Trabzon’da otobüs şoförlüğü yapan 28 yaşında ki Meltem Kurt bir süre tır şoförlüğü yaptıktan sonra kendilerine ait turizm şirketinde otobüs şoförlüğü yapmaya başladı. Küçük yaşlarda babasının desteği ile şoförlüğe başlayan Kurt, hem şehirlerarası hem de uluslar arası otobüs kullanabiliyor.

Kurt, özellikle Arap kadınlardan çok güzel tepki aldığını ve kadınlarında şoför olabileceğini ifade etti.

Ortaokula Kamyonla Gittim İlk araba kullanmaya küçük yaşlarda babasının ve abisinin desteği ile başlayan Meltem Kurt turistlerin takdirini topluyor.

Özellikle Arap turistleri hayran bırakıyor. Kurt; “ İlkokula gittiği yıllarda çok heves ediyordum araba kullanmaya. Babam ve abim araba kullanırken beni kucağına alıyordu. Çocukluğumdan beri araba kullanıyorum. Ortaokul’da kamyonla okula gidiyordum. Köy okuluydu kamyonla gitmiştim. Şimdi dışarıdan gelen turistler çok şaşırıyor. Beni görünce biz bayan şoförle gidelim diyorlar.

” Araplar Beni Tercih Ediyor 

Arap kadınlar bu duruma çok seviniyor. Fotoğraf çekiyorlar, çok mutlu oluyorlar. Bir kez gidince bir daha diyorlar bayan gelsin bizimle diye. İlk önce kullanmam da şüphe etseler de güveniyorlar.  5 yıldır turist taşıyorum. Öncesinde tır kullandım. Tırdan otobüse geçtim. Araba kullanmam da ki en büyük destekçim ailem oldu. Ben bunu yapacağım dediğimde karşı çıkmadılar. Başka meslek yapmamı bir aile olarak isteseler de bu meslekte de hep destek oldular. Çok uzun yol olunca babam ya da abim yanımda oluyor. En uzak Gürcistan’a gittim” dedi.



Ailem Bana Hep Destek Oldu

Her kadının şoför olabileceğini ifade eden Meltem Kurt şunları kaydetti; “Ailem bana asla sen araba kullanamazsın demedi. Her kadın bence bu işi yapar. Kadınlar geri planda kalıp kendilerini saklamak istiyorlar. Ama isterlerse her şeyi yaparlar. Yapamam diye bir şey yok her kadın bu mesleği yapabilir. Bizim toplumumuz da yerleşmiş olan bir zihniyet var. O zihniyetin dışına çıkmakta zorlanıyoruz. Kadın çoğu şeyi erkeğe bırakıyor. Erkek yapıyor diyor. Kadınlar daha çok rahat meslekleri tercih ediyor. Bu da tabi gecesi gündüzü belli olmayan bir meslek. Uzun yol yapıyoruz. Ama kadın başarabilir.  

Ben İşimi En İyi Şekilde Yapıyorum

Kadın olduğun için artıların var. Kadın turistler daha rahat oluyor. Kadın şoför olmanın verdiği tek zorluk erkek şoförler. Bazen küfrettikleri oluyor sadece gülüp geçiyorum. Bizim erkelerimiz de şu zihniyet var; Kadın ne anlar araba kullanmaktan ama o küçük araç ben büyük araç sürüyorum.  

Ben bunu süremesem üstüne çıkmam. Trafikte hep kendilerini haklı görüyorlar. Kadın şoför olmasına katlanamayanlar var. Ne olur onun sürdüğü arabadan diyenler var. İnsanlar ne derse desin benim umurum da değil. Ben işimi en iyi şekilde yapıyorum. Trafik kurallarına uyuyorum. Şimdiye kadar hiç kaza yapmadım.  Kurallara uyduktan sonra bütün kadınlar yapabilir yeter ki kendilerine güvensinler.”

Sonay ÇALUK   TAKA