61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Davut Çakıroğlu’nun geçen ay yazılı olarak verdiği “Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Tabelasına T.C. İbaresinin Koyulması’ yönünde ki önergesi bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine geldi. 

Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda değerlendirilerek bugün meclis gündemine gelen madde mecliste sert tartışmalara neden oldu. 
Komisyonun raporunu Ahmet Salih Birincioğlu,  okudu. Birincioğlu raporun sonuç bölümünde, “Bu bağlamda büyükşehir belediyemiz meclisinin bu önerge kapsamında bir karar alması için yetkisinin bulunmadığı komisyonumuzca uygun görülmüştür” ifadelerini kullandı. 

ÖNERGEYİ YA ANLAMADINIZ YADA.. 
Konuyla ilgili söz alan önergeyi veren isim olan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, “Sayın Komisyon Başkanı.. Siz önergemi ya iyi okumadınız ya da anlayamadınız. Benim vermiş olduğum önerge Büyükşehir Belediye Kanunu ile ilgili Hal yasasına ilişkin önerge değildir. Anayasanın birinci amir hükmü olan Türkiye Cumhuriyetinin adını tanımlar. 4. Maddesi değiştirilemez, değiştirmesi teklif edemez.. 
Keşke başka şeyler söyleseydiniz. Biz önergemizde T.C.’nin ne olduğunu, kimlerin kullanabileceğini, nasıl kullanabileceğini söyledik. Biz yetkinin olmayışından bahsediyorsak hangi yetkiyle kaldırılmıştır. Ona da cevap vermeniz gerekir. 

MECLİSE İNANCIM O DUR Kİ.. 
Meclise olan inancım o dur. Ben bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti ismini örselemeye çalışanların, Diyarbakır’ı da yazsaydınız. O da Büyükşehir.. Türkiye değil mi? Türkiye Cumhuriyeti aslan gibi duruyor. Kim koymuş. Orada yasal bir suç mu var? Kişisel bir şey değil hepimizin. Barış Pınarı Harekatına ortak hareket ettik. Bizden ayrışan parti bellidir. Milli Düşüncemiz müştereklerimiz ortakdır. Aynıdır. Ben bu kararı hem kendi adıma hem de şehrim adına üzüntüyle karılıyorum. Keşke referandum yapsaydınız. Sokağa sorsaydınız. Böyle bir talep var, uygulayanlarda var” dedi. 

BÜLBÜL: DUYDUĞUMA İNANAMADIM
AK Parti üye Şaban Bülbül ise, “Duyduğuma inanamadım. Referandum yapılması hem Türkiye Cumhuriyetine hakarettir, hem Millete hakarettir. Türkiye Cumhuriyetini oylama yapacaksak, Başka bir belediyede kaldırılması için oylama yapılmasının karşısında nasıl duracağız. Böyle bir şey kabul edilemez ve tartışılamaz” dedi. 

ŞAHİN: ÜZÜLEREK İZLİYOUZ.. 
CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, “Üzülerek izliyoruz. Çok talihsiz bir komisyon raporu. Bir kere T.C. Rumuz değildir, kimliktir. Hepimizin şerefle nüfus hüviyet cüzdanlarımızda taşıdığımız bize bahşedilen ruhtur. Rumuz ne demek? Büyükşehir Belediyesinin tüm belediyelerinin bağlı bulunduğu İçişleri Bakanlığının başında var. Sayın Cumhurbaşkanını yurt dışına çıktığı uçağın gövdesinde yazıyor. Biz neyi tartışıyoruz. Bir belediyenin levhasına Türkiye Cumhuriyetini yazalım mı yazmayalım mı?” dedi. 

ZORLUOĞLU: BU İDARENİN YETKİSİNDEDİR
Başkan Zorluoğlu, “Biz bütün meclis olarak bütün kişiler olarak Türkiye Cumhuriyeti Devletinin çatısı altında var olmaktan onur duyuyoruz. Bunun tartışılacak tarafı yoktur. Burada konuşulan şey bizim ismimizin başında Türkiye Cumhuriyeti olması meselesi değildir. Bu idari meseledir. Meclisin karar vereceği bir şey değildir. Komisyonun verdiği karar şudur. Bu meclisin yetki alanında değil, idarinin kararıdır” diye konuştu. 

NUHOĞLU: KENDİSİYLE GURUR DUYDUĞUM HEMŞERİM.. 
Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti ibaresini kendi belediyeme yazdıran bir başkan olarak terör örgütü ile koyun koyuna birlikte olanlarla birlikte olmayacağız. Elbette ki Cumhur İttifakı olarak MHP’nin neferi olarak gerekli işlemlerin başkanımız tarafından yerine getirileceğine eminiz. Kendisiyle gurur duyduğum hemşerim, Türkiye Cumhuriyetinde terör odaklarına kök söktüren Süleyman Soylu sayesinde güney doğuda bütün vatandaşlarımızın kalbine Türkiye Cumhuriyet ibaresi eklenmiştir. T.C.’yi oylattırmayı kabul etmiyorum…” dedi. 

BALTA: AYNI DÜŞÜNDÜĞÜMÜ, DÜŞÜNÜYORUM
Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, “Şunu düşündüklerini zannetmiyorum Gençliğimde bende ülkücü kimlikle yetişmiş kişiyim. Vatan Millet Bayrak konusunda onlarla aynı düşündüğümü düşünüyorum. Bu konu meclisin karar almasını gerektirmeyecek konu olduğunu bende düşünüyorum. Hepimizin ortak değeridir. Eğer bunu burada kaldıralım veya koyalım diye karar alırsak çok ciddi tartışmasını açarız. İdari tasarruf olduğunu ifade ettiniz” diye konuştu. 

KURUKIZ: HER DAĞA TAŞA TÜRKİYE CUMHURİYETİ YAZALIM
Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, “Türkiye Cumhuriyetinin şerefli birer üyesi olarak Trabzon Büyükşehir Belediye meclisinde görev yapmaktayız. Bu mecliste bu tür oylamanın yapılmasını bende doğru bulmuyorum. Gönül ister ki her dağa, her taşa Türkiye Cumhuriyeti yazalım. Ama zaten bu devletin adı Türkiye Cumhuriyeti.. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Türkiye Cumhuriyetinin bir belediyesi zaten..” dedi. 

AYDIN: TARTIŞMAYA AÇILMASINI.. 
Köprübaşı Belediye Başkanı Ali Aydın, “Bende bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Türkiye Cumhuriyeti ibaresinin Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde tartışmaya açılmasının, Trabzon gibi geleneklerine bağlı, milletine bağlı bir şehirde kaos çıkarmak amacını taşıdığını düşünüyorum. Tartışılmasının doğru olmadığını düşünüyorum” diye konuştu. 

ÜÇÜNCÜ: KISATLMA OKUNURKEN, TÜRKİYE CUMHURİYETİ OLARAK OKUNUR
AK Partili Meclis Üyesi Murat Üçüncü, “Kısaltmanın isminin tamamı okunmak zorundadır. T.C. ibaresinin kimlerin söylediğini biliyoruz ve kınıyorum. Türkiye Cumhuriyeti ifadesi, T.C. okunurken ve konuşurken kısaltması kullanılamaz. Bu Türk Dil kurumunda açık ve nettir. 
Türkiye Cumhuriyetinin ismi ve Türk Bayrağına çok sahip çıkan insanlar 10. Ayın 29’unda personel kimlik kartlarında hem T.C. ibaresini hem de Türk Bayrağını çıkarmıştı” dedi. 

ŞAHİN: SİZ KİM, BİZ KİM?
CHP Grup Başkan Vekili Şahin, “Ben kimseyi konuşurken töhmet altında bırakmadım. Meclise hitaben konuştum. O zaman bu gündeme alınırken niye bu arkadaşlarımız buna kabul oyu verdi. Ben hatta burada bunun müzakare edilmesi yanlış dedim İdari tasarrufsa herkes görüşünü bildirir büyümezdi. Bu 1 ay önce geen konudur. Burada ki meclis üyelerinin hepsinin meclise önerge verme hakları vardır.
Sayın Balta her halde beni dinlemedi. Bende şuna üzüldüm. Siz kim biz kim? Böyle bir uslüp mü olur?” dedi. 

ATAMAN: ÜZERİNDE SİYASET YÜRÜTÜLMEK İSTENEN MESELEDİR.. 
Meclis Üyesi Atilla Ataman, “Mesele hassas. Mesele üzerinden siyaset yürütülmek istenen meseledir ve başarılı olundu. Meclisimiz de aşağı yukarı yarım saat tartışılıyor. Katiyen tartışılmaması gereken konudur. 
Türkiye Cumhuriyeti adının kurum kimliklerinden çıkarılmasına şiddetle karşı olduğumuz gibi siyasi olarak kullanılmasına şiddetle karşıyız” dedi. 

ÇAKIROĞLU: ÜKÜCÜLÜK YAŞAM ŞEKLİDİR.. 
Yeniden söz alan önerge sahibi Çakıroğlu, “Allah razı olsun benden millet kendisini bir anlattı. Ülkücü arkadaşlarıma bir çift lafım var. Ülkücülük partili değil yaşam şekli.. Ben hayatım boyu ülkücü ceketimi çıkarmadım dünde ülkücüydüm bu günde... İyi partide olup olmam şer odakları ile kucak kucağı olmam anlamına gelmez. Bunu söyleyen başkanıma iade ediyorum. Bir Davut Çakıroğlu’nun şer odağıyla terör örgütü ile yan yana koymak onu hiç tanımadı demek.. 
Gördük ki 32 gün içinde farklı şeyler çalışmışlar. Ben siyaset yapmıyorum. Bu ortak akla ortak olursanız, ne mutlu bize.. 
Kaldırılmadı deniyor. Ortahisar Belediyesinin kurulduğunda ki tabelasına ben sayın bakana iletirim size de iletirim. Bu kaldırıldı. Bunu biz kaldırmadık” dedi.

GÜNDEME ALINSAMASAYDI, SESİMİZİ KISIYORSUNUZ.. 
Son olarak konuyla ilgili Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu konuştu. Zorluoğlu, “Önerge gündeme alındı. 1. günden itibaren meclis üyelerimizin çok kıymetli olduklarını, dile getireceklerinin gündeme alınmasını istedikleri bütün hususları gündeme alacak husus içinde olacağımı zaten ifade etmiştim. Bil hassa demokrasilerde muhalefetin sesinin çok kıymetli olduğunu ifade ettik. Sayın Çakıroğlu’nun gündeme alınmasını istediği bu hususu gündeme aldık. Gündeme alınsaydı, sesimizi kısıyorsunuz gibi bir eleştiri ile karşı karşıya kalacaktık. Ben meclis başkanı olarak inisiyatif kullanarak gündeme aldık. 

MEVZUATTA ADIMIZ BELLİ: TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Gündeme alındığında eski vali ve yıllarca terörle mücadelede ömür tüketmiş bir kişi olarak hukuki boyutunu biliyordum. Acizane 2011 yılında Büyükşehrin kurulması ile ilgili kanununla ilgili hazırlık komisyonunda görev almış kişiyim. Mevzuatta bizim ismimiz belli. Trabzon Büyükşehir Belediyesiyiz. Başka her hangi bir mevzuatta belediyelerin önüne Türkiye Cumhuriyeti veya başka bir ibarenin koyulmasın yönünde düzenleme yok. 

BÖYLE BİR YETSİSİ YOK, KARAR ALINAMAZ
Bizim Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin, isminin önüne Türkiye Cumhuriyeti ibaresi koyma yetkisi yok. Bu açık açık net. Burada Türkiye cumhuriyeti ibaresinin ifadesinin kendisi tartışılmıyor. Ben bundan en başta zul duyarım. Biz burada belediye meclisinin böyle bir yetkisi olmadığını karar alamayacağını komisyon raporundan onu anlıyoruz. 

TRABZONLU BAYRAK SEVDALISI
Mesele tabi bu hukuki tarafı.. Siyasi tarafına baktığımızda esasında bu konunu en son tartışılacağı yer Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi. Biz yıllarca memleketimizin değişik yerlerinde görev yapmış yöneticisiyiz. Trabzonluyuz dediğimizde karşımızdaki insanların bize bakışı Trabzonluysa bu gerçek vatan evladı. Millet sevdalısı, bayrak sevdalısıdır.. Trabzonlunun Trabzon dışındaki algısı, yaşadığımız gurur budur... Bu meselenin Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi çatısı altında konuşulması beni üzüyor. Bunu usulen gündeme aldık ve kapatacağız. 
Olması gereken yerde zaten Türkiye cumhuriyeti Trabzon Büyküşehir Belediyesi antlenti kağıt kullanıyoruz. Buna uygun olarak şerefle gururla kalbimizle Türkiye cumhuriyeti ibaresini taşıyoruz taşımaya devam edeceğiz. Bu idari meseedir. Bunu gelin Belediye başkanı olarak bunu benimle konuşabilirdi. Bu öneri olur.  Böyle bir yol tercih edebilirdi” dedi. 

OY ÇOKLUĞU İLE REDDEDİLDİ
Madde Komisyonun görüşü şeklinde mecliste oylandı. Önerge, Büyükşehir Belediye Meclisinin yetkisinde olmadığı gerekçesiyle oy çokluğu ile reddedildi. Mecliste sadece CHP ve İYİ Partili üyeler kabul oyu verdi..