TRABZON’da, 15 Temmuz gecesi darbe girişimine karşı dururken şehit olanların adlarının yaşatılması için, aralarında eski Milli Eğitim Bakanı  Hasan Ali Yücel ve Milli Eğitim Bakanlığı eski müsteşarlarından Bener Cordan’ın adının verildiği 9 okulun adının değiştirilmesi tepkilere neden oldu.

Darbe girişiminde yaşamlarını yitirenlerin isimlerinin yaşatılması için bazı okulları adlarının değiştirilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda 22 Ağustos günü Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, kent genelindeki 9 okulun adının değiştirilmesini kararlaştırdı. Karar sonrasında Ortahisar Erdoğdu Anadolu Lisesi'nin adı Trabzon 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi, Ortahisar Bener Cordan Ortaokulu'nun  adı, Şehit Ünal Bıçakçı Ortaokulu, Ortahisar Mavi Şehir Anaokulu'nun adı, Şehit Ali Yasin Erosmanoğlu Anaokulu, Ortahisar Hasan Ali Yücel İlkokulu'nun adı İstiklal İlkokulu, Of Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu'nun adı Şehit İhsan Yıldız Ortaokulu, Of Serince İmam Hatip Ortaokulu'nun adı Serince Şehit Fahrettin Yavuz İmam Hatip Ortaokulu, Vakfıkebir Gülbaharhatun Anadolu Lisesi'nin adı Vakfıkebir Anadolu Lisesi, Vakfıkebir Kemaliye İlkokulu'nun adı Kemaliye Adnan Demirtürk İlkokulu, Yomra Oymalıtepe Ortaokulu'nun adı da Oymalıtepe Şehit Sedat Kaplan Ortaokulu olarak değiştirildi.



GAZETE İLANI İLE KINAMA
Okul adlarının değiştirilmesi tepkilere neden oldu. Milli Eğitim Bakanlığı eski müsteşarı Bener Cordan'ın adını taşıyan ortaokulun adının değiştirilmesine yerel gazetelerde yer alan köşe yazıları ile tepki gösterilirken, 1938-46 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı görevini yürüten Hasan Ali Yücel’in adının verildiği ilkokulun adının İstiklal İlkokulu olarak değiştirilmesine de, yerel ve ulusal gazetelerde yer alan tam sayfa ilanlarla tepkiler geldi. İstanbul Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Büyükekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç imzasıyla, 'Trabzon Hasan Ali Yücel İlkokulu’nun isminin değiştirilmesini kınıyoruz' başlığıyla yayınlanan ilanda şu ifadelere yer verildi:

"Trabzonlu Hasan Ali Yücel, ülkemiz eğitimine ve kültür hayatına unutulmaz hizmetler vermiş ve yeri bugün dahi doldurulmamış büyük bir düşünür ve devlet adamımızdır. 7 yıl boyunca Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapmış olan Trabzonlu Hasan Ali Yücel, üniversite reformu, Ankara Üniversitesi’nin kurulması, Yüksek Mühendislik Okulu’nun İTÜ’ye dönüştürülmesi, Ankara Tıp Fakültesi’nin kurulması, Üniversiteler Yasası’nın çıkarılmasını sağladı. Türkiye’de eğitim-öğretim ve kültürün yüz akı olan Trabzonlu Hasan Ali Yücel’in anısının yaşatıldığı ilkokulun bir oldu bitti ile isminin değiştirilmesini kınıyor, yetkililerin bu yanlıştan en kısa sürede geri dönmesi ve Trabzon halkının da bu davanın takipçisi olmasını bekliyoruz."