Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon İl Müftüsü Veysel Çakı, Trabzon'dan bu yıl haca 818 kişinin gideceğini belirterek "28 Mart günü Diyanet İşleri başkanlığı tarafından hac kuraları çekildi. İlimizde normal tiple 12 bin 961 kişi haca gitmek için müracaat etmiş veya kayıtlarını yenilemiş olup bunlardan 694 kişi bu sene haca gidecek. Müstakil tipde ise 2 bin 623 kişi sıra beklemekte olup bunlardan da 124 kişi haca gidecek" dedi.

7 yıldan beri kuraya giren ancak kendilerine sıra gelmeyen hacı adayları 2014 yılında kuraya tabi tutulmadan hacca gidebileceklerini belirten Çakı, "Gelecek yıl yani 2014 yılında 7 yıldan beri sıra bekleyen hacı adaylarımız haca gidebilecekler. Yani 7 yıldır sıranın kendisine gelmesini bekleyen hacı adaylarımız kuraya tabi olmadan haca gitmeleri söz konusu. Ancak kontenjan fazla gelirse kalan gruplar bir sonraki yıllarda haca gidebilecekler. Bir yığılma söz konusu olduğundan halkımızdan şunu rica ediyoruz. kesinlikle Diyanet İşleri Başkanın talimatları, müftülüğümüzün bilgisi dışında insanlarımız illegal usullerle haca getirilme vaadlerine itibar etmemelerini diliyoruz. Çünkü bu bir ibadettir. İbadet yaparken yasal olmayan yollara başvurmak ibadetin özüyle bağdaşmaz, vatandaşımız mağdur oluyor" diye konuştu.

Geçmiş yıllarda ek kontenjan verildiğini ancak Kabe'de devam eden genişleme çalışmaları nedeniyle kontenjan verilmesinin şimdilik mümkün olmadığını belirten Çakı, "Geçmiş yıllarda ek kontenjan veriliyordu. 120-130 bin insanımız haca gidebiliyordu. Ancak Kabe'de genişletme çalışmaları sürdüğü için ek kontenjan verilmiyor. Halkımızın sabırla kendilerine çıkacak olan kuraları beklemelerini diliyoruz. Herhangi birinin sırası gelmemesi halinde öne alınması kesinlikle söz konusu değildir. Müftülüklere veya başkanlığımızın üst düzey yetkililerine herhangi bir kontenjan tanınması söz konusu değildir. İnsanlar kendilerine takdir edilen zamanlarda, Rabbim bu mübarek beldelere gidip hac farizasını yerine getirmeyi nasip eder inşallah" dedi.

Müftü Çakı, Trabzon'dan Kabe'ye gidişlerin uçakla yapılacağını sözlerine ekledi.