Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Toplantı Salonu’nda düzenlenen panele Trabzon Vali Yardımcısı Adem Karahasanoğlu, Trabzon Belediye Başkanvekili Seyfullah Kınalı, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Yahya Çavdar, TTSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Panelde konuşan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu bölge ekonomisinin gelişmesi için sürekli yeni arayışlar içinde olduklarını belirterek bu konuda yürütülen çalışmalara her zaman destek verdiklerini söyledi.

Trabzon Tarım İl Müdürü Dr. Bektaş Erdoğan ise tarımın en temel fonksiyonlarından birisinin insan hayatının devamını mümkün kılan gıda maddelerinin üretimi olduğunu belirtti. Panelin de konusu olan yöresel sebze ve meyvelerle ilgili olarak Bakanlık olarak yürüttükleri çalışmaları anlatan Erdoğan, “Tarım, ülkemizde sadece 2.3 milyon üreticiyi değil, 73 milyon tüketicileri, hatta yapılan ihracatlar nedeniyle bir çok dünya ülkesine de doğrudan ilgilendiren bir sektör durumundadır. Bu sektörün ihmali çok önemli sorunlar doğurmaktadır” dedi.
Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Yahya Çavdar ise Trabzon’un çok önemli yöresel meyve ve sebzeleri bulunan bir yerleşim olduğunu ve bu hususun Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de yer aldığını kaydetti. Yöre kültürünün bir parçası haline gelen bu meyvelerin muhafazasının önemli olduğunu ifade eden Çavdar “Biyolojik çeşitliliğimizin gen kaynaklarımızın bir parçası olan, sokaklarımıza hatta ilçelerimize adları verilen, türkülerimize konu olan kültürümüzün bir parçası haline gelmiş şifa hazinesi meyvelerimizin mevcut durumunun korunarak muhafaza edilmesi gerekmektedir. Yöresel meyvelerimizi ekonomiye yeniden kazandırabilecek modern yetiştiricilik tekniklerinin yaygınlaştırılması, ıslah ve seleksiyon çalışmalarının devam ettirilmesi, bu konularda ayrılan maddi kaynakların ve insan kaynaklarının artırılması da çok önemlidir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Seyit Mehmet Şen ‘Kabuklu meyvelerin insan sağlığı ve soframızdaki yeri’, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ‘Yöresel meyvelerimizin tanıtımı’ 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Çelik ‘Yöresel üzüm ve üzümsü meyveler’, Ordu Üniversitesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç Adnan Uğur ‘Yöresel sebzelerin değerlendirilmesi’ ve Güneş Gıdadan Fazıl Uzun ise ‘Yöresel meyvelerin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlama imkanları’ konulu birer sunum gerçekleştirdi

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz yaptığı sunumda, Yomra Elması’na dikkat çekerek “Biz Ünye’den Artvin’e kadar olan kuşakta çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızdan birisi de Yomra elması ve Yomra yöresindeki demir elması gibi yöresel meyve türlerini topluyoruz. Yerel meyve türlerini Ordu’da devletten aldığımız bir arazide koleksiyon niteliğinde toplamaya çalışıyoruz” dedi.
Öte yandan, konuşmacılarından ardından panele katılanlara yöresel ürünlerin ikramı yapıldı.