Trabzon'daki yerel gazetelerde son dönemde yaşanan el değişiklikleri ve zararına satışlarla ilgili Günebakış Gazetisi Sahibi Ali Öztürk'ün kaleme aldığı yazı şu şekilde.

Trabzon yerel basınında önemli değişiklikler yaşanıyor. Olmayacak, olamayacak sanılan işler oluyor. Daha önceleri gazetelerin kent sorunlarına yönelik birlikteliklerini sona erdirecek bir süreç yaşanıyor. Toplamda 3 gazetede değişim yaşandı. İlkhaber Gazetesi ve Hizmet Gazetesi el değiştirdi. Son Nokta Gazetesi, resmi ilana geçirildi. Bir milyon liraya yakın bir masraf edildi.

Bizler yerel basın olarak 3 ay kadar önce İlkhaber Gazetesi’ni, diğer yerel gazeteler olarak satın alıp kapatmak için girişimde bulunmuştuk. Amacımız, zaten sayıca fazla olan günlük gazeteleri hem eksiltmek hem de zor durumda kalan arkadaşlarımızı kelepir tekliflere teslim etmemekti. Ancak Sayın M. Ali Yılmaz’ın son anda vazgeçmesi bu birlikteliği yıktı.

Bu anlaşmazlığın hemen akabinde işadamı Sayın Nurettin Aydın, hem İlkhaber Gazetesi’ne hem de Hizmet Gazetesi’ne talip oldu. Bizim önerdiğimiz fiyatların üzerinde değer biçti. Bu yaklaşım bizi sevindirdi. İlkhaber Gazetesi sahibi Sevgili Salih Çamoğlu’nu arayıp memnuniyetimizi ilettik. Gazetenin yeni patronu olarak gösterilen Sayın Nurettin Aydın’ı da arayıp tebrik ettik. Başarılar diledik. Ancak daha sonra tablonun farklı seyrettiğini izledik.
Trabzon bir anda medya çalkalanmasına tanıklık etti. İkinci, üçüncü gazete satın almaları konuşuldu. Bir milyonluk alışverişler olmuştu. İkinci olarak Hizmet gazetesi de alınıp resmi ilan hakkı, yayın hayatına bu yıl başlayan Son Nokta Gazetesi’ne verildi. Belli ki üç gazete de özünde tek elle yönetilmekteydi. Hizmet Gazetesi’ni 350-400 bin liraya satın alan Nurettin Aydın, resmi ilan hakkını  Son Nokta’ya devredip gazetesini  niçin kapatsın?..

Resmiyetteki isimler, sahipler, yöneticilerden çok, arka plan konuşuldu. Gazete satın almalarının arkasında Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’ın olduğu kanaati oluştu.

***
İlkhaber Gazetesi serüveni ise daha farklı!.. Gazetenin maliyeti ortalama 60 kuruş… 25 kuruşa satmak demek farklı amaçlar gütmektir. Satılan her gazeteden 35 kuruş, satılmayan gazeteden 60 kuruş zarar etmektir. Aylık zararı 70-80 bin TL’dir. Bu zararı göğüsletecek nedenler acaba nelerdir? Kaldı ki, bu zarar sadece bir gazete içindir. Görüştüğümüz sayın Nurettin Aydın, fiyat indirimine yönelik eleştirimizi, “Serbest piyasa şartlarına” bağladı. Serbest piyasa şartlarında demek ki bir işadamının aylık 80 bin liranın üzerinde bilerek ve hiçbir amaç gütmeyerek(!) zarar etmesi de varmış. Bunlara inanmamız mı isteniyor?..

***

Bize göre gazetelere Bakan Erdoğan Bey’in bilgisi çerçevesinde ve kendilerini sürekli gündemde tutmak amacıyla müdahale edildi.Böyle olunca ticari olarak zarar da etse son derece normal!.. Nurettin Aydın’ın da dediği gibi ‘serbest piyasa ekonomisi!.. Zarar benim, kar benim!.. Aylık 80 bin liraya ulaşan zararı ne adına göğüslediklerini elbette kendileri daha iyi bilirler. Biz sadece kamuoyunun merakını gidermeye çalıştık. Herkesin merak ettiği, “Gazeteleri kim satın aldı?”, “Yeni gazeteler mi çıktı?” sorularının cevabını anlatmak için yazdık. Yoksa her sektörde olup bitenleri yazarken kendi sektörümüzü yazmayacak mıydık?