TRABZON-Trabzon’da yarın başlayacak ve 18 Temmuz’a kadar sürecek olan GYMNASİADE 2016 Trabzon Okul Sporları Olimpiyatlarının startı bugün yapılan Olimpiyat Yürüyüşü ile verildi.
Trabzon Valiliği önünden başlayan, ardından Kahramanmaraş Caddesinden devam eden yürüyüş Atatürk Alanında son buldu. Yürüyüşe; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Milletvekilleri Adnan Günnar ve Ayşe Sula Köseoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı, ISF Genel Sekreteri Jan Coolen, Türkiye Okul Sporları Federasyonu Başkanı Ömür Fatih Karakullukçu, Türkiye Okul Sporları Federasyonu Başkan Vekili Ali Faik Hacıoğlu, Trabzonspor Yöneticisi Emre Aksoy, Gençlik Spor İl Müdür Vekili Birdal Öztürk, il yöneticileri, bürokratları, sporcular, yabancı misafirler ve vatandaşlar katıldı. 150 öğrencinin 300 metrelik Dev Türk bayrağını taşındığı yürüyüşte, öğrenciler sloganlarla Trabzon’u inletirken, mehter takımının da katılmasıyla yürüyüş büyük bir şölene dönüştü. Olimpiyat yürüyüşünün sonunda günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı.




TRABZON, SPORUN BAŞKENTİ...
Programda ilk olarak konuşan Okul Sporları Federasyonu Başkanı Ömür Fatih Karakullukçu, “Bugün yürüyüşü ile başlattığımız organizasyonumuzun ayın 12’sinde Hayri Gür Spor Salonunda açılış seremonisini gerçekleştireceğiz. Ayın 17’sinde Hayri Gür Spor Salonunda kapanış seremonisini gerçekleştireceğiz. Bu 5 günlük süre içinde çeşitli spor salonlarında müsabakalarımız olacak. Bütün hemşerilerimizi, bu arkadaşlarımızın mücadele edeceği müsabakaları izlemeye davet ediyoruz. Ben şehrimizin bakanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya, bu organizasyonun elinden tutuğu için, çok büyük desteklerde bulunduğu için huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Allah razı olsun. Asıl teşekkürü, yeni Türkiye’nin mimarı sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, Trabzon bu konuda ülkemizin spor başkenti. Metre kareye en fazla tesis düşen şahir. Bu anlamda çok organizasyona ev sahipliği yapmış şehir. Organizasyon kabiliyetiyle, tesis alt yapısıyla ve insan gücüyle en donanımlı en tecrübeli, uluslararası organizasyon anlamında en deneyimli kitle ile karşı karşıyayız. Katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Programlarımıza bekliyoruz. Teşekkür ediyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın himayesinde gerçekleştiriyoruz. Sayın Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’a ve birimlerine teşekkür ediyorum” dedi.



TRABZON’DA BÖYLE ETKİNLİĞİN YAPILMASI HEPİMİZE GURUR VERİYOR
Trabzon Valisi Yücel Yavuz ise, “Bugün dünyada en etkili ve en kapsamlı organizasyonlardan 3.’sü olan, Uluslararası Okul Sporları Olimpiyatlarının, Trabzon’da 11-18 Temmuz tarihleri arasında yapılacak etkinliklerin, yürüyüş kortej açılış törenlerini yapmak üzere bir araya geldik. Trabzon geçmişte bu tür organizasyonları çok başarılı bir şekilde gerçekleştiren spor denilince akla gelen ve sporun en çok yakıştığı il olan Trabzon’umuzda böyle bir etkinliğin yapılması hepimize gurur veriyor. Uluslararası bir organizasyon, 30’un üzerinde ülke, 2 binin üzerinde 13 – 18 yaş arası gencimiz gelecek. Onlara Şehrimizde spor yapma konforunu, rahatını ve şehrimizi ve bölgemizi tanıtma imkanı bulacağız. Bu etkinliğin ilimize kazandırılmasından başta sayın bakanımız Süleyman Soylu beyefendi olmak üzere Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Çağatay Kılıç bey, Okul Sporları Federasyonumuz yetkilileri ve bu konuda emeği geçen bütün katılımcıları ve desteği olanlara teşekkür ediyoruz. Bu etkinlik Trabzon’a yakışmıştır. Trabzon bu etkinliği en iyi şekilde gerçekleştirmek için alt yapısını her türlü imkanları kullanarak sağlamıştır. İnşallah başarılı bir şekilde gerçekleştirir. Ve katılan bütün arkadaşlarımıza, gelen bütün misafirlerimize hoş geldiniz diyorum” dedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’da şu şekilde konuştu: “Çok kıymetli milletvekillerimiz. Kıymetli Valim. Bu başarılı organizasyon için günlerden beri ter akıtan, emeğin zihni birikimini gençliğini heyecanını bugüne yansıtan Okul Sporları Federasyonunun çok saygıdeğer başkanı, bugün bizimle birlikte olan Uluslararası Olimpiyatların çok kıymetli genel sekreteri, burada bulunan kıymetli hemşerilerimiz, sevgili gençler, öncelikle hepinizi sevgi ve muhabbetle selamlıyor. Ayın 11 ile 1’i arasında gerçekleşecek bu oyunların, başta spor hayatına, ülkemize ve bizim sevgilimiz olan Trabzon şehrine hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.

TRABZON TARİHİ BÜYÜK BİR MEDENİYET

Spor insanlığın ortak dilidir. Kavganın olmadığı, centilmenliğin, barışın bir birini anlamanın, rekabette oluştuğu ama bu rekabete de fair play kurallarına centilmenlik kurallarına göre yaptığı ve yüz yıllardır bütün insanlığın bir biriyle anlaştığı, bir birini anladığı iyi hatıraların, ülkelerin bir birini anlamasının milletlerin bir birini hissetmesinin en temel yoludur. Trabzon şehrimiz, biraz önce konuşmacılar çok net bir şekilde ifade ettiler. Tarihi ile büyük medeniyet mirasıyla, kültürüyle gelenekleriyle, ananeleriyle ve bugüne taşıdığı üstünlükleriyle beraber önemli bir şehirdir. Ama bir özelliği de sadece kendine değil dünyaya naklettiği özelliğidir. O da Trabzon, bir kültür şehri medeniyet mirası şehri, Turizm şehri olduğu kadar aynı zamanda bir spor şehridir. Alt yapısı tüm müsabakaların yapılabileceği anlayışla hazırlanmış. İnsanları buna ilgi gösteren. Bir tarafında tenisin, bir tarafından yüzmenin, bir tarafında futbolun, bir tarafında bireysel sporların, dünya şampiyonu kah güreşte çıkarmış, tekvandoda çıkarmış, boksta çıkarmış bir çok alanda önemli başarılara imza atmış, sporun dilini, yapılma bilincini en iyi şekilde kavrayan şehirlerden bir tanesi.



ORTAK DİL, ORTAK AKIL
Çok güzel bir anlayışla bugün okul sporlarının önemli bir olimpiyatına ev sahipliği yapıyor. Bugüne kadar Olimpiyatların bir çok alanına ev sahipliği yapan ve bunların altından alnının akıyla çıkan bir şehirden, bir ortak dilden, bir ortak akıldan bahsediyoruz. Bu anlayışla Trabzon’da böyle bir olimpiyatın olmasında hem biz memnun olduğumuzu, onur duyduğumuzu ve şehrimize gelecek 2 bin 500’e yakın sporcu onların yöneticileriyle birlikte 3 bini aşkın misafirimize burada ev sahipliği yapacağımızı ve bu ev sahipliğinin bizi gururlandırdığını, mutlu ettiğini hepinizin huzurunda bir kez daha ifade etmek istiyorum. Trabzon şehri sadece sporun başkenti değil, aynı zamanda insanlığın, aynı şefkatin, aynı zamanda merhametin, aynı zamanda güzel duyguların aynı zamanda, Allah’ın bize bahsettiği doğal güzelliklerin, aynı zamanda bir birimizi anlamanın şehridir. İnanıyorum ki misafirlerimiz buradan güzel duygularla ayrılacak. İnanıyorum ki Türkiye’nin her tarafından okul sporları için gelen kıymetli bizim evlatlarımız Trabzon’dan çok güzel duygularla ayrılacak. Hem kendi arkadaşlıklarını pekiştirecek, hem de dünyanın her ülkesinden gelen sporcularla arkadaşlıklarını pekiştirecekler. Burada ki kültürümüzü, ananemizi, burada ki birikmişlerimizi onlarla paylaşacaklar. Buradan giderken hem Türkiye’mizle ilgili çok önemli duygularla ayrılacaklar. Buradan merhametimizi, şefkatimizi bütün dünyaya nakletmek istediğimiz değerlerimizi götürecekler”



ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKTIK
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kınalı ile Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’de birer konuşma yaptı.
Kınalı, “Bu önemli organizasyonda yarışacak olan sporcularımıza şimdiden başarılar diliyorum. Centilmence bir yarışma olmasını temenni ediyorum. Başlangıçtan bugüne emeğe geçen federasyon başkanlığımız, bakanımız, ayrıca koltuğuna oturduğu günden beri bu önemli organizasyona sayın bakanımıza sizlerin adına Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak teşekkür ediyorum” dedi. Genç ise, “Trabzon’umuz sporun başkenti. Ama artık dünya çapında olimpiyat şehri oldu Trabzon. Bunu hep beraber tescilledik. Bundan dolayı büyük gurur içerisindeyiz. 2007-2011- 2013 ve 2014’de anlımızın akıyla çıktığımız bu olimpik sporlardan yine alnımızın akıyla çıkacağız. İnşallah şuan da 11-18 Temmuz tarihlerinde şehrimizde yapılacak ve dünyanın 5’de bir ülkesinin katılacağı çok önemli okul sporlarıyla büyük bir gurur ve mutluluğu hep beraber yaşayacağız.
Bunlar kolay olmuyor. Bir çok ülke ve şehir talip oluyor. Ama yine Trabzon’a geldi. Burada katkı sağlayan emek sarf eden bakanımız adına şükranlarımızı arz ediyoruz. Sayın Valimiz, sayın büyükşehir belediye başkanımızla bütün idare ekiplerle anlımızın akıyla bu olimpik sporları hep beraber icra edeceğiz. Şehrimizin tanıtımına önemli katkıda bulunacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Samsun Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün Capoeria ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Karadenizliler Ekibinin halkoyunları gösterisiyle tören sona erdi.