61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi  Kasım ayı toplantıları bugün devam etti. Başkan Ahmet Metin Genç, başkanlığında toplanan Belediye Meclisinde bugün vatandaşlar açısından önemli bir madde gündeme geldi. 

Özellikle İmar Barışının sıklıkla gündeme geldiği bu günlerde, Trabzon’un Büyükşehir olmasının ardından kırsal kesimlerin de yer aldığı plansız alanlarda, tapulu araziler üzerinde yapılmış ruhsatsız binaların 6360 sayılı faydalanabilecekleri kaydedildi. 

İMAR BARIŞINDAN ÇOK PARA ÇIKIYOR

Konuyu meclis gündemine taşıyan İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu, “Vatandaşların köylerde tapulu arazileri üzerine yapmış oldukları evler var. Bunların ruhsatlandırılması için Çevre, Şehirciliğe, İmar Barışına müracaat etmeleri gerekmiyor. 

Çünkü orada ki rakamlar çok yüksek. Bugün kırsalda oturan insanlara 10 bin TL ile 30 bin TL arasında maliyet çıkıyor. 

6360 sayılı kanundan faydalanabilirler.  Bu şekilde vatandaşın, yapmış olduğu binası ruhsatlandırmış olacak. Üstelik çok fazla bir şey yok. Vatandaş bu konuyu bilmiyor. Sadece İmar Barışı ile alakalı olduğunu ve pahalı olduğu için bu işe yanaşmıyor. 

Belki de geç kalındı. Zaman çünkü daraldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ilçe belediyelerinin bu konuda ki uygulamaları farklılık arz ediyor. Talep edilen evrak, olması gereken evrak konusunda bazıları çok yokuş yapıyor. Olmaz diyor. Bu yeterli kesime ulaşmış bilgi değil” dedi. 

MUHTARLARLA TOPLANTI YAPILDI

Başkan Ahmet Metin Genç ise, “6360 sayılı yasada plansız alanda ki yapılaşma ile ilgili düzenleme var. Bu yapıların İmar Barışına bir daha gidip vatandaşın para vermesi gerekmediği konusunda, biz muhtarla çalışma yaptık. En azından mevcudun hukukileşmesi açısından doğru. Bunu bu yasa çıktığında bütün muhtarlarla yaptığım toplantıda, “Gelin bundan istifade edin” Hatta yeni yapılaşma yapacak olanı da 25 çeşit projeyi bila bedeli Ortahisar Belediyesi olarak hazırladık. Verdik alanlarda oldu. 

Bu neviden müracaatları İmar Barışına yönlendirmiyoruz. Çünkü o zaten tapulu, yaptığı yapısının projeye aykırılığı gibi bir değerlendirme yapma durumunda değiliz. 

PLANSIZ ALANLARDA 6360’DAN FAYDALANAMAYANLAR İSE... 

Ama o her nasılsa gidip, devlete  “Bende İmar Barışından yararlanayım” diye bir müracaat yapıyorsa, devlet ondan parasını alıyor. Bizce de gerek yok. Bize müracaat etmesi lazım. 

Burada İmar Barışından kasıt, planlı alan dahilinde olan yapılaşmaları plan hukukuna ya da ruhsatına ve projesine aykırılığı gidecek düzenleme. 

Plansız alanda yapmış ve 6360 sayılı yasadan istifade etmeyeni devlet İmar Barışından yararlandırıyor. Mesela yayladakini yararlandırdı. O da tartışılır. Ama yararlandırdı. Yararlandırdı derken 31. 12. 2017 tarihini koyduğu için özel mülkiyette veya kamudaki alanda olduğuna bakılmaksızın hepsi bildiğim kadarıyla istifade etti. Ondan sonraki yapılaşmalarla ilgili bir iki ilçemizde yıkım uygulaması oldu” dedi. 

 HİSSEDARLARIN MUVAFFAKİYETİ GEREKİYOR... 

Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Baytar ise, 6360 sayılı kanundan faydalanmaları için vatandaşların evlerinin bitmiş olması ve hissedarlardan muvaffakiyet alması gerektiğine dikkat çekti. Baytar, “Trabzon Büyükşehir olduktan, Ortahisar Belediyesi kurulduktan sonra ilk iş olarak muhtarla toplantı yaptık. Kendilerine tebligat yaptık. Yapı kontrol ekibi de alanda uyarılarda yaptılar. Yapı kullanmaya haiz olmayanlara, sıvası, oturum durumu olmayanlara da “bir an önce bitirin alın” diye telkinlerimiz oldu. 

Kırsalda hisseli araziler olduğu için, 6360 sayılı yasada hissedar muvaffakiyeti gerekiyor. Orada da hissedardan muvaffakiyet alamayan sonradan yapı kayıt belgesi alanlar çok oldu. 

6360’de 06.12.2012 önceki binalar için hissedarların tamamının muvaffakiyeti gerekiyor. Böyle mağdur olanlarda var. Biz mümkün mertebede vatandaşları bilgilendiriyoruz” dedi.