Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde de yürütülen proje kapsamında 2012 yılında fenni arıcılık desteği olarak 40 aileye 355 bin TL, Güneş Enerjili Su Isıtma Sistemi desteği olarak 889 aileye 1.5 milyon TL, ısı yalıtımı ve sobalı kalorifer sistemi kapsamında 11 aileye 100 bin TL ve mikro kredi uygulaması olarak 160 aileye 280 bin TL olmak üzere toplam 2.2 milyon TL destek verildi.

2013 Yılı için ORKÖY ödeneği 5.4 Milyon TL olduğu öğrenilirken, şimdiye kadar bu krediden Fenni Arıcılık kapsamında 228 Aileye 2.3 Milyon TL, Süt Sığırcılığı kapsamında 13 aileye 130 Bin TL, Mikro Kredi kapsamında 90 Aileye 393 Bin TL olmak üzere toplam 2.8 Milyon TL destek verildiği belirtildi.
Konuyla ilgili bilgiler veren Trabzon Orman Bölge Müdürü Mustafa Gediklili, konuyla ilgili olarak, verilen desteklerin faiz uygulamasının bulunmadığını belirterek, “ORKÖY kapsamında Ferdi kredi türündeki desteklerin başında gelen sosyal krediler, Orman Köylülerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak, odunun yakıt maddesi olarak kullanılmasını azaltmak ve israfını önlemek, aynı zamanda ormanların korunmasını sağlamak gayesiyle dam örtülüğü malzemeleri, ısıtma pişirme araçları, güneş enerjisi ile su ısıtma sistemleri, Mantolama gibi projelere verilmektedir. Bu kredilerin geri ödemesinde faiz uygulaması bulunmamaktadır” dedi.

Ekonomik kredilerde desteklerin hibe şeklinde olduğunu dile getiren Gediklili, “Ferdi kredi türünde verilmekte olan Ekonomik Kredi ise daha ziyade gelir arttırıcı olarak aile işletmelerinin projelerine verilmektedir. Bunlar arasında ise süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, fenni arıcılık, Seracılık, besi sığırcılığı, besi koyunculuğu, kültür mantarcılığı, meyvecilik, bağcılık, mandacılık başta gelmektedir. Verilen kredilerde ise ödeme süreleri kredi türüne göre 4-7 yıl arasında değişmektedir. Ekonomik kredilerden faydalanma şartları orman köylüsünün veya muhtarın yazılı başvuruda bulunması, Orman köyü kredi tespit tarihi itibariyle en az bir yıl süreyle ikamet ediyor olması, muhtaç olması ve bunun muhtarlıktan alınacak bir belgeyle belgelendirilmesi şeklindedir. Yeterli talep olmaması halinde ise daimi işçi, memur, esnaf ve emeklilere de kredi verilebilmekte, şehit, gazi, dul ve yetimlerin kuraya tabi olmadan kredilerden faydalanma olanağı bulunmaktadır. Ekonomik kredilerde destek hibe şeklinde olmaktadır” diye konuştu.