Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, 5084 sayılı yasanın sağladığı avantajlar nedeniyle sosyal güvenlik kapsamında istihdam edilen işçi sayısında büyük artış olduğunu belirterek şunları söyledi:


“Hükümetimiz  aldığı kararlarla yararlı uygulamaları sürdürmektedir. Bu kapsamda 2009’da uygulamaya konulan yeni fındık stratejisi ile üreticilere verilen ve 2011 itibariyle sona eren alan bazlı doğrudan gelir desteği uygulamasının uzatılması için Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan karar için teşekkür ediyoruz.


5084 sayılı yasanın getirdiği imkanlarla başta Trabzon olmak üzere bölgede binlerce kişi kayıt altına alınarak çalıştırılmaktadır. Ancak, bu uygulama maalesef gelecek yıldan itibaren kaldırılacaktır. Bu da işverenin asgari ücretten sigortalı bir işçi için şimdi ödediği aylık 200-220 lira arasındaki primin, 2013 ile birlikte  380-400 liraya yükselmesi demektir.


Zor şartlar altında üretim yaparak istihdam sağlayan bölgedeki işletmeler de bu durumda 2013’den itibaren ister istemez işçi çıkarmaları yaşanacak, ya da kayıt dışı yollarla işçi çalıştırılma yoluna gidilecektir.


Yeni çıkarılan ve Trabzon’u 3. Bölgeye alarak yatırımların teşvikinden büyük ölçüde mahrum bırakan yasanın getireceği sıkıntılara böylelikle istihdamın azalması ile daha büyükleri eklenecektir. Örneğin Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde bugün 4 bin civarında olan istihdamda binin üzerinde azalma olacağını tahmin ediyoruz.


Bu nedenle, halen uygulamada bulunan yasa ile özellikle sosyal güvenlik kapsamında işçi çalıştırılmasına sağlanan avantajların sürdürülmesinin şart olduğunu düşünüyoruz.


Başbakanımız ve ilgili bakanlara iletilen bu konuda, başta bölge milletvekilleri olmak üzere herkesin üzerine düşen çabayı göstermesini ve hükümetimizin de uygulamayı 2013’den itibaren  en az 5 yılda daha devam ettirme kararı almasını bekliyoruz.”