Türkiye, su kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke olmasına rağmen dünya çapında su sorunu yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Bu durumun üzüntü verici olduğuna vurgu yapan Trabzonlu genç Yüksek Mimar Kübra Akaydın Sel ise yağmur suyunun yeterince kullanılamadığını ve bu konunun üzerinde durulması gerektiğine vurgu yaptı. 

Mimar Akaydın Sel, Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesinin yoğun yağış aldığını belirterek, “  Özellikle yüksek miktarda yağış alan bölgemizde, yağmur yağarken pencere kenarına oturup seyretmekten başka bir şey yapmıyoruz. Halbuki yağmur suyunu toplayarak yeniden kullanmak, Anadolu’da çok eskilere dayanan bir kültür. Eski evlerin bodrum katlarındaki sarnıçlarda çatılardan toplanan yağmur sularının biriktirildiğini gösteren örnekler var” dedi. 

Yağmur suyunun küçük maliyetler ile rahatlıkla kullanılabileceğine vurgu yapan genç mimar, şu ifadeleri kullandı:

“Sadece bir kişinin sifon çekerek harcadığı su miktarı günlük ortalama 60 litre. Dünya çapında su kullanımının artması ve ekonomik olarak suyun değer kazanmasını da göz önünde bulundurarak, yağmur suyu depo etmek, herkesin hayatına entegre olabilecek basit bir konsepttir. Yağmur suyunu ev işlerinde, bahçe sulamada, rezervuarlarda rahatlıkla kullanmak mümkün. Çatı ve oluklar yardımıyla toplayacağımız yağmur suyu ile ciddi tasarruflar sağlayabiliriz.”