61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu - Tayfun Çöpçü

Koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına almasının ardından tedbirler kapsamında Trabzon’un da içinde bulunduğu büyükşehirlere giriş çıkış yasağı uygulanıyordu. 

BİLETLER KESİLMEYE BAŞLANDI

Trabzon’da da bu yasağın kaldırılmasının ardından bazı otobüs firmaları giriş çıkış yasağı bulunmayan şehirlere normal bilet keserken, giriş çıkış yasağı bulunan şehirlere ise belgeleri tam olan vatandaşlara bilet kesmeye başladı.

FİYATLARA ZAM GELDİ

Otogarda bulunan bir vatandaş otobüs firmalarının 2 koltuğu tek bilet olarak kesmesi nedeniyle fiyatları artırdığını ifade ederek, “Sabah Trabzon’a geldim memlekete gideceğim. İnşallah tüm yasaklar kalkar. Fiyatlara zam geldi. Ancak yine de gitmemiz gerekiyor o yüzden yapacak bir şeyimiz yok” diye konuştu.

GİTMEK ZORUNDAYIM

Gümüşhane’de okuyan bir öğrenci de memleketi Afyon’a gitmek üzere otogara geldiğini belirterek, “E-Devlet’ten seyahat izin kağıdı aldım. Şahsi araçla otogara geldim. Bilet fiyatları fahiş durumda. Ama devlet personeli çok güler yüzlü. Araç bulmakta zorluk çekmedim. Fiyatlar pahalı olsa da memlekete gitmek zorundayım” dedi. 

BAKANLIK ÇİFT KOLTUK PARASI ALABİLİRSİN DİYOR

Bir otobüs firma sahibi ise, “Yasağın kalkması iyi oldu. Ulaştırma Bakanlığı’ndan bizlere yarı oranında yolcu taşımacılığı yapabilirsiniz dendi. Bunu yaparken de çift koltuk parası alabilirsin diyor. Bizde bunu yüzde yüz olarak değil de yüzde 60’lara kadar çektik. 2 koltuğu 1 kişiye veriyoruz ancak bir yandan da müşteriyi düşünüyoruz o yüzden tam zam yapmadık. Daha dün müsade edildi. Yolcular yavaş yavaş geliyor. Yasak olmayan her şehre otobüs kalkabiliyor. Otobüslerimizi dezenfekte ettik. Hem otobüse girişte hem de molalardan sonra dezenfekte uygulaması yapıyoruz. Kendi bile veznemizde de maske ve önlük de kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL 250, ANTALYA 420 TL

Başka bir otobüs firma sorumlusu, “Bilet fiyatları yüksek durumda. 2 katı civarında. 21 kişi alınabiliyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Antalya’ya giden bir kişiye 420 lira fiyat belirleniyor. Şu ana kadar bir yoğunluk olmadı. Sadece İzmir’e bir otobüs yolladık. 3 yolcu bindi. Bir sağlık çalışanı Ankara’ya iki kişi de öğretmendi ve Samsun’a gidecekti. Mağdur olmasınlar diye komisyon almadık. Şu anda İstanbul'a gidiş ücreti ise 250 TL civarında” şeklinde konuştu.

BU İLLERE DE GİDİYOR

Diğer bir otobüs firma sorumlusu ise, "Kocaeli, Sakarya, İstanbul… Buralar seyahat iznine bağlı. Giresun, Ordu Ünye’ye kadar ve onun haricinde Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa’ya izinsiz bilet kesebiliyoruz. Koronavirüs nedeniyle çift koltukta tek oturdukları için fazla ücret ödemek zorunda kalıyor” dedi.