İstanbul Kartal'da 14 daireli 8 katlı bir bina çöktü. Enkaz altında kaldığı belirtilen kişilerin kurtarılması için başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. AFAD ekipleri de enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalışıyor.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, bina hakkında yıkım kararı olduğu iddialarını yalanlarken, İstanbul Valisi Yerlikaya ise "Binanın 3 katı kaçak yapılmış" dedi. 

CENAZESİ TRABZON'A GETİRİLİYOR
Kartal’da çöken 7 katlı binada hayatını kaybeden Ayşe Alemdar’ın cenazesi Adli Tıp Kurumu’ndan alındı. 
Kartal’da çöken 7 katlı binanın enkazından cansız bedeni çıkarılan Ayşe Alemdar otopsi yapılmak üzere Yenibosna’da bulunan Adli Tıp Kurumu’na getirilmişti. Burada otopsi işlemleri tamamlanan kadının cenazesi ailesi tarafından teslim alındı. Alemdar’ın cenazesi toprağa verilmek üzere memleketi Trabzon’a götürüldü. 

YAYIN YASAĞI KARARI VERİLDİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlatırken İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği de binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verdi. 

Enkazdan çıkarılan yaralılar Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Olay yerine gelen TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı yaptıkları açıklamada önceliğin enkaz altındaki vatandaşların çıkarılması olduğunu belirtti

Gazetecilere açıklamalarda bulunan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kartal'da çöken binada 12 kişinin yaralı kurtarıldığını, 3 kişinin de hayatını kaybettiğini bildirdi.

Vali Yerlikaya, Çakabey İmam Hatip Ortaokulu'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, saat 23.00'teki son açıklamalarından sonra son 3 saat içerisinde 6 kişinin enkazdan çıkarıldığını anlatarak, "Bunlardan 5'i yaralı olarak kurtarıldı, şükürler olsun. Ama maalesef bir vatandaşımız da ölü olarak oradan çıkarıldı." diye konuştu.

İstanbul Valiliği, enkazdan çıkarılan yaralıların kimliğini kamuoyu ile paylaştı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklama şöyle:

“Enkazdan şu ana kadar 7’si ağır olmak üzere 12 vatandaşımız yaralı olarak kurtarılmış, 3 vatandaşımız da maalesef hayatını kaybetmiştir. Yaralı vatandaşlarımızın tedavileri sevk edildikleri hastanelerimizde devam ediyor” denildi.
Kimliğini tespit edilen yaralı vatandaşlarımız;

1- Hilal Tuana Alemdar (13 yaşında, genel durumu iyi, Bezmialem Dragos Hastanesi)
2- Halil İbrahim Alemdar (23 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
3- Adem Alemdar (47 yaşında, ameliyat oldu, yoğun bakımda, Kartal EAH)
4- Safiye Alemdar (44 yaşında, ameliyatta, Kartal EAH)
5- Adile Oral (77 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
6- Nazan Tekgöz (37 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
7- Güler Yılmaz (56 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
8- Bahriye Aktar (75 yaşında, yoğun bakımda, Kartal EAH)
9-Tayyip Mahmut Alemdar (9 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
10- Ali Alemdar (75 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
11- Hüsniye Yaman (59 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
12- Leyla Yaman (63 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)

Kimliğini tespit edilen vefat eden vatandaşlarımız:

1- Ayşe Alemdar (45 yaşında)
2- Yıldız Gündüzoğlu (33 yaşında)
3- Kimlik tespit çalışmaları sürüyor

Enkaz altında kalan ailelerden Alemdar ailesinin, Trabzonlu olduğu kaydediliyor. Alemdar ailesinin Trabzon’un Of İlçesi Eskipazar Mahallesinden olduğu kaydedildi. ı... 


BAKAN SOYLU: 5 AYRI NOKTADA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan İstanbul Kartal'da çöken binanın olduğu alana geldi. Bakan Soylu ve Bakan Kurum arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğü alanda açıklamalarda bulundu. 
İçişleri Bakanı Soylu yaptığı açıklamada, “Şu an 5 ayrı noktada çalışma yapılıyor. Çalışma yapan arkadaşlar bu alanda en iyisi. En son verilen bilgi 8 yaralı 2 vefattı. Şimdi bir dört kişi daha enkazdan çıkarıldı. En son 9 yaşındaki Mahmut Tayyip çıkarıldı. Yaşlı hanım teyzelerimiz bir de Ali amcamız çıkartıldı. Toplam 4 kişi. Birisinin durumu ağır ama diğerleri inşallah bir ağır durumla karşı karşıya değil. Şu an bizim elimizde tespitler var. Müsaade ederseniz bu rakamları tam net bir tabloya ulaştıktan sonra verelim. Çünkü bu konularda vereceğimiz bir rakam bizi kendi adımıza bir spekülasyona iter. Onun için izniniz olursa bizim elimizde rakamlar var. Bu rakamlarla ilgili Sayın Valimiz açıkladı. Hanede 40 kişi oturuyor toplam. Misafirler de var. Misafirlerle ilgili ulaştıklarımız var, ulaşamadıklarımız var. Onun için vereceğimiz bir rakam farklı sonuca yol açar."dedi. 
Öte yandan Bakan Soylu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın burada ki durumu öğrenmek için aradığını belirterek, "5 dakika önce de kendilerine bilgi arz ettik son durumla alakalı... Bu konuda elimizde ne bilgi varsa açık bir şekilde tüm kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz ama takdir edersiniz bunlar acı olaylar, söylediğimiz sözün telafisi sonradan mümkün olmaz. O yüzden mümkün olduğunca en net bilgileri paylaşmaya çalışıyoruz” dedi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise yıkılan binanın yanındaki binada da tespitler yaptıklarını belirterek, "Binanın hem zemin hem de bodrum katındaki taşıyıcı sistem olan kolon ve perdelerin yıkıldığını gördük. Bir kaç kolon ve perde yıkılmış durumda." dedi. 
“Yıkılma yönünü incelediğinizde kurtarma operasyonunun yapıldığı alana doğru yıkılma ihtimali var binanın. Hem AFAD Başkanlığımız hem de Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzce bina anlık takip ediliyor. Şu an için binada bir hareketlilik söz konusu değil. Anlık takip ediyoruz. Olası bir problemde de kurtarma yapan arkadaşlarımızı uyaracak bir sistem de geliştirdik. Kurtarma operasyonuna verdiğimiz bu destekten sonra 5 ayrı noktada kurtarma operasyonu devam ediyor. Bu noktalarda da vatandaşımızı hem görsel hem işitsel olarak duyduğumuz alanlar var. Bu alanlarda da inşallah kısa zamanda vatandaşımıza erişeceğiz. Bu binanın etrafındaki toplam 7 binayı da emniyet amaçlı boşalttık. Çünkü emniyet amaçlı olası bir problemde o binaların da etkilenme durumu var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz gerekli tespitleri yapıyor. İmarda 5-6 kat görünüp yerinde 8-10 kat olan binalar var. Bunların tespitlerini yapacağız. Şu an önceliğimiz göçük altındaki vatandaşlarımızın hayatı. Bu çalışmayı bütün birimlerimiz gayretli bir şekilde sürdürüyor” şeklinde konuştu.

Küçük havva kurtarıldı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Enkazın altında Havva isimli bir kızımızla AFAD ekipleri konuştu. İnşallah ona da kavuşacağız." müjdesini verdi.  Bir süre sonra ekipler 5 yaşındaki Havva Tekgöz'ü kurtardı. Küçük Havva 18 saat sonra enkazdan çıkarıldı.