saygı gösteriyor. Onu tekrar yerine koyacağız” dedi.