Maçka’nın Duralı Mahallesi sakinleri yıllardır mahallelerinde su akmadığını, aktığı zamanda çamurlu ve taşlı aktığını ifade ederek, mağdur olduklarını söylediler. Mahalle sakinlerinden Ahmet Çolak (73), yaşadıkları susuzluk sorununu şu sözlerle anlattı: “Bu sorun bize dededen miras kaldı. Belki de 100 senedir su sorunu yaşıyoruz. Ablam ve eşim genç kızdılar kovalarla su taşırdılar. 80 yaşında ablam. Hala kovalarla su taşıyorlar. Defalarca müracaatta bulunduk ama kimseden fayda görmedik. Derelerden bulanık su akardı şimdi onlar da kurudu. Belediye buraya sondaj vurdu ama su bitti. Çamaşır makinelerimiz, şofbenlerimiz hep bozuldu. Su aktığında hep kireçli akıyor. Devamlı bu makineleri tamire veriyoruz. Eğer bizim şikayetlerimiz giderilmezse torunlarımız da aynı sıkıntıları yaşayacak. Mahallemizin bir an önce temiz içme suyuna kavuşmasını istiyoruz.”

TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ
Habip Çolak da su sorununun 200 haneyi etkilediğini ifade ederek, “Taşıma su ile değirmen dönmüyor. Yeni bir ihale yapıp buraya su vereceklermiş, inşallah doğrudur. Vatandaş mağdur. Biz de elimizden geleni yapıyoruz, yetkili kurumlara gidiyoruz ‘Tamam’ diyorlar, ‘Abone olacaksınız’ diyorlar. Biz de, ‘Tamam para veririz’ diyoruz. Yine su bağlamıyorlar. Şimdi herkes fındık toplayacak, eve gelecek bir kaşık su yok. Su sorunu bugünkü şartlarda hiç yakışmıyor” şeklinde konuştu.

SU YÜZÜNDEN SAFRA KESELERİMİZİ ALDIRDIK
Su sorunu yüzünden sağlığının bozulduğunu iddia eden Nazmiye Çolak, “Şimdi herkes su taşıyor, çamurlu sudan alabiliyor, içebiliyor. Ben ayağımı kırdım. Değneğimle gidemiyorum oralara. Bizim evde dört kişinin safra kesesi yok. Kızımın safra kesesi hep çamur, eşim, kocam ve ben de safra keselerimizi aldırdık. Doktor bize, ‘Siz taş mı yiyorsunuz’ dedi. Ben sağlıksızım, çok hastayım. Benim elim kolum tutmuyor ki gideyim dereye de su alayım. Çözüm istiyoruz” diye konuştu.

TALEPTE BULUNSUNLAR YARDIMCI OLALIM
Yaşanan su sorunu karşısında Maçka Belediyesi yetkilileri ise şu açıklamayı yaptı: “Su hizmeti Büyükşehir’in hizmeti olup TİSKİ’ye bağlıdır. Biz sadece aracı kurumuz. Vatandaş sorunu karşısında bize talepte bulunursa biz de yetkili kurumlara iletiriz. Bizim bunun dışında karışma ve çözüm bulma yetkimiz yok. Ayrıca göreve geldiğimiz bir yıldan beri Esiroğlu’na tanklarla su taşıyoruz. Bizim hizmet alanımız olmasa da vatandaşımıza yardımcı olmak için çalışıyoruz.

ABDEST ALMAYA SU YOK
Mahalle sakinlerinden Emine Ataman ise, “Bu köyün kızıyım, burada yaşıyorum. Ama susuz yaşıyoruz, abdest almaya su bulamıyoruz. Perişanlık çekiyoruz, su olmayan yerde hayat yoktur. 2 – 3 aydır su hiç yok, gelen su da mikroplu. Taşıma su ile idare etmeye çalışıyoruz” dedi.

İLKHABER/MERYEM AKGÜN