Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, ülke genelinde uygulamaya konulan "Konaklama Sektöründe Çalışma Koşullarının iyileştirilmesi ve Sosyal Tarafların Bilinçlendirilmesi’ne yönelik programlı denetim, İş Teftiş Kurulu Samsun Grup Başkanlığı tarafından Samsun, Çorum, Amasya, Sinop, Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde 2012 yılı içerisinde yürütülüyor.

Program dahilinde Trabzon İl Toplantısı Ticaret ve Sanayi Odası’nda sektör taraflarının katılımı ile yapıldı. Toplantıda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman ve Bakanlık Baş İş Müfettişi İş Teftiş Kurulu Samsun Grup Başkanı Hasan Gökçe katılımcılara konu hakkında bilgilendirmede bulundu.

TTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman açılışta yaptığı konuşmada günümüzde birçok ülke, bölge, şehir ve yörenin umudunu turizm sektörüne bağlamış bulunduğunu söyledi. Dünya ekonomisinde bugünlerde yaşadığımız küçülme ve daralmaya karşın, turizm sektörü globalleşme ve küreselleşme ile katlanarak büyümekte ve gelişmekte olduğunu kaydeden Kahraman, “Turizm sektöründeki gelişme hızının küreselleşmenin de etkisiyle önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceği bir gerçektir.Ancak tek başına turizm ve kültür değerlerine sahip olmak sektörden pay almayı sağlayamıyor. Bu değerlerin yanında otel, konaklama gibi tesisler ve bu tesislerde kalifiye eleman çalıştırılması gerekmektedir. Bugün ülkemizde, Türkiye’nin yüz akı olan turizm sektörü çalışanlarının istihdamı ve çalışma koşulları ile ilgili bazı sorunlar gündemdedir. Türkiye geçtiğimiz yıl 30 milyondan fazla yabancı ziyaretçi ağırlamış bir ülke. Ülkemizde turizm sektörünün bu hızlı yükselişini devam ettirebilmek için sürdürülebilir turizmi hedeflememiz lazım. Bunun için doğamızı, tarihimizi ve çevremizi korumalı ama bir yandan sektörde çalışanların kalitesini yüksek tutarak onların da sürdürülebilir olmasını sağlamalıyız” dedi.

Kahraman, bu düşünceden hareketle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak sektörün bilgi ihtiyacını karşılamak ve yapılacak denetimler de üyelerimizin cezai durumla karşılaşmamaları için bu bilgilendirme toplantısını organize edildiğine dikkat çekti.

Bakanlık Baş İş Müfettişi İş Teftiş Kurulu Samsun Grup Başkanı Hasan Gökçe ise yeni uygulamaya konulan programlı denetimin amacını çalışma hayatını düzenleyen mevzuatın iş yerlerinde uygulanmasını sağlamak, işyerlerinde çalışma barışını bozan sebepleri ortadan kaldırmak, kayıt dişiliği önlemek, verimliliği ve kaliteyi artırmak ve sağlıklı ve huzurlu bir çalışma ortamının oluşmasını sağlamak olduğunu belirtti. Gökçe, yapılacak teftişlerde, öncelikli amaçlarının; denetlenen konaklama sektöründe; sosyal tarafların sürece katılımının sağlanması olduğunu ifade ederek kayıt dişiliğin önlenmesi, istihdamın artırılması ve çalışma barışının sağlanmasına da katkı vermek istediklerini kaydetti.