Trabzon'da 4 asırdır bakırcılık yapan aileden olan ve mesleği halen daha sürdüren Ali Çavuş, dünyanın en büyük ve en küçük demliğini sadece kendisinin imal ettiğini söyledi.

Bir zamanların gözde mesleği olan bakırcılık ilgisizlik ve ekonomik zorluklar nedeniyle artık tarihe karışıyor. Gelişen teknoloji ile artık rağbet görmeyen bakır eşyalar, ev köşelerinde süs olarak kullanılıyor. Trabzon'da zamana direnen ve bakırcılık mesleğini her türlü güçlüğe karşı koruyan Bakırcılar Çarşısı Kazancılar Sokak'ta 4 asırdır bakırcılık yapan bir ailenin üyesi olan ve halen bu mesleği sürdüren Ali Çavuş, dünyanın en büyük ve en küçük demliğini kendisinin imal ettiğini savundu.

50 metrekarelik bakırcı dükkanında dünya barışına katkı sağlamak için 15 bin bardak çay kapasitesinin olduğu bir demlik üreten Çavuş, demliği tescil ettirip Dünya'nın en büyük demliği olduğu konusunda patent aldı. 15 bin bardaklı çay kapasitesinin olduğu demliğin Beyaz Saray'ın önünde sergilenmesi için Amerika Birleşik Devleti Başkanı Obama'ya göndermeye karar veren Çavuş, noterde Obama'ya mektup yazdığını ancak 40 gün geçmesine rağmen halen daha bir cevap alamadığını söyledi.

En küçük demliğin 1 bardaklık olduğunu belirten Çavuş, "Ben bunu 4 aylık bir zamanda yaptım. Sayın Obama'nın Dünya barışı hakkında konuştuğu sözlerden etkilendim daha büyük bir demlik yapmayı düşündüm Dünya barışı amacıydı. Obama'ya hediye amaçlı. 15 bin bardaklı dev demliği yaptım. Mektubu Trabzon Noter aracılığıyla yazdım ve gönderdim. Aynı zamanda Amerika Büyükelçiliğine de gönderdim. 40 gün oldu ama henüz cevap gelmedi ama geleceğine inanıyorum. 4 bin 500 yıldır bakırcılık orakta çekiçte her şey de kullanılıyor şuana kadar bakırcılık her yerde kullanılıyor. Bu gibi dev demliğin yarısını bile şuana kadar bir usta çıkıp yapmamış bugünden sonra da yapacağını hiç sanmıyorum. Yapmaya kalksa bile yapamaz. Ben bunun patentini aldım. Dünya Barış Demliği bana aittir. Dünya'nın en küçük demliğini de ben ürettim. 1 bardak çay alır" dedi. - Trabzon