Trabzon’da son yıllarda yurt dışından gelen turistlerin araç kiralama şirketlerinden kiraladığı araçlardan on tanesinin geri dönmediğini bildirildi. Konuyla ilgili görüşülen dört acente sahibi, firmalarının zarar göreceği endişesiyle isimlerinin zikredilmesini istemiyor. Ancak özellikle Arap kökenliler tarafından kiralanan araçların bir kısmının Suriye’ye sahte ehliyet ve kimlik bilgileriyle götürüldüğünü, burada parçalanarak çok ucuz fiyatlara satıldığını anlattılar.

Türkiye’nin birçok şehrinde özellikle de Bursa’da bu şekilde kiralanıp Suriye’ye götürülen ve burada parçalanarak satılan birçok araç bulunuyor. Büyük araç kiralama ve tur şirketleri isimlerinin zarar göreceği endişesiyle kiralık araçlarından kaç tanesinin geriye dönmediği hakkında bilgi vermiyor. Trabzon Havalimanı’nda acentesi bulunan büyük firma sahibi, bu şekilde kiralanıp geriye dönmeyen araba sayısının on civarında olduğunu aktardı. Kendisinin de iki aracının Suriye’ye götürüldüğünü aktaran firma sahibi, araçlarını Suriye’ye giderek tekrar Türkiye’ye getirdiğini aktardı.

Organize olarak yürütülen kaçakçılık faaliyetleri Türkiye’nin birçok ilinde bu şekilde yapılıyormuş. Sahte belgelerle gümrüklerden kolayca geçirilen araçların ucuza satılmasından dolayı Suriye’de pek çok alıcısı bulunuyor. Kayıt dışı olarak araba kiralama işi yapanların araçlarından kaç tanesinin geriye dönmediği ise bilinmiyor.