Trabzon’un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı’na 15 Ağustos 2009 ayin yapmak için gelen Ortodoks gruba ayin yapmamaları konusunda müdahalesiyle gündeme gelen Nilgün Yılmazer, turist kafilesine "Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre burada ayin yapamazsınız" diyerek ayin için yakılan mumu söndürmüştü. Bunun üzerine Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve Rus Milletvekili İvan Savidis bu duruma tepki göstererek Yılmazer'in üzerine yürümüş, olay ulusal ve uluslararası basında yankı bulmuştu.

Yaşanan krizin ardından Trabzon Müzeler Müdüğürlüğü’nden alınarak geçtiğimiz yıl Erzincan'a tayin edilen Nilgün Yılmazer, Bölge İdare Mahkemesi’ne açtığı davayı kazanmış ve geçtiğimiz aylarda Trabzon’daki eski görevine geri dönmüştü. Ancak geçtiğimiz Cuma günü Yılmazer’e Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen yazıda 6 aylık geçici görevle Gümüşhane'ye gönderildiği tebliği edildi.

SELANİK VALİSİ İLE TARTIŞMIŞTI

Sümela'da yaşadığı olayda müdahale edilen grupta bulunan Yunanistan'ın Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve  Rus Milletvekili İvan Savidis, Yılmazer'in üzerine yürümüştü. Yaşanan kısa süreli arbedenin ardından olay araya girenler tarafından yatıştırılmıştı.