Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği son sınıf öğrencisi Mehmet Can Sarıkap’ın buluşu, sürücüleri yakıt konusunda ekonomik anlamda büyük ölçüde rahatlatacak.
Sarıkap, geliştirdiği buluş sayesinde plastik ve organik atıklardan elde ettiği yakıtı aracında deneyerek test sürüşü yaptı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) kampüsündeki Trabzon Teknokent bünyesinde geliştirdiği buluş sayesinde 100 kilogram plastik ve organik atıktan 96 litre benzin ve mazot karışımı elde eden Sarıkap, “KTÜ bünyesinde bulunan Trabzon Teknokent'te plastik ve organik atıklardan benzin, mazot ve türevlerini üretiyoruz. Sanayi Bakanlığı bu konuda bize destek verdi, bizde bununla birlikte şirketimizi kurduk. Şirketimizde benzin, mazot ve doğalgaz üretimi yapılıyor. Bu üretimi daha önce ufak çaplı yapıyordum. 1890 yılından beri bu tarzda sistemler kurulmuş. Ama bu şekilde hiç denenmemiş. Bugüne kadar dünyada bu işi yapabilen tek yer İngiltere" dedi.

İngiltere'deki uygulama ile ilgili bilgi veren Sarıkap "Onlar farklı bir sistemde yapıyor, biz ise sistemi tamamen farklılaştırdık. Kendi şeklimize bürüdük. Tamamen yeni bir sistem ortaya çıkardık. Dünyada sadece İngiltere tam başarılı olarak kullanıyor. Türkiye’de de yapıyorlar ancak plastik atıklardan sadece pirolitik yağ elde ediyorlar. Bu da 1 ay sonra plastiğin donmasına sebep oluyor. Bu yüzde o pirolitik yağ direk elektrik enerjisine çevriliyor. Biz bu şekilde değil benzin, mazot ve doğalgaz olarak kullanabiliyoruz. 96 civarında bir verim alıyoruz. 100 kilo plastik ve organik atıktan 96 litre benzin mazot karışımı çıkartabiliyoruz. Ayrıca hiç bir kokuda yok. Geri kalanı ise doğalgaz olarak kullanabiliyoruz. Bire bir ürün elde ediyoruz . Yani 100 litreyi 10 kuruşa yakıyoruz. Şuanda denemelerimiz halen devam ediyor. Belediyeler ile görüşmeler yapıyoruz. Benzin, mazot ve doğalgaz üretimini Türkiye’de ilk defa biz yapacağız” diye konuştu.

Sarıkap, daha sonra elde ettiği yakıtı aracının deposuna koyarak test sürüşü yaparken, hiçbir sorunla karşılaşmadığı gözlendi.