İlk 5 ayda Trabzon’dan 415 milyon 391 bin 123 Dolar tutarında gerçekleşen ihracatta Rusya Federasyonu’ndan sonra Avrupa Ülkeleri ön planda yer almasına rağmen, son yıllarda Uzak Doğu Ülkelerine yapılan ihracatta yüksek oranlı artışlar yaşandı. 5 aylık dönemde Trabzon ‘dan Vietnam’a yapılan ihracat 6 milyon 634 bin 283 Dolar olarak gerçekleşirken bir önceki yılın aynı dönemine göre bu oran 274 kat artış gösterdi. 
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Trabzon’dan her geçen gün ihracatın arttığına dikkat çekerek “Ülkemizin önde gelen ihracatçı illeri arasında yer alan Trabzon, ihracattaki başarısını her geçen gün artırarak, Trabzonlu ihracatçılarımızın Trabzon’da üretimini gerçekleştirdiği ürünleri Vietnam’a ihraç etme başarısını göstermiştir. Büyük gurur duyduğumuz bu ihracatçılarımız Vietnam’a Trabzon’da kendi tesislerinde üretimini yaptıkları Cerrahi Dikiş İpliği (ameliyat ipliği), su sayaçları, Balık Yağı ve Dondurulmuş Balık ihraç etmektedirler” dedi. 
Kalyoncu, Trabzon’da üretilen ve dünyanın dört bir kıtasına ihraç edilen ürünlerin Trabzon ekonomisine büyük katkı yaptığını vurgulayarak” Trabzon ilinden dünyanın tüm kıtalarına ihracat yapılabilir bir konuma gelmesi ihracatçılarımızın takdire şayan bir başarısı olduğunu göstermektedir. Özellikle ilimizde üretilen oto yedek parçaları, cerrahi dikiş ipliği, tabancalar ve çeşitli makineleri dünyanın önde gelen markaları tarafından tercih edilmeye başlanması Trabzon ili sanayisinin gelişmesine çok büyük katkı sağladı” diye konuştu. 
Trabzon’dan 5 aylık dönemde en fazla ihracat artışı gerçekleştirilen Vietnam yanında, Danimarka, Brezilya, Ürdün, Paraguay, Ekvator, Hong Kong, Filipinler’e yapılan ihracatta da yüzde 100’ün üzerinde artışlar yaşandığı kaydedildi.