61SAAT HABER SERVİSİ

SÖĞÜT: İTİRAZIM VAR

Trabzon'un Ortahisar ilçesi Pazarkapı Mahallesi'nde bulunan tarihi bina ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesinin ardından meclis gündemine geldi. 
Plan ve Bütçe Komisyonunda, binanın bedelli devrine şerh koyan CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, “Bahsi geçen tarihi tescilli bina, Ortahisar Belediyesi ile DOKA ile yapılan protokol kapsamında restore edildi. Protokol tarihinden bugüne kadar “yöresel tatlar Aşhane’de görücüye çıkacak” şeklinde açıklamalar sizler tarafından yapıldı. Gelinen noktada aşhane olacak bu binanın D. Karadeniz Belediyeler Birliğine devredileceğini konuşuyoruz. 
İlk itirazım devredilmesidir. 
Tarihine yakışır şekilde kullanılmayacak olması da diğer itirazım. 
D. Karadeniz Belediyeler Birliği ofis büro sekreterya olarak kullanacak. 
Basın müzesi yapmak için bina aradığımız, kiralayacağımız gerçeği ortadayken, basın müzesi için uygun olacak bu binanın kullanılmayacak satılacak olmasına da itirazım var” dedi. 

DOKA’DAN İZİN ALMAK GEREKMİYOR MU?
CHP’li üye Cüneyt Zorlu ise, “Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi içinde tarihi binanı restorasyonunda görselleri göstermiştiniz. Yaptığınız yapacağınız projeler içinde beyan etmiştiniz. Bizde olumlu karşılamıştık ve teşekkür etmiştik. 
258 metrekarelik bu bina 2 milyon TL’ye mal olduğunu söylemiştiniz. 1 Milyon TL’si DOKA 1 milyon TL’si valilikten alındı. 
DOKA’dan izin almak gerekmiyor mu? 
Kamu faydası nedir? 
Belediyeler birliğine vermemiz nasıl bir kamu faydası var?
Birliğin, 73 üyesi var. 
Bunların hepsinin toplanma şansı yok. 
Burası personelin çalışacağı büro vazifesi görecektir. Burada bir amir ve memurlarına 5 tane personel görünüyor. 
Personeli de olmayan bir yapıya bu kadar büyük binayı vermenin anlamı yok. Projenizin dışına çıkmanızı burada kabul etmiyorum. Büyükşehir Belediyesi kendi binasını, tarihi binayı Kent Konseyini verdi. Orayı kullanabilirdi kullanmadı, bizim binayı istiyor. Biz mi çok akıllıyız, onlar mı çok akıllı. Resmen peşkeş çekmektir. Bunun turizme kazandırılmasını istiyorum” diye konuştu.  

5 TANE TARİHİ BİNASI VAR
CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin ise, “O bina onarılırken, sizle onarımına gitmiştik. Ben demiştim ki size, “Pazarkapı benim doğduğum büyüdüğüm yer. Burayı gelin Kütüphane yapalım” Sizde bana dediniz ki, “Burayı müze olarak düşünüyorum” Şimdi Aşhane yapıldı. Şimdi burayı kalkıyoruz, Belediyeler Birliğine vereceğiz.
Büyükşehirin Ortahisar’da böyle 5 tane tarihi binası var. Kalktı bunu vakıflara, derneklere verdi. Gidin bakın kapılarından kilit var. Bunlar kamuya ait yerler. Biz kamuya ait yerlerimizi böyle vakıflara, derneklere veriyoruz. Bu doğru yaklaşım değil. Bundan vazgeçelim” dedi.

İŞLEMLERİ BAŞKA BİNALARDA YAPMA ŞANSI VAR
İYİ Partili Üye Burhan Bekar ise, “Bu binanın oraya verilmesini doğru görmedim. Bende aynı görüşteyim. Buranın daha aktif kendi özelliğine ifade eden kültürel ağırlıklı bina olarak kullanılmasının daha doğru olacağı inancındayım. D. Karadeniz Belediyeler Birliğini yapacağı işlemleri başka binalarda yapma şansı var. Bana göre bu binayı böyle yaparsak yazık etmiş oluruz” diye konuştu. 

BAŞKAN GENÇ: BEDELİ MİNVALİNDE… 
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “Biz bunu mutabık kaldığımız zaman bedeli mukabilinde vereceğiz” dedi. 
Zorlu’ya hitaben konuşan Genç, “Sözünüzü kesinlikle reddediyorum. Ben göreve geldiğim andan itibaren bu kurumun menfaatini en ince ayrıntısına kadar korumaya çalıştım. Peşkeş ifadesini reddediyorum” diye konuştu. 

Genç, “Biz burayı müze olarak da düşüncelerimiz arasındaydı, aşevi olarak da.. Tarihi binadaki işlev ne olabilir diye düşündük. Bu iki konseptten bir tanesi amaçtı. Bir değerlendirme yaptık. DOKA’da bize destek verdi, vali bey de destek verdi. Aşevi konusunda fikrimizde şöyle sarfı nazar ettik. Vali bey bize Hasan Paşa hamamını da verdi. Onu da restorasyonu ihalesini yaptık. Kültür Varlıkları Payından da destek veriyor valimiz. O konsepti orada icra edebiliriz diye düşündük. Müze ise tek başına ticaret konut olan alanın arasında kalsın diye değil.. 
Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kendi ihtiyaçları minvalinde, bu binada da inceleme yaptı. Trabzon 73 belediyenin başkanı olan bir şehir. DOKA’dan da izin almak kaydıyla…. Bedelinde mutabık kalarak devrini sağlayacağız” dedi. 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Yapılan görüşmelerin ardından binanın bedeli mukabilinde devri ile ilgili görüşmelerin yürütülmesi için Başkan Ahmet Metin Genç’e oy çokluğu ile yetki verildi.