61 SAAT HABER SERVİSİ-Trabzon’da bugün 2 deprem meydana geldi. Meydana gelen depremlerden birincisi Erzincan’ın Otlukbeli ilçesinde meydana gelip Trabzon’dada hissedildi. İkinci deprem ise Trabzon’un Çimenli bölgesinde akşam saatlerinde meydana geldi.

Trabzon’da meydana gelen depremlerin sıklaşması üzerine herkesin aklına artçı depremler büyük depremin habercisimi sorularını getirdi.

TRABZON DEPREM KUŞAĞI İÇERİSİNDE!

Trabzon’da meydana gelen depremler üzerine 61saat’e açıklamalarda bulunan 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş Trabzon’da birden fazla fay bulunduğunu belirtti. Bektaş"Her iki depremde levha içi depremler, yani levha sınırı depremi değil levha sınırı depremi. Kuzey Andaolu fayının kuzeyinde mevcut olan aktif fayların hareketliliğini gösteriyor. Bu iki deprem gösteriyorki Erzincan ile Trabzon ve Karadeniz bölgesi deprem kuşağı içerisindedir. Kuzey Anadolu Fayının bizim için risk olmadığı düşünülüyor ama tam tersine hem Karadeniz’in deniz içerisindeki faylar hemde karadaki Erzincan, Gümüşhane, Trabzon yörelerinde de aktif fayların var olduğunu görüyoruz. Doğu Karadeniz bölgesinde bir değil birden fazla aktif deprem üreten fay var.” ifadelerini kullandı.

İKAZ EDİCİ DEPREMLER...

Bektaş olası bir deprem kümeleşmesi sonucu bu depremlerin tehlikeli olacağını belirtip "Bu iki deprem şuanda tedirginlik yaratacak düzeyde değil, yalnız ikaz edici bir depremdir. Bu bölgenin depremselliğini önemseyen depremlerdir. Şuanda tehlikeli bir öncü deprem olabilecek bir şey yok bu depremlerin  kümelenmesi lazım. Öncü depremler bir yerde kümelenirse bu sefer bize gelecekte büyük bir deprem olabileceğini gösterir. Ama şuanda henüz bir deprem kümelenmesi yok. “dedi.

FAYLAR DEPREM ÜRETEBİLİR...

Bektaş son olarak Karadeniz’de bulunan fayların aktif olduğunu belirtip "Bu bölgelerde bir kaç gün içerisinde birden fazla deprem olsa deprem kümelenmesi olsa bu ilerde büyük bir depreme işaret edebilir. Ama şuanda henüz bir deprem kümelenmesi yok. Halkımız şunu bilsinki Trabzon dahil Erzincan ve Karadeniz’in içerisindeki faylar aktiftir. Yani deprem üretme kabiliyetine sahiptir.” diye konuştu.