Trabzon'da bir otelde yenilen iftar yemeği sonrası düzenlenen törende konuşan TKDK Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak bu sene içerisinde 5. ve 6. Çağrı ilanlarına çıkıldığını, yıl içinde 7. ve 8. Çağrı ilanlarına çıkmayı planladıklarını belirterek proje sunabilecek vatandaşların çağrı tarihlerini iyi takip etmelerini ve sunmayı düşündükleri projelerle ilgili proje hazırlığının her aşamasında koordinatörlükleri sürekli irtibat içerisinde olmalarının faydalı olacağını söyledi.

7. ve 8. çağrı dönemlerinde daha çok sürdürülebilir proje alarak mevcut bütçeden Trabzona hak ettiği payı almak istediklerini belirten Bozali, bunun için yatırım yapacak olanların

bu taleplerini ertelememelerini, proje sunmak için bütçe ve zaman itibarı ile en uygun ve iştah açıcı dönem olduğunu belirtti.

Bozali Kurumumuzun IPARD hibeleri kapsamında ilimizde; Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi ile ilgili sunulacak projeler desteklenecektir. İmzalanan 5. Başvuru Çağrı İlanı Sözleşme teslim töreni kapsamında alınan Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması tedbiri ile ilgili 2 adet Projenin toplam harcama tutarı 4 milyon 268 bin 430,83 TLdir. Şu ana

kadar çıkılan çağrı ilanlarında 7 adet sürdürülebilir proje aldık. Projelerin toplam uygun harcama miktarı 5 milyon 624 bin 430,92 TLdir. Bu projeler 2012 yılı sonuna kadar tamamlanarak hibe oranları ilgililerin hesabına aktarılacaktır dedi.

İŞTAH AÇICI ÖDENEK

Törene katılan Vali Recep Kızılcık ise projeye dayalı kalkınmanın önemine işaret ederek, Müdür Beyin konuşmasında en beğendiğim cümlelerinden bir tanesi bu ödeneğin iştah açıcı olduğu ifadesiydi. Biz değişen ve gelişen Türkiyemizde proje mantığına dayalı kalkınmanın esas olduğunu, proje mantığı çerçevesinde ancak gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmanın mümkün olduğunu özellikle vurgulamaya çalışıyoruz. Nitekim Kırsal Kalkınmayı Destekleme anlamında Avrupa Birliği çerçevesinde sunulan çağrıya çıkılan Trabzonumuzda proje hazırlayarak insanlığın ihtiyacı olan tarımsal ürünlerin yetiştirilmesi, korunması ve muhafazası ve tüketiciye sunulması çok önemli yer teşkil etmektedir diye konuştu.

Kamu kurum ve kuruluşları olarak projelere desteğe hazır olduklarını kaydeden Vali Kızılcık, Projeye dayalı kalkınmayı benimsemek ve bunu uygulayabilmek hem kamuda hem özel sektörde zihniyet değişimini gerektirmektedir. Özellikle bugüne kadar 7 projenin kurumdan destekleme hakkı kazandığı vurgulandı. Bunların verilen süre içerisinde yatırımlarını gerçekleştirdikleri takdirde bu desteğe hak kazanacak olmaları çok önemli. Biz kamu kurum ve kuruluşları olarak desteğe her zaman hazır olduğumuzu, projelerin kabul edilmesinde sorun var ise, kamu kurum ve kuruluşları olarak her türlü engeli aşmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Zaman zaman da ilgili kamu kuruluş müdürleri ile yüz yüze görüşerek bu sorunu aşma çabası ve gayreti içerisinde olduk. 5 milyon 600 bin TLye yakın bir hacimde proje kabul edilmiş olması önemli olmakla birlikte, bizim için Trabzon için bu rakamlar asla yeterli değildir şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Kızılcık ve protokol üyeleri tarafından başvuru çağrı döneminde projeleri onaylanarak sözleşme imzalamaya hak kazananların sözleşmeleri teslim edildi.