Körfez ülkelerinin Trabzon’da mülk alım furyasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini işaret eden Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, son iki yılda yabancıların mülk edinme yasasından 303 adet işlem yapıldığını söyledi.  Bu ilginin artmakta olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu iş dünyasının dengesiz bir piyasa oluşturmaması gerektiğini, diğer taraftan da mülk alımı yapan yabancılara da Trabzonlu iş adamları ile birinci elden ticaret yapmalarını önerdi. 

KÖRFEZ ÜLKELERİ BAŞTA. 2 YILDA 303 MÜLK TRABZON DA YABANCILARA SATILDI 

Aylık meclis toplantısında yaptığı konuşmada Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, körfez ülkelerinden Trabzon’a karşı yükselen bir ilgi olduğunu vurguladı. Hacısalihoğlu, resmi kayıtlara göre Trabzon’da 113 konut ve 190 arazi olmak üzere toplamda 303 adet mülkün yabancıya satışın yapıldığını söyledi. Alımların çoğunlukla Körfez ülkeleri ve İran tarafından yapıldığını aktardı. 

BAŞKAN HACISALİHOĞLU, KONTROLLÜ TİCARET ÖNERDİ 

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, 2012 yılında çıkan yabancıların ülkemizde mülk edinmesini sağlayan yasa kapsamında 303 adet işlemin oldukça yüksek bir oran olduğunu ifade etti. Önümüzdeki dönemde bu tür alımların artma eğiliminde olduğunu belirten Hacısalihoğlu, yabancılara satış değerlerinde dengesizlik olmamasına özen gösterilmesini istedi. Yaptığı değerlendirmede Hacısalihoğlu, gelecekte ticareti olumsuz etkileyecek davranışlardan kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. Hacısalihoğlu, “ Çok farklı fiyatlar oluşuyor..Piyasadaki dengesizlik ileride bize zarar verebilir” uyarısında bulundu. 

Trabzon’da yatırım yapmayı düşünen yabancı yatırımcılara da seslenen TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, özellikle Trabzon’dan iş adamları ile muhatap olmalarının kendi yararlarına olacağını dile getirdi. 

İŞ ADAMLARINA SCHENGEN VİZESİ KOLAYLIĞI 

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, iş adamlarının Shengen vizesi için talepte bulunduğunu anımsatarak Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda 7 Mayıs 2014 tarihinde yapılacak toplantıya katılmalarını istedi. 

AVM’LERE KİRA DÜZENLEMESİ ÖNERİSİ 

Hacısalihoğlu, Türkiye genelinde ki birçok AVM’nin kiracıları ile yapmış olduğu kira düzenlemesi uygulamasının Trabzon’daki AVM yöneticilerinde değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Hacısalihoğulu, AVM yöneticilerine yaptığı çağrıda birçok üyelerinin AVM’lerdeki kiraların yüksekliğinden yakındığı ve ücretleri karşılayamadıkları için kapanma riski taşıdığını kendilerine ilettiğini dile getirdi. Hacısalihoğlu şöyle konuştu: “Şehrimizdeki AVM’lerin aktif olmasını istiyoruz. Ancak buradaki kiracı durumunda üyelerimizin de yüksek kiralardan yakınmaları söz konusudur. Bu konuda bize iletilen şikâyetler AVM’lerdeki kiraların, Türkiye genelinde olduğu gibi yeniden düzenlenmesidir.  Örnek olarak döviz kuru sabitleniyor. Üyelerimiz, bu tür değerlendirme ile AVM yöneticilerinden yardım beklemektedir. Bugüne kadar birçok üyemiz AVM’de açtığı işletmeleri kapattı. AVM’ler birer fabrika mağazasına dönüşmesin. ”dedi. 

TRABZON TOBB İNOVASYON VE BİYOTEKNOLOJİ MERKEZİ 

TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi inşaatı için TOBB’un büyük destek verdiğini anımsatarak proje çalışmaları hızla devam ettiğini aktardı. Yakın zamanda Projelerin TOBB’a sunulacağını, onaylanmasının ardından da ihaleye çıkılacağını vurguladı. KTÜ Teknokent alanında uygulanacak projenin ihalesine Trabzonlu müteahhitlerinde hazırlık yapmasını duyurdu. 

PİYASALAR KENDİNE GELMEYE BAŞLADI 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu 30 Mart seçimlerinin ardından piyasaların kendine gelmeye başladığını söyledi. Özellikle hükümetimizin ilgili bakanlıkları ve Türkiye Merkez Bankası’nın açıklamalarına bağlı olarak piyasaların sakin bir seyir izlemesinin iş adamlarımı açısından çok önemli olduğunu aktardı. Hacısalihoğlu, “ Umarız ki bundan sonra çok belirsizlik olmaz ve ekonomimiz yoluna devam eder. Bizim iş adamları olarak arzu ettiğimiz buydu.” dedi. 

344 MİLYAR YATIRIMDA ÖZEL SEKTÖR PAYI YÜZDE 78. ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN SANAYİYE YATIRIM TERCİH EDİLMELİ 

Ülkemizdeki yatırımların gerçekten yerli yerinde ve amacına uygun olarak yapılmasını iş dünyası olarak arzu ettiklerini belirten TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, “ 2014 yılı için yaklaşık 344 milyar civarında yatırımın büyük bir kısmı ezil sektör tarafından yapılacaktır. Yüzde 22’si de kamu tarafından yapılacaktır. Kamunun yaptığı yatırımlar özellikle altyapı, üstyapı ve ağırlıkta da ulaşım, milli eğitim ve sağlık alanlarındadır. Bunlar ihtiyacımız yatırımlar ama diğer taraftan yüzde 78 özel sektör olan yatırımlar da çok önemlidir. Bu yatırımların içerisinde özel sektörün yüzde 13-14 konut yatırımlarıdır. Özellikle son zamanlarda konuta yapılan yatırımlar dikkate alındığında geleceğe dönük riski ortadan kaldırmak açısından çok dikkatli olunması gerekir. Ülkenin ihtiyacı olduğunu biliyoruz ancak ülkenin geleceği açısından sanayi yatırımlarının olması en büyük arzumuzdur. Çünkü üretim istihdam ve ihracatı birlikte getirmektedir. Ve ülkenin kalkınmasında çok büyük katkısı olmaktadır. Bu nedenle özel sektörün yapmış olduğu yatırımlarda katma değeri yüksek ürünleri tercih edilmesi ülkenin kalkınması ve piyasalara katkı anlamında daha önemli buluyoruz. Özellikle de ithalata dönük ürünlerin imalatına dönük üretim elbette en büyük beklentimizdir.” 

2018 DÜNYA FUTBOL ŞAMPİYONASI YAPILACAK OLAN SOCHİ İLE YENİ FIRSATLAR DÖNEM BAŞLADI

 

Hacısalihoğlu, kardeş kent ve oda olan Sochi de son 4-5 yıldan beri Şubat ayında yapılan 2014 Kış Olimpiyatlarına kilitlenmiş olduğunu anımsatarak bu dönemin geride kaldığını ve ilişkilerin ilerlemesi için yeni fırsatlar doğduğunu söyledi. 

Rusya’ya açılmak için Sochi’nin Trabzon ve Türkiye için çok önemli bir şehir olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, “Rusya çok zengin bir ülke, dolayısıyla Pazar bakımından ülkemiz için en yakın ve en güçlü ülkelerden bir tanesidir. Bunu her zaman dikkate almamız gerekir. Sochi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Sochi Belediye Temsilcisi heyeti ile yapmış olduğumuz görüşmede, ortaya çıkan konularda özellikle turizm ön plana çıktı. Bilindiği gibi Sochi’de 24 bin yatak kapasitesine ulaşan tesislerin olduğu ve 2018 dünya futbol şampiyonası için tekrar yatırımların devam edeceği ve mevcut olan binalarında iç donanımlarının yenilenmesi konusunda talepleri var. Mayıs ayının 16 ve 18’inde Sochi’de uluslararası bir işbirliği toplantısı düzenlenecektir.  Buradaki toplantıda özellikle inşaat ve inşaat iç donanımları, dekorasyon, mefruşat, gıda sektörüdür.  Sochi olimpiyat parkında Trabzon’a bir yer veriliyor ve bu bölümü en güzel şekli ile bizleri simgeleyecek bir donanımla düzenlemek istiyoruz. Özellikle 16-18 Mayıs tarihleri arasında Sochi’deki toplantıya bizlerde davet edildik. 9 Mayıs tarihine kadar bu katılım için başvuruda bulunacağız.” şeklinde konuştu.