TTSO 1 . Grup Tarım, Ormancılık ve Hayvancılık, Kalkınma Kooperatifleri, Çiçek, Bitki, Tohum Gübre Ev Hayvanları ve Yemleri  Meslek Komitesi Meclis Üyesi İlker Yıldırım özellikle su ürünlerinde kültür balıkçılığının güncel sorunlarına yönelik bir konuşma yaptı. Sektör adına öneri ve fikir paylaşımında bulundu. 

SÜ ÜRÜNLERİNDE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI GELİŞTİ 

Su ürünleri sektörü Türkiye'de olduğu gibi son on yılda  Trabzon'da da ciddi bir yol kat ettiğini,  on yıl önce 300-400 ton  üretim seviyesi bulunan Trabzon'un bugün proje kapasiteleri yaklaşık 15 bin ton civarına eriştiğini söyledi. 2012 yılındaki fiili üretim kapasitesinin ise 8 bin 600 ton civarında gerçekleştiğini bildirdi. 

DOKA AJANSI TEKRAR SU ÜRÜNLERİ DESTEĞİNE ÇIKMALI 

Yıldırım, İki ay önce Elazığ bölgesinde bulunduğunu, Fırat kalkınma Ajansının oradaki üretim yapan çiftliklere vermiş olduğu destekleri yerinde gördüğünü belirterek, " Onların 1 milyon TL'ya yaptığı yatırımı biz 2 milyon TL'ye yaptık. Ajans o bölgede özellikle su ürünleri ve üretimle ilgili ciddi bir destek vermiş."şeklinde konuştu.

 Yıldırım, "Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) 'nın balıkçılığa tekrar üretim anlanında ve ilave olarak daha önce vermiş olduğu soğuk hava depoları ve işleme tesisleri şeklinde desteklerin tekrar açılmasını bekliyoruz." 

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİCİ SORUNLARI 

Su ürünlerinde kültür üretiminde yaşanan bazı sorunlara da değinen İlker Yıldırım  Trabzon'da 75 adet küçük ve büyük olmak üzere üretim çiftli bulunduğunu kaydetti. Bu üretim çiftliklerinin bir çoğunda finansal sıkıntılar bulunduğunu ifade ederek, " Yem ile alakalı ve girdi maliyetlerimiz ile de sıkıntılarımız bulunmaktadır."dedi.

 

Balıkla ilgili üretim maliyetlerinde ciddi oranda yüksek olmasına karşı üretilen ürünü  İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlere sattıklarını vurguladı.

 

Büyük şehirlerde üretim maliyetinin düşük olduğunu, üretimde kullanılan balık unu veya yemleri  bizim bölgemizde de kullanıldığını Trabzon'da balık unu fabrikası olarak 3 tane  tesisin bulunduğunu aktardı.

 

Meclis Üyesi Yıldırım, TTSO Başkanı Hacısalihoğlu'nun yapılacak yatırımlar ile ilgili fizibilite raporları hazırlanması ile alakalı mesajını aldıklarını,  bu konuda sektör olarak önerilerinin iletilmiş olduğunu anımsattı.

 

KALİTESİZ YEM BALIK ÜRETİMİNİ DÜŞÜRÜYOR

 

Bölgemizde bir yem fabrikası bulunduğunu ifade eden TTSO Meclis Üyesi İlker Yıldırım, hammaddesinin burada olan yem fabrikasının bölge ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde sektör ortaklığında kurulması önerisinde bulundu.

 

Bölgeye kalitesiz yem geldiğini, bunun üretimde olumsuzluklar yaşattığına değinen Yıldırım şöyle konuştu: " Ortalama kaliteli  1 kilo 200 gram yem ile 1 kilo balık elde ediliyor. Bölgemize gelen kalitesiz 2 kilo yem ile 1 kilo balık elde ediliyor."dedi.

 

BALIK YEMİ ANALİZLERİ İÇİN TAHLİL LABARATUVARI

 

Yıldırım ayrıca, yem analizinin de yapılması gerektiğini, yem de bulunan protein kaynaklarının belirlenmesi gerektiğine de işaret ederek, "Bildiğiniz gibi sucuk ve salam da katkı maddelerinin belirlenmesi için yaşanan sorun  bir karara bağlandı. Güzel oldu. İnsan ne aldığını biliyor. Bizim sektörde su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan yemlerdeki katkı maddelerinin de belirlenmesi gerekiyor. Bunun tahlil ile de takip edilmesi şarttır." şeklinde konuştu.

 

ORTAK BALIK YEMİ FABRİKASI KURULMASI ÖNERİSİ

 

Balık yem fabrikalarının hammaddesinin hamsi olduğunu ifade eden Yıldırım, sektör olarak bölgede bir yem fabrikası kurulması talepleri olduğunu, kültür balıkçılığı üreticilerin  bu fabrikaya ortak olabileceklerini, TTSO'nun bu konuda  sektöre ön ayak olması gerektiği şeklinde görüşlerini paylaştı.

 

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ LİSANSLI DEPOCULUK İSTİYOR

 

TTSO Meclis Üyesi İlker Yıldırım, su ürünleri sektöründe  arz ve talebin dengelenmesinde bir lisanslı depoculuk modelinin uygulamaya geçirilmesinin de yararlı olacağını, bölge ekonomisine katkı vereceğini dile getirdi.

 

Hamsi başta olmak üzere diğer yöre balıkların avlanma sezonlarında  çok miktarda  avlandığını ve piyasaya çok ucuza sürüldüğünü kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:  "  Doğu Karadeniz Bölgesi'nde balıkçılık önemli bir yer tutuyor. Av sezonunda bol miktarda avlanan balıklar yok pahasına büyük kentlerde pazarlara sürülüyor.  Bir çok balık avcımızın soğuk hava deposu yok. Yeteri kadar sektörde katma değer üretilemiyor. Lisanslı depoculuk su ürünleri sektöründe de geliştirilmelidir."

 

ULUDÜZ  SEKTÖRDE MALİYETLERİN ARTIŞTA , KARLARIN İSE ERİDİĞİNİ SÖYLEDİ

 

TTSO 10 . Grup  Süt Ürünleri Fırınlar, Pastaneler Fındık Çay Meslek Komitesi Meclis Üyesi Emin Uludüz sektörde yaşanan sorunları gündeme getirdiği mecliste, maliyet enflasyonu yaşandığını ifade ederek,  gelirin sabit, karların ise  sürekle azaldığına dikkat çekti.

 

Bir çok sektörde olduğu gibi kendi sektörlerinde de sorunlar yaşandığına işaret eden Uludüz, sanayicinin dünyadaki ekonomik gelişmelere bağlı olarak zor bir dönemden geçtiğini vurguladı.

 

Bu durumda üyelerin sorunlarına çözüm sağlayabilmek için birlik ve beraberliğe ihtiyaç olduğunu ifade eden Uludüz, sivil toplum örgütü olarak bölgeye kazandırılacak yatırımlarda meclis ve yönetim kurulu ortak aklı harekete geçirmesi gerektiğini savundu.

 

Kendi meslek gurubunda bulunan sektörler çok zorluk içinde bulunduğunu kaydeden Uludüz, çoğunlukla üyelerinin unlu gıda mamulleri olduğunu ve girdilerin çok olmasının maliyetleri yükselttiğini karların ise eridiğini anımsattı. Bunun yanı sıra sektörde bulunan çay, fındık ve süt fabrikalarında da durumun iç açıcı olmadığını kaydederek özellikle  bölgedeki süt fabrikaları hammadde yetersizliğinden büyük bir sorun yaşadığına işaret etti.

 

Trabzon'un 4 organize sanayi bölgesinden birinin Vakfikebir Organize Sanayi Bölgesi olduğunu anımsatan Uludüz, kamulaştırma sorununun aşılmasını ve girişimcilere sunulmasına vurgu yaptı.