Ktü Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. Yakup Aslan, Ktü Farabi Hastanesinde basın toplantısı düzenledi.

Trabzon Tabip Odası Başkanı da olan Prof. Dr. Aslan, kentin Vakfıkebir ilçesinde yaşayan Ayşe ve Aydın Hindistan çiftinin yaklaşık 2 ay önce prematüre doğan bebekleri Elifsu'nun, dünyada ilk kez hastanelerinde uygulanan bir yöntemle sağlığına kavuştuğunu söyledi.

6,5 aylıkken, 880 gram ağırlığında ve 34 santimetre olarak doğan Elifsu bebeğin, solunum yetmezliği bulunduğu için hastanelerinin Yenidoğan ünitesinde 2 ay süreyle solunum cihazına bağlandığını anlatan Aslan, şöyle devam etti:

"Dünyada, bu kadar küçük doğan bebeklerin yüzde 50'si ölüyor. Bizim bebeğimizde ekstra bir risk faktörü vardı. Akciğerlerde bizim surfaktan diye tanımladığımız, akciğer baloncuklarının açılıp kapanmasını sağlayan bir madde var. Normalde akciğerin esnekliğini sağlayan bu maddeyi akciğerin kendisi salgılar. Ancak Elifsu'da bu madde doğuştan üretilemiyordu. Prematüre bebeklerde bu beklenen bir durum ancak bizim bebeğimizin üretim kapasitesi çok uzun süre geri kaldı. Muhtemelen bu bebeğin genetik olarak surfaktan üretmede bir sorunu vardı.

Genetik olarak bu sorun olan bebeklerde ise ölüm oranı dünyada 3,5 kat daha fazla. Dolayısıyla Elifsu'nun bu haliyle yaşaması mucize gibiydi. Onun için bu bebeği biz mucize Bebek olarak adlandırıyoruz. Belki en iyi merkezlerde yüzde 5, yüzde 10 yaşayabilirdi."




Aslan, bu nedenlerle Elifsu bebeği hayatta tutmak için 2 ay süreyle solunum cihazına bağladıklarını anlatarak, "Bu kadar küçük bebeğin uzun süre solunum aygıtına bağlı kalması akciğerde kanama, yırtılma, beyin kanaması, enfeksiyon gibi çok değişik sıkıntılara neden olup ölümüne yol açabilirdi. Elifsu'da da benzer sıkıntılar oldu ve pek çok badireler atlattık. Elifsu'nun annesi bebeğinin durumunu sorduğunda, ölüm riski çok yüksek olduğu için kendisine ümit veremedik ve boynu bükük ayrıldı yanımızdan" dedi.

-Dünyada ilk kez bir bebeğe 11 kez surfaktan ilacı uygulandı-

Prof. Dr. Yakup Arslan, akciğeri surfaktan maddesi üretmeyen hastalara tedavi sırasında dışarıdan bu maddenin ilaç olarak uygulandığını belirterek, şöyle devam etti:

"Tedavide bir ilaç olan surfaktan maddesi, akciğerin içine püskürtülür ve akciğerin kendi üretmesi gereken bu madde dışarıdan verilir. Pahalı bir ilaç. Dünyada bir hastada en çok 3 ya da 4 defa kullanılıyor. Dünyada bir hastaya en fazla 4 kez surfaktan maddesi verilmiştir. Biz bu bebeğe 11 kez surfaktan maddesi vermek zorunda kaldık. Bu dünyada bir ilktir. Bu Bebek, dünyada, surfaktan maddesi 11 kez akciğerine verilmesine rağmen sağlıklı olan tek bebektir diyebiliriz. Çünkü bu bebekler ya ölüyorlar ya da erken iyileşiyorlar. Bizim bebeğimiz de Allah'a şükür ölmedi, direndi. Biz de bütün bebeklerimizde olduğu gibi Elifsu bebeğin iyileşmesi için de çok büyük gayretle çalıştık."



-Minik Elifsu'nun sağlık durumu iyi-

Elifsu'nun hastalığına benzer bir rahatsızlığı olan başka bir bebeğe hastanelerinde 6 kez surfaktan maddesi vermek zorunda kaldıkları için bebeğin öldüğünü söyleyen Prof. Dr. Aslan, "Elifsu'nun ise şu anda normal bebekten bir farkı yok. Sadece kilosu düşük, bin 900 gram civarında oldu. Boyu da uzamaya başladı ve 42 santimetreye ulaştı. Annesini emebiliyor. Bizim için önemli olan çocuğun anneyi emebilmesi, vücut ısısını koruyabilmesi, solunum yetmezliğinin olmaması. Bu nedenle Elifsu'yu taburcu edip annesine vereceğiz ama hastanemizdeki kontrolleri sürecek" diye konuştu.

Şu anda 3 aylık olan Elifsu'nun solunum cihazına bağlıyken her an ölüm riski taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Aslan, "Anne bebeğinin sürekli öleceğini düşünerek 2 ay geçirmiş. Ama biz bebeğimizin tamamen sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Bebeği taburcu edeceğiz" dedi.

Prof. Dr. Aslan, Türkiye'de sağlık sisteminin çok iyi durumda, hastanelerindeki Yenidoğan ünitesinin de Avrupa ile ABD standartlarında olduğunu anlatarak, tek eksiklerinin personel azlığı olduğunu sözlerine ekledi.


-Anne Ayşe Hindistan: "Çok mutluyum"-

Elifsu'nun annesi Ayşe Hindistan da doktorların 2 ay boyunca bebeğinin ölebileceğini söylediğini belirterek, "Durumu çok ağırdı ama doktorları çok çaba sarf etti. Bebeğimin kurtulması mucizeydi. Çok şükür Allah'a, tedaviye cevap verdi. Şimdi durumu iyi. Bebeğimi emzirmek için yeni yeni kucağıma alıyorum. Artık taburcu ediliyor, çok mutluyum" dedi.

Hindistan, 2 oğlu olduğunu ve daha önce çocuklarında böyle bir sorunla karşılaşmadığını ifade ederek, kızı Elifsu'yu sağlığına kavuşturan Prof. Dr. Aslan ile ekibine teşekkür etti.

Minik Elifsu, annesi Ayşe Hindistan'a verilerek hastaneden taburcu edildi.