61SAAT HABER SERVİSİ - ÖZEL HABER

Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi, Mina'da yaşanan izdiham nedeniyle 700'ü aşan kişinin hayatını kaybettiğini, binlerce kişinin yaralandığını bildirdi.

235 TRABZONLU HACI ADAYI ÖLÜMDEN DÖNDÜ

İzdiham faciasının şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların içerisinde bulunan 235 Trabzon hacı adayı ise dakikalar ile ölümden döndü.

Koordinasyon hatası nedeniyle gelenler ile gidenler karşılaşınca izdiham meydana geldi.

Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Selahattin Çebi ise hac vazifesini gerçekleştirmek için Mina’daydı.

ÇEBİ, 'BÖYLE BİRŞEY OLACAĞINI HİSSETTİK'

61saat ekibi olarak ulaştığımız Çebi, bize dehşete düşüren anları anlattı.

235 Trabzonlu hacı adayının Mina’dan yarım saat önce ayrıldıklarını söyleyen Çebi, “Karışıklık vardı. Mina’ya gelenler ile gidenler karşılaştı. Böyle bir şey olacağını hissettik. Özellikle yürüyen merdivenlerden inerken yaşlı ve hasta hacı adayları takılıyor. Görevli tutup dışarı çıkarıyor ama yetmiyordu” ifadelerine yer verdi.

'GÜVENLİK YOK, ALLAH'A EMANETİZ'

Yaşlı ve hasta hacı adayların çok sayıda olduğunu belirten Çebi, “Biz Trabzonlu hacı adayları olarak hep birlikte hareket ediyoruz. Aramıza farklı ülkelerin gruplarını fazla almıyoruz. Çünkü ne yapacaklarını tahmin edemiyoruz. İnsanlar hep endişeli bir güvercin uçuyor herkes bir yere kaçıyor. Ortak bir dil yok, güvenlik yok. Allah’a emanet vazifemizi yapıyoruz” dedi.

Öte yandan Mina’da 453 ölü hacı adayının içinde Türk hacı adaylarının olmadığı ifade edilirken ölü sayısını artabileceği ifade edildi.

SEYEHAT ACENTASIYLA GELEN 18 HACI ADAYINA ULAŞILAMIYOR

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Hac'da meydana gelen yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği izdiham faciası ile ilgili açıklama yaptı.

İşte Görmez'in konuşmasından satırbaşları;

Böyle bir bayram gününde üzücü ve kara haberler veriyor olmaktan çok derin bir üzüntü duyuyorum. İslam toplumlarının başı sağolsun. Az önce geniş bir toplantı yaparak hadisenin içerisinde bulunanları dinledikten sonra sizinle paylaşmak istiyorum.  717 hacı hayatını kaybetti, 863 hacı yaralandı. Muhtelif ülkelerden gelen hacılar hayatını kaybetti. O saatlerde o bölgede hacımız yoktu. orada o saatlerde bizim hacılarımızın olması yasaktır. Ama 2 seyahat acentasından 18 hacımıza henüz ulaşılamamıştır. Yaralılar içerisinden öncelikle tespit etmeye çalışıyoruz.