TRT tarafından 2009'da başlatılan "Uluslararası TRT Belgesel Günleri"ne bu yıl 101 ülkeden bin 397'si uluslararası kategoride olmak üzere toplam bin 605 film başvurusu yapıldı.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirilen törende, farklı kategorilerdeki ödüller sahiplerini buldu.
Açılışı Ara Güler anısına, "İstanbul'un Gözü" belgeseliyle yapılan "Uluslararası TRT Belgesel Günleri"nde bu yıl "Birlik Olmak" mottosuna yer verildi.
Festival boyunca, 6 farklı salonda 80 belgesel film izleyici ve katılımcılarla buluştu.
Rize Güzel Sanatlar Lisesi Resim Öğretmeni Trabzonlu Mustafa Çavuş'un "Yüzyıllık Tohumlar" konulu belgesel projesi, 605 belgesel başvurusu içinde ilk 10'a girmeyi başardı. 
Yüzyılı aşkın süredir kuşaktan kuşağa sürdürülen yerli tohum tarımının devamının tanıkları ile çekilen belgesel tanıtımı büyük beğeni topladı. 
Yüzyıllık tohumlar belgesel projesi, yerel yönetimler ve kültür bakanlığı desteğiyle belgeselleştirilerek uluslararası belgesel filmine dönüştürülmesi amaçlanıyor. 
Yaklaşık 1 hafta İstanbul'da TRT'nin konuğu olan Mustafa Çavuş,"Doğal ve organik beslenmenin öneminin artması, bize Doğu Karadeniz topraklarının kıymetini hatırlattı. Ata tohumu belgesel projemle yöremizin bu özelliğini korumayı, dünyaya tanıtmayı ve örnek olmasını amaçladım" diye konuştu.  
"Uluslararası Kategori"de de Alessandro Cassigoli ve Casey Kauffman, "Kelebek" adlı belgeseliyle "En İyi Film Ödülü"ne, Joost Vandebrug "Bruce Lee ve Haydut" belgesiyle "Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülü'ne, Chris Martin "Son Anda" ve Luke Lorentzen "Gece Yarısı Ailesi" belgeseliyle "Üçüncülük Ödülü"ne layık görüldü.
"Ulusal Öğrenci Filmleri Kategorisi"nde ise "Uçan Adam" belgeseliyle Uğur Ersöz ve Nusret Oğuzhan Yıldız'a "En İyi Film Ödülü", "Pembe Kimlik" adlı filmiyle Tolunay Tekmek'e "Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülü" , "Biliyon Mu?" belgeseliyle Berriz Öz'e de "Marmara Üniversitesi Ödülü" takdim edildi