TRABZON Belediye Meclisi’nin Eylül ayı son oturumunda Trabzon Belediye Başkanlığı Teftiş Kurulu Müdürlüğü Yönetmeliği’nin görüşülmesi esnasında CHP Grup Başkanı Turgay Şahin müfettişlere ağır suçlamalarda bulundu. Şahin yönetmeliğin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, “Müfettişlerin yüzde 80’i tetikçidir” dedi.

Gümrükçüoğlu: “Bu
İfadeleriniz Kabul Edilemez”
TRABZON Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu ise bu açıklamalar karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Gümrükçüoğlu, “Yani bu ifade kabul edilebilir mi? Müfettişlere çok ağır bir suçlamada bulundunuz. ‘Müfettişlerin yüzde 80’i tetikçidir’ dediğiniz zaman ben müfettişleri bundan tenzih ederim. Yazıktır. Ben böyle bir şey görmedim, yaşamadım” dedi.

Trabzon Belediye Meclisi’nin Eylül ayı son oturumunda Trabzon Belediye Başkanlığı Teftiş Kurulu Müdürlüğü Yönetmeliği’nin görüşülmesi esnasında CHP Grup Başkanı Turgay Şahin müfettişlere ağır suçlamalarda bulundu. Şahin yönetmeliğin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, “Müfettişlerin yüzde 80’i tetikçidir” dedi.

Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise bu açıklamalar karşısında şaşkınlığını gizleyemezken, “Yani bu ifade kabul edilebilir mi? Müfettişlere çok ağır bir suçlamada bulundunuz. ‘Müfettişlerin yüzde 80’i tetikçidir’ dediğiniz zaman ben müfettişleri bundan tenzih ederim. Yazıktır. Ben böyle bir şey görmedim, yaşamadım” dedi.

YÖNETMELİKLER
RAFLARDA KALMAMALIDIR
CHP Grup Başkanı Turgay Şahin dün gerçekleştirilen meclis toplantısında Trabzon Belediye Başkanlığı Teftiş Kurulu Müdürlüğü Yönetmeliği’nin görüşülmesi esnasında söz aldı. Şahin tüm müdürlüklerin yönetmeliklerinin meclis onayıyla yürürlüğe girdiğini belirterek, “Bunun bir nedeni var. Yoksa İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bir yönetmelik hazırlar, belediye başkanına gönderir. Belediye başkanlığı da bu yönetmeliği uygular. Bu yönetmeliğin amacı müdürlerin müdür yardımcılarının, şeflerin siyasi erkin baskısı altından kurtarmak içindir. Meclisten 5393 sayılı yasaya göre bu nedenle meclis onayına sunmuştur. Bu yönetmelikler raflarda kalacaksa meclis üyesi olarak bize vebali büyük olur.  Teftiş Kurulu Müdürünü siz o görevden alıp başka bir göreve göndereceksiniz bunun hükmü yok. Geçmişte bunlar yaşandı. Bir iş denetçisi buradan alınıp Su Arıtma Tesisi’ne gönderilmesi resmen bu yönetmeliklere aykırıdır. Biz bu yönetmeliği sadece onaylamak için evet demeyelim. Siz beğenmediniz diye o zaman şehircilik müdürünü alın su arıtmaya gönderin. Bu yönetmelik memur arkadaşları korumak için gelmiştir. Bu yönetmelik onları korumayacaksa hiç burada bu konuyu tartışmanın anlamı yok” dedi.

MÜFETTİŞ HAKKINDA
SORUŞTURMA AÇILIR
Başkan Gümrükçüoğlu ise, “Bu yönetmeliğin adı Trabzon Belediye Başkanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği’dir. İç denetçi diye bir tanım yok. İnsan kaynakları müdürünü alıp başka birime göndermek gibi bir işlemi bu yönetmelik bunları kapsamıyor. Sizin ifadeleriniz idari kararlardır.  Bu yönetmelik personel skalasını kapsayan bir yönetmelik değildir. Şunu da cevaplamanızı isterim. Devlette bir müfettiş hakkında soruşturma açılır mı? Bence çok güzel açılır. Ben bunu bizzat uyguladım. Müfettiş hakkında soruşturma açılır o soruşturma neticesinde müfettişlikten de çıkarılır. Ben bunları da yaşadım. Bir müfettiş hakkında soruşturmanın da açıldığını müfettişin gerçekten büyük haksızlıkları varsa müfettişlikten çıkarılma kararının alındığını da biliyorum” dedi.

SORUŞTURMA
AÇILMASI ZORDUR
Turgay Şahin ise bu ifadelere katılmayarak, “Devlette bir müfettiş hakkında soruşturma açılması son derece zordur. Ayrıca bence müfettişlerin yüzde 80’i tetikçidir” dedi.

Başkan Gümrükçüoğlu ise, “Yani bu ifade kabul edilebilir mi? Tenzih ederim. Bana göre müfettişlere çok ağır bir suçlamada bulundunuz. Müfettişlerin yüzde 80’i tetikçidir dediğiniz zaman ben müfettişleri tenzih ederim. ‘Müfettişlerin yüzde 80’i tetikçidir gider vazifeyi ifa ederler’ ifadesini hiç kabul etmiyorum. Bu yorumda bulunamam. Yazıktır ! Bu suçlama son derece haksız ve mesnetsizdir” dedi.

BAŞBAKAN’IN
İFADELERİ ORTADA
Şahin ise ifadelerinin arkasında durarak şu ifadelere yer verdi: “Ben gazete küpürünü saklıyorum. Sayın Başbakan belediye başkanlığı zamanında müfettişlerden muzdarip olduğunu ifade etmiştir. Kendisi; “Allah verirse başbakan olursam ilk işim teftiş kurullarını kaldırmaktır” demiştir. Bunu ben demiyorum başbakan diyor. Devletin en büyük yetkilisi bunu diyor” dedi.  Tekrar konuşan Başkan Gümrükçüoğlu ise, “Türkiye Cumhuriyeti hukuk kuralları, yönetmelikler, genelgelerle idare ediliyor. Müfettişlik müessesesi hala vardır” ifadelerine yer verdi.