61SAAT HABER SERVİSİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 üniversiteye yaptığı rektör atamaları Resmi Gazetede yayımlandı. Yayınlanan listeye göre Trabzon Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu atanırken Tarsus Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Orhan Aydın atandı. 

Prof. Dr. Aydın, Trabzon Kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim... Trabzon  doğumlu Prof. Dr. Aydın, KTÜ  Makine Mühendisliği bölümünden 1991 yılında mezun olduktan sonra Trabzon ile bağlarını hiç koparmadı. KTÜ Rektör yardımcılığı da yapan Prof. Dr. Aydın, TTSO Danışmanlığı görevinin yanı sıra Trabzon Valiliği, Trabzon Belediyesi ve bir çok kuruluşla bölge için projeler hazırlanmasında aktif rol aldı. 

Son olarak KTÜ Rektörlüğü için 2016 yılında yapılan seçimlerde Prof. Dr. Süleyman Baykal’ın rakibi olmuştu. Bu seçimlerde 575 oy Prof. Dr. Baykal alırken, Prof. Dr. Aydın 401 oyda kalmıştı. 

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, en çok oy alan Prof. Dr. Baykal’ı rektör olarak KTÜ’nün başına atamıştı. 

PROF. DR. AYDIN KİMDİR?
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Termodinamik Anabilim Dalı öğretim üyelerinden olan Aydın, 2007 yılında profesör unvanını aldı. Yönetiminde altı doktora ve beş yüksek lisans tezi tamamlandı. AB, TÜBİTAK, DPT, TÜBA ve Sanayi Bakanlığı destekli projelerde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak görev aldı. Halihazırda devam etmekte olan iki TÜBİTAK 1001 proje yürütücülüğü mevcuttur.

1999-2001 ve 2003-2004 yılları arasında dünyaca ünlü University of Michigan (Ann Arbor)'da doktora sonrası araştırmacı (post-doc) ve misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Aydın, bu süre içerisinde söz konusu üniversitede lisans seviyesinde dersler verdi ve NSF, NASA ve Ford Motor Co. destekli projelerde çalıştı.

Aydın'ın, yüze yakın uluslararası saygın dergide yayınlanmış makalesi, uluslararası saygın bir yayınevi tarafından basılan bir kitap bölümü, çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı bildirisi mevcuttur. Bu eserlerine bu zamana kadar 1500/2600 civarında (Web of Science/ Google Scholar) atıf yapılan Aydın'ın h-endeksi 22/30 (Web of Science/Google Scholar)'dır. Applied Thermal Engineering dergisinin editörlerinden biri olan Aydın, 70'in üzerinde farklı uluslararası dergiye düzenli olarak hakemlik yapmaktadır. Yaptığı çalışmalar neticesinde Aydın, KTÜ adını aldığı şu ödüllerle ulusal ve uluslararası arenada duyurmuştur:

2007 ODTÜ M.N. Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü
2008 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü
2008 TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü
2009 yılında TWAS Asosiye Üyelik ödülü
Aydın'ın araştırma ilgisi, termodinamik, ısı ve kütle transferi, akışkanlar mekaniği, mikro-elektro-mekanik sistemlerde akış fiziği, biyolojik sistemlerde akış ve ısı geçişi, elektronik soğutma ve enerji depolama gibi alanlarda yoğunlaşmıştır.

Prof.Dr. Orhan Aydın, YÖK Kurum Danışmanlığı (2012-2016), TÜBİTAK TEYDEB Teknoloji Merkezleri Komite Üyeliği (2013-2016), TOBB Trabzon Oda ve Borsalar Danışmanlığı (2014-) gibi görevlerde bulunmuştur. 2008-2012 yılları arasında KTÜ’de Rektör Yardımcısı olarak görev yapan Aydın, Bölüm Başkanlığı, Anabilim Dalı Başkanlığı ve Rektör Danışmanlığı gibi görevleri yürüttü.

YÖK’te görev yaptığı süre zarfında YÖK’ün sorumlu kuruluş olarak yer aldığı farklı kurum ve kuruluşlarla birlikte yürütülen strateji belgelerinin izleme, toplantı düzenleme, ilgili toplantılara katılım, raporlama gibi faaliyetlerinde yer aldı ve devam eden strateji belgeleriyle ilgili çalışmaları sürdürmektedir. Bu dönem boyunca ayrıca, kamu-üniversite-sanayi işbirliği, teknokentler, teknoloji transfer ofisleri, doktora eğitimi, performans ölçümü, üniversite sıralamaları, temel bilimler eğitimi, mesleki eğitim, yükseköğretim kurumlarında kalite yönetimi ve akreditasyon gibi konularda çalışmış ve raporlar sunmuştur.

Aydın, YÖK Kurumlararası İlişkiler Komisyonu ve YÖK Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu’nda görev almıştır. Ayrıca, YÖK’ün önerisiyle ve YÖK’ü temsilen seçildiği Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Bölgeleri Değerlendirme Kurulu üyeliği, Türk Tasarım Konseyi üyeliği, Türk Patent Enstitüsü Danışma Kurulu üyeliği, Ufuk2020 Danışma Kurulu üyeliği, Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı Fikri, Sınai Mülkiyet Hakları ve Ar-Ge Teknik Komitesi üyeliği görevlerini sürdürmektedir.

TÜBİTAK’ta TEYDEB Teknoloji Merkezleri Komite üyeliği görevini yapan Aydın, TÜBİTAK 1513 proje desteğiyle 2013 yılında başlatılan üniversitelerimiz bünyesinde teknoloji transfer ofislerinin (halihazırda 41 üniversitemizde TÜBİTAK destekli teknoloji transfer ofisleri kurulmuştur) değerlendirilmesi ve izlenmesi süreçlerinde görev almıştır. Aydın, aynı zamanda AB Ufuk2020  Programı Enerji alanı Türkiye uzmanı olarak görev yapmaktadır.

Bir dönem Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası danışmanlığını da yürüten Aydın, tüm bölgede proje kültürünün oluşması ve yaygınlaşması konusunda önemli çalışmalara imza attı. Başta Trabzon Valiliği, Trabzon Belediyesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere bölgedeki birçok kişi, kurum ve kuruluşla işbirliği halinde projeler hazırlanması ve yürütülmesinde aktif ve öncü olarak rol aldı. Trabzon Teknokent'in kuruluşunda da görev alan Aydın, 2004-2009 yılları arasında yönetim kurulu üyesi ve 2009-2012 yılları arasında da yönetim kurulu başkanı olarak çalıştı.