Yaklaşık 480 dönümlük bir alan üzerine kurulacak Eber Biyokütle Enerji Santrali  25 MW kurulu güce sahip olacak.

Oltan-Köleoğlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı, Trabzonspor Başkan Yardımcısı Ertuğrul Doğan,  proje ile her yıl Eber gölündeki saz kamışları ve hasat sonrasında tarım arazisi üzerinde kalan tarımsal atıklar ile orman ürünleri toplanarak, mümkün olan en düşük emisyonlar ile yasal limitlerinin altında yakılıp, elektrik üretileceğini söyledi.

Doğan; “Enerjide dışa bağımlı olan ülkemize yerli kaynaklardan elektrik üreterek katkı sağlanacaktır. Kırsal kesimdeki işsizliğe bir nebze olsun çözüm olacak, ekonomik gücü artıracak ve kırsaldan şehre göçün önüne geçilecektir"  dedi.

Ertuğrul Doğan'ın verdiği bilgiye göre, inşaatına başlanan enerji santrali, yaklaşık 35 milyon dolarlık harcama ile gelecek yıl tamamlanacak ve 2020 yılının başında üretime geçecek. Tesiste 100 kişi çalışacak.

Oltan-Köleoğlu Enerji tarafından ilk santral Çorum'un Mecitözü ilçesinde tamamlanarak bu yılın başında üretime geçirilmişti. 5 MW üretim kapasiteli olan ve yaklaşık 15 milyon dolara mal olan santral de 40 kişi çalışıyor.

Biyokütle enerji nedir?

Biyokütle ile elektrik üretimi farklı organik atıkların yakılması sonucu ortaya çıkan ısı ile elde edilir.

Enerjinin çevresel kirliliğe yol açmadan sürdürülebilir olarak sağlanabilmesi için kullanılacak kaynakların başında ise biyokütle enerjisi gelmektedir.

Biyokütle, enerjisi yüksek ve yenilenebilir bir kaynak olması, her yerde elde edilebilmesi, özellikle kırsal alanlar için sosyo-ekonomik gelişmelere yardımcı olması nedeniyle uygun ve önemli bir enerji kaynağı olarak görülmektedir.

Biyokütle, organik atıkların yanı sıra bitkisel yağ atıkları, tarımsal hasat artıkları dâhil olmak üzere, tarım ve orman ürünlerinden ve bu ürünlerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünler ve atıklarından elde edilen kaynaklardır.