61SAAT HABER SERVİSİ - Samet Emirzeoğlu

Trabzon’da Anadolu’ya Yolculuk Çalıştayı gerçekleştirildi. 

TRABZON BİRÇOK ZENGİNLİĞİ OLAN ŞEHRİMİZ

Çalıştay’da açıklama yapan Medikal Turizm Derneği Başkanı Uzman Dr. Sinan İbiş, “Uyuyan fırsatlar neler, neler turizme konu edilebilir. Turizm kavramının dışına çıkmamız gerekiyor. Dünyadaki trendler nerede gidiyor. Zihninizde olan bazı şeyleri almak ve ile ve bakanlığa sunmak için bu çalışmaları başlattık. STÖ lideri olarak turizm çeşitliliğine ve aslına uyuyan birçok değerimizin turizme konu edilebileceğine… Pandemi turizmin yol haritasının gözden geçirilmesi gerektiğini gösterdi. Daha nitelikli, sürdürülebilirliği öngören… Katılımcılık daha çok kişi katılsın daha büyük alanları içine alsın. Uzun süre turizm çeşidi ne olacaksa bölgenin ve ülkenin gündeminde olsun. İnsanlar yerel ulusal ve kürüsel boyutta turizm hizmetlerine katılım sağlasınlar. Pandemi süreci ülkemizin iki önemli giriş kapısı var. İhracat ve turizm ekonomisi. Türkiye pandemiden etkilenen ülkelerden birisi oldu. Durum çok farklı değil Türkiye’de. Turizmciler kriz tablosu içindeler. İnsanların hareketleriyle ilgili ciddi sorunlar oluşmaya başladı. Sadece koronavirüs gündeminde değil başka enfeksiyon kaynaklarıyla da dünya yüzleşebilir. Kirlilik ve yükü taşımıyor. Taşıyamıyor desek daha doğru olur. Trabzon bugün birçok zenginliği olan şehrimiz. Kültürel mirası, gelenekleri, doğasıyla coğrafyasıyla imkanları ve yaşam tarzıyla ülke içinde bile çok büyük bir dinamizme turizme aday olabilir” dedi.

TURLAR ARTIK KLASİK OLUYOR

İbiş, şöyle devam etti: “Bölgemizin Trabzon’un özellikle çok büyük zenginlikleri var. Seyahat planlamasına nasıl döndürebiliriz. Bu çok önemli. Seyahat planlama sürecinde hangi adımları, kişiye duyurulmasından tutun da paylaşılmasına ve hissiyata kadar zincirleri alıcıların bumalı. Klasik turlar oluyor. Ayder turu deniyor. 2 gün otobüs ile… Bu kadar. Ayder nedir, orada ne yaşayacağız. Balık mı tutacağız, kanyona mı gireceğiz. Hiçbir detay yok.. Artık bunlardan değil aslında gitmeden okumaya başladığımızda bile acaba o bölgedeki turizme konu olacak konu neyse İspanya’da gül yapraklarını turizme kattık. Dünyada gezginler var. Ekoturizmi biz nasıl yaparsak insanlar katılım sağlar ve paylaşırlar heyecanlarını.” 

SAKA MÜJDEYİ VERDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Şube Müdürü Yahya Saka, “Trabzon’da baktığımızda tarihi olarak bugüne kadar bilinen tarihle konuştuk. 4 bin yıllık dedik 4 bin yıl diyen tarihçiler oldu. 2. göbeklitepe geliyor desem ne dersiniz. Düzköy’de yapılan kazı çalışmalarında bulunan elde edilen kalıntılardan yola çıkılarak verilen bir tarih var. 11 ve 12 bin yıl öncesi bahsedilen bir tarih var. Medeniyet anlamında ne kadar eski bir şehir olduğunu ortaya koyacaktır” dedi.

TRABZON’UN POTANSİYELİ VAR

Saka, “Trabzon’un birçok potansiyeli var. Yoğun kültürel turların odak noktası olduğunu görüyoruz. Turlara ilk yıllarda çıktığım zaman öğretmen gibi benden tura katılan katılımcılar bilgi isterdi. Şuan tura katılan arkadaşlar sadece eğlence için katılıyorlar. Tur mantısı değişmiş oldu. Sümela’sıyla, Uzungöl’ü ile markalaşmış ve onlardan geri kalmayacak Ayasofya ile sembol anlamında bir tarihi var. Trabzon’un merkezi dediğimiz Ortahisar’ın artık gün yüzüne çıkarılması için adımlar atıldı. Kazı çalışmalarına başlandı. İleride çok farklı turizm destinasyonları ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.