61SAAT HABER SERVİSİ - Samet Emirzeoğlu

Trabzon’da yapımına başlanan Yalıncak Plajı çalışmaları devam ediyor. 

KÜÇÜK BİR KESİTLE ALGI YARATILIYOR
Büyükşehir Belediyesi’nin Ortahisar ilçesinde gerçekleştirdiği plajın yapım aşamasında ortaya çıkan beton kabin tepki çekmiş, Başkan Zorluoğlu da alanın henüz tamamlanmadığını ve küçük bir kesit gösterilerek algı yaratıldığını söylemişti.

KAYA: KUMSALLAR BETONA BOĞULMAMALI
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, söz konusu betonarme kabinlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Kaya, sahillerin kumsal ve plajlarla dolu olmasını istediklerini, betondan bıkıp yorulduklarını ifade ederek, “Yapılacak imalatlarda o hassasiyetlere önem verilmeli. Deniz hasretinin sona ermesini istiyoruz ama çok az kalan kumsallarımızın betona boğulmasını istemiyoruz” dedi.

KAYA: İSKELETİ BETON YAPI DENİZE YAKIN OLMAMALI
Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sabrederseniz güzel olacak dendi ama iskeleti beton olan kaba inşaat bir yapının sahilde olması asla doğru değil. Ortaya ne çıkarsa çıksın denize o kadar yakın mesafede yapılması doğru olmaz. Örneği de yok. Kumsalların korunmasını istiyoruz.” 

KUVVETLİ: DUŞ İÇİN YAPILIYORSA ANLAMSIZ DEĞİL
Alanın milli emlaka ait bir yer olduğunu belirten İYİ Parti İl Başkanı Azmi Kuvvetli, “Bu alana halk plajı yapılacak. Sahil boyunca aynı planlama gerçekleştirilecek birkaç noktada. Duş için yapılıyorsa bu betonarme yapı çok anlamsız olduğunu düşünmüyorum. Ahşap görüntüsü de verilebilir. O amaçla yapılıyorsa insanlar yüzdükten sonra duş alması gerekiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı yok” diye konuştu.

KUVVETLİ: FARKLI AMAÇLAR VARSA DOĞRU DEĞİL
Kuvvetli, “Bu betonarme yapılar ve orada farklı amaçlarla, büfe gibi bir yapı yapılmışsa veya yapılacaksa o doğru değil tabi. Genel anlamda projeyi görmediğim için çok bir şey demek istemiyorum. Bilmediğimiz yerle ilgili insanları eleştirmek doğru değil” şeklinde ifadeler kullandı.

HACISALİHOĞLU: KIYI KENAR KANUNUNA GÖRE KONULAMAZ
CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, dünyanın bütün ülkelerinde modern plajların olabileceğini ifade ederek, “Bir takım beton ya da tuğla donatılar da olabilir. Ancak Karadeniz’in mantığı bu şekilde değil. Kumsal alana beton dökmüşler. Plaj olarak nitelendirilen kumun yarısını almışlar üzerine tuğladan yapı yapmışlar. Gerekli ama kıyı kenar konuna göre dahi denize 50 metre mesafede tuğla dahi olsa donatılar konulamaz diyor” dedi.

HACISALİHOĞLU: MODERN OTEL ÖNÜ PLAJI OLMUŞ
Hacısalihoğlu, “Kumsal ortasına yapı yapmışlar müştemilat ekliyorlar. Sonrasında ahşapla kaplayacaklar. Tamamen kandırmaca. Çok daha modern otel önü plajı olmuş. Yerini tam olarak görmedim ama neden daha geri çekilmedi, çekilebilir miydi diye de değerlendirmek gerek. Yazık verilen 7 milyon lira verilmiş sarı kumların üzerine beton döküldü. Paraya da yazık kumsala da. Kabimler en arkada olmalı. Donatıları yerleştirmekte sıkıntı olduğu belli” diye konuştu. 

AYDIN: ALÇAK KATLI YAPILARDA AHŞAP DAYANIKLI
Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Muzaffer Aydın ise, “Projenin tamamını görmedim ama yapılan uygulama rüzgarın yönüne doğru diye diyorlar. Değerlendirilip daha güzel bir şey yapılabilirdi. Tabi onlar kıyıya dik yapılarak kumsal bölge daraltıldı. Yapılan yapılar prefabrik olabilirdi. Çok yapım tekniği var. Madem ahşapla kaplanacak ahşapla yapılsaydı. Alçak katlı binalarda ahşap yapıların çok daha dayanıklı olduğunu biliyoruz. Deniz tuzuna karşı böyle yapıldıysa ona da önlem alınabilirdi” ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİ İSİMLER CEVAP VERMEDİ
Haberle ilgili aradığımız Ak Partili isimler ise telefonlara cevap vermemesi nedeniyle görüşleri alınamadı.

ZORLUOĞLU NE DEMİŞTİ?
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu Yalıncak Plajı’na betondan kabinler yapılmasına ilişkin olarak, "Biz buradaki işgalleri kaldırırken büyük zorluklarla ve dirençle karşılaştık. Bu alanın henüz tamamlanmayan küçük bir kesitini çekip, sanki her tarafı betona gömmüşüz algısı yaratılmaya çalışılması biraz da bu yüzden diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı. 

İKLİM KOŞULLARI NEDENİYLE…
Zorluoğlu, “Plajın yaklaşık 800 metrelik bölümü oteller ve çeşitli işletmelerin işgali altındaydı. Tellerle halkın plaja ulaşımı kesilmişti. Kamuya ait olan kısma müdahale edip halka açmak için rekreasyon projesine başladık. Plajda halkın kullanması için mecburen kabin yapmak zorundaydık. Trabzon’un iklim koşulları ve nem nedeniyle ahşap bir yapı uzun ömürlü olmayacaktı. Bu nedenle de doğrudan ahşap yapmayı tercih etmedik. Tamamlandığında bir beton görüntü olmayacak. Betonun üstü ahşap kaplanacak, doğal bir görümümü olacak. Tamamlanmayan bir görüntü üzerinden tartışma yapılıyor. Bir bardak suda fırtına koparılıyor. Abartıldı. Tekrar söylüyorum, beton bir görünüm olmayacak bittiğinde. Ahşap kaplanacak. İstediğimiz anda da kaldırabiliriz” dedi.