Trabzon Defterdarlığı Vekili Hüseyin Aksu, Trabzon’un çeşitli bölgelerinde orman vasfını yitirmiş 2B olarak bilinen arazilerin hak sahiplerine satışı hakkında başlatılan çalışmalarda gelen taleplerin beklenenin çok altında olduğunu söyledi. Aksu ayrıca, belirlenen 296 parsel 2B arazisinin satışından 5,5 milyon TL gelir elde edilmesinin beklendiğini ifade etti.

Yapılan açıklamada, 19 Nisan 2012 tarihli 6292 sayılı “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine adına Orman sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazine ye Ait Tarım arazilerinin Satışı Hakkında “kanunu ile 2709 sayılı 1982’i Anayasın 170 maddesinde belli şartlar altında 31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini kaybetmiş alanlarının orman sınırları dışına çıkarılması ve bu alanların satışını düzenleneceği bildirildi.

İlimize bağlı Akçaabat, Arsin, Araklı, Çaykara, Düzköy, Maçka, of, sürmene ve Yomra ilçelerinde 2/B çalışmaları kısmen yapılan çalışmalar sonucu 296 adet 83,3 hektar yüzölçümlü alan Hazine adına orman sınırları dışına çıkartıldığı duyuruldu.

2B ile orman dışına çıkartılmış ve tapu kütüğünün güncelleme veya kadastro tutanağı düzenlenerek tapu kütüğünün beyanlar hanesinde gösterilen kişi veya kişiler doğrudan satın alma hakkına sahip olacaklar. Hak sahiplerinin ise, son başvuru tarihi olan 30 Ekim 2012 tarihinden önce Defterdarlık ve Mal müdürlüklerinden veya ilgili internet sitesinden örneğini temin edebilecekleri “doğrudan satış başvuru dilekçesi” ile müracaatta bulunmaları zorunlu olduğu ifade edildi. Aksi bir durumda 2B arazilerinde hak sahibi olan kişilerin tapulandırma haklarının üçüncü kişilere tanınacağı için Trabzon Defterdarlığı “Kullandığınız arazileri başkalarına kaptırmayın” uyarısında bulundu.

Hak sahiplerinin doğrudan satış hakkından yararlanmaları için, son başvuru tarihine kadar müracaatta bulunmaları, idarece tebliğ edilen satış bedelinin itirazsız ve dava konusu edilmeksizin kabul etmeleri, başvuru bedeli olan belediye ve mücavir alan sınırları içinde 2.000 TL, dışında ise 1.000 TL bedel (her kullanıcı için ayrı ayrı) yatırmaları gerekiyor. Ayrıca matbu doğrudan satış başvuru dilekçesinde ek olarak gösterilen belgelerinde eklenmesi gerektiği bildirildi.

Son başvuru tarihine dikkat edilmesinin gerektiğine dikkat çeken Defterdar Vekili Hüseyin Aksu, “Son başvuru tarihine kadar başvuruda bulunmaması halinde kullanıcıların doğrudan satın alma haklarının düşeceği, dolayısıyla hak sahiplerinin kanunla getirilen büyük bir fırsatı kaçırmış olacaklardır, bu alanlar üzerindeki kullanıcı belirtmeleri tapudan terkin edilerek standart bir hazine mülküne dönüşecektir” dedi.