61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu

Ortahisar Belediyesi, Temmuz ayı meclis toplantılarını bugün gerçekleştirilen toplantı ile sürdürdü.

Trabzon’un merkezinde yer alan eski yapılarda iş yerlerinin devirlerinin ardından yeni iş yerlerinin itfaiyeden rapor alamadıkları için ruhsat da alamadıkları konusu görüşüldü.

Trabzon Zabıta Müdürü Ömer Aydın, 108 adet yapı tespit ettiklerini, 12-13 tane de pasajın yeni yangın talimatına uymadığını ifade ederek, “Araştırma yaptım Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Esnafı rahatlatmak için bir önceki dönemde dosyasında itfaiye raporu varsa biz ona kolaylık sağlıyoruz. Yasada öyle bir şey de yok. Yangın güvenlik raporu isteniyor. Bu konuda hiç yanaştıramadık itfaiyeyi. Devir almak isteniyorsa en azından o devri yapmaya çalışıyoruz. İtfaiye müdürlüğü devrolunacak iş yerinin aynı nitelikte olmasına bu izni vermiyorsa o zaman eski binaları da denetlemesi gerek” dedi.

Ak Partili Faruk Kanca, yangın yönetmeliğinin eski çarşıları çok mağdur ettiğini belirterek, “Yeni kiracılardan itfaiye raporu isteniyor. Bazılarını Meclis’te çözebiliyoruz. Zabıtadan teklif geldi kolaylaştırılsın diye. Diyaloglar kuruldu fakat çözüm yolu elde edilemedi” diye konuştu.  

Ortahisar Belediye Başkanı Genç, “İş yeri devredildiğinde yerine gelecek olan da aynı nitelikteyse yangın ruhsatını alabilmesi lazım. Bu iradeyi Meclis ortaya koyacak. Gayrı sıhhi olanın farklı bir niteliği var. Sıhhi olanından devralan başka bir amaçlı iş yapacaksa ondan da isteyelim. Aynı nitelikte aynı iş yeri devam ediyorsa bu ruhsatı alabilmesi lazım. Biz bu yüzden varız. İtfaiye raporu alınmaksızın devam edebilmesi lazım “ dedi.

Ak Partili Meclis Üyesi Mustafa Dinçer, “İtfaiyeye sunmuştuk, izin verin diye mücadelemiz olmuştu. İtfaiyeden, bize gelirse biz maddeyi uygularız şeklinde yazı geldi” ifadelerini kullandı.

Ak Partili Meclis Üyesi Mustafa Yaylalı, “Sorun şurada… İtfaiye buna uymuyorsa dava konusu yapmamız lazım. Gerekiyorsa belediye olarak dava edelim. Hukuk karşısına çıktığında yönetmeliğin bu maddesini gösterecektir. İnsanları zora sokuyor” diye konuştu.

CHP Grup Başkanı Turgay Şahin, “Trabzon’da Meydan’da binaların büyük bölümü eski bina ve iş yerleri. Adam el değiştirdiği zaman ne yapıyor. Yeni iş yeri ruhsatı almak için müracaat ediyor. Onlar da yangın raporu istiyor. İtfaiye de yangın merdiveni istiyor. Olmayınca sıkıntı çıkıyor” dedi.

İyi Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, “Bir yönetmelik geliyor. Asansör yönetmeliği de yangın da olabilir. Dayanması gereken temeli mevcut var olan fiziki durum olmalı. Neden itfaiye dairesi önüne gelene bu olmaz diyor. Çözüm üretmeli. Zor bir konu da değil. Desinler ki şu tarihe kadar olanla böyledir, bundan sonra olanlar da böyledir. İtfaiye daire başkanlığından duyduğum tek olumlu şey, olmaz. Neden olmaz, yönetmelik var. Çok ciddi bir sıkıntı var Meydan’da. İlçelerde de var ancak bu ses bu kadar gür çıkmıyor. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Komisyonların değerlendirmelerinin ardından Başkan Genç, maddenin lokal olarak meclise getirilmesini ve idareler olarak değerlendirilmesini söyledi.