Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde akciğer yetmezliği çeken bir hastaya yapay akciğer takıldı.

Yapay akciğer operasyonunun Karadeniz bölgesinde bir ilk olduğunu kaydeden Göğüs Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Yıldıray Bekar, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Doğuş Hemşinli ile birlikte gerçekleştirdikleri operasyon sonunda 67 yaşındaki Ali İhsan İyidere isimli hastaya yapay akciğer taktıklarını söyledi.

Akciğer yetmezliği çeken hastanın yapay akciğer sayesinde solunum cihazına gerek kalmadan normal yaşamını sürdürebileceğini belirten Bekar, “Akciğer yetmezliği nedeniyle solunum cihazına bağlanan hastanın solunum fonksiyonlarını düzeltmek için bir nevi akciğer diyalizi sağlamış oluyor. Karbodioksit eliminasyonunu sağlayan cihaz, özellikle akut akciğer yetmezliğinin tedavisinde son yıllarda kullanılan bir yöntem olarak göze çarpmaktadır. Yapay akciğer olarak da adlandırılan ‘Novolung’, vücut dışında kanın karbondioksitten arındırılarak, hastaların mekanik ventilatör denilen solunum cihazından ayrılmasını sağlayan yada solunum cihazına takılmasına gerek kalmadan yaşamlarını uyutulmadan, yiyerek, içerek, konuşarak diğer insanlarla sosyal teması kesmeden sürdürmelerine olanak sağlayan bir cihazdır. Bu cihaz aynı zamanda solunum cihazına ihtiyaç duyan hastaların, akciğerlerini solunum cihazının olumsuz etkileri olan; Akciğer enfeksiyonu, barotravma (basınca bağlı hasar), sepsis gibi vücudun tümünün ölümcül iltihaba maruz kalması,hastaların ağızdan beslenmesinin engellenmesi,uzun hastanede kalış, diğer organların yetmezliğe gidişi ve diğer organ hasarından koruma,hastanın soluk alma verme işleminin yapılmasına engel durumun ortadan kaldırılmasına da yaramaktadır. Solunum cihazı ile birlikte de kullanılabilmektedir” dedi.

BİBER GAZINA MARUZ KALANLARA DA UYGULANABİLİYOR
Biber gazına maruz kalma, akciğer yaralanmaları gibi durumlarda cihazın kullanıldığını iifade eden Bekar, “Bu cihaz özellikle şiddetli akciğer yetmezliği, inhalasyon yaralanmaları (biber gazı maruziyeti gibi), şiddetli zatürre, ARDS olarak adlandırılan ani akciğer hasarları, akciğer ameliyatları sonrası oluşan hasarlar, kaza sonrası akciğer yaralanmaları gibi durumlarda kullanılmaktadır. Biz de hastamız Ali İhsan İyidere de; Kronik Obstrüktif Akciğer hastalığı+ Akciğer tümörü tanısıyla uygulanan göğüsduvarı(Kaburgalar ve kasdokusu) çıkarılması-akciğer ameliyatı sonrası oluşan karbondioksit yükselmesini düzeltmek, hastayı daha kısa sürede tedavi edebilmek amacıyla kullandık. Hastamız ameliyat sonrası hayatını sürdürmeye çalıştığı solunum cihazıyla düzeltemediği karbondioksit atılımını yapay akciğer yada akciğer diyaliz makinası olarak adlandırdığımız bu cihazla 1-2 saatte düzeltmiş, solunum cihazı yükünü azaltmış ve yaşamına tüm yaşamsal verileri düzeltilmiş olarak devam etmektedir” diye konuştu.