61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un Sürmene İlçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıl dönümü ve yapımı tamamlanan Şehit Kaymakam Muhammet Safitürk’ın adının verildiği İlköğretim Okulunun açılışı, Hasan Kırali Lisesi ve Sürmene Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Temel Atma Töreni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katımıyla yapıldı.

Sürmene Şehit Kaymakam Muhammet Safitürk İlköğretim Okulu bahçesinde yapılan törene vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Törende Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Rahmi Üstün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu teşekkür konuşması yaptı.

Ardından konuşan, aslen Trabzon Sürmeneli olan Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır “Ben sayın Bakanımın nazik daveti üzerine Sürmene’nin kurtuluunun 100. Yıl dönümünde aranızdayım. Bundan büyük mutluku duyuyorum. Ünversitesi bitirniciye kadar her yaz buradaydım. Zaman zaman gelir geldik. Şimdi fırsat buldukça gelir oldum. Mecliste bir vekiliniz daha var” diye konuştu.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz’da kısa bir teşekkür konuşması yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, “Rahmetli dedem Trabzon’dan bahsederken Sürmene’den ayrı bahsederdi. Asaletinden, insanların güzelliğinden.. Çocukluğumda büyürken Trabzon’u her haliyle severdi.. Ama annemle yaklaşık 3,5 günlük gemi seyahati ile geldiğimiz Trabzon’dan Of’a geçerken Sürmene’ye baktığımda Rahmetli dedelerimizin Sürmene için o güzellemelerini o asaletini hep hatırlarım. Milletvekili oldum, Araklı’nın benden talebi oldu. Dediki Milletvekilimiz yok, milletvekilimiz olur musun? Ben bunu şeref kabul ederim. Trabzon’da irili ufaklı bir çok şeye imzamız oldu. Hiçbir ilçemiz alınmasın. Ama Sürmene’ye yapığımız hizmetler ve attığımız adımlar bana ayrı mutluluk verdi, haz verdi” ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu, özetle şu şekilde konuştu:

“bize büyük bir emanet verdiniz. Demokrasi dediğiniz böyle bir şey zaten. Verdiğiniz her reyin, oyun hakkını yerine getirmek için gece gündüz çaba sarf ettik. Aynen bu gece olduğu gibi.. 1,5 saatlik 2 saatlik uykularla hayatımızı doğrunun, hakikaten emrine vermeye çalıştık.

Çünkü tarihin çok önemli bir döneminde olduğumuzu biliyoruz bu millet çok sıkıntı çekti. İşte bu okullar, dershaneler, bunların içinde çocuklarımızı yarına hazırlayacak öğretmenler, onlar bu neslin bu dönemin içinde çektiklerini bir daha çekmesin diye. Yarına güçlü bir Türkiye, yarına özgür bir Türkiye olsun diye, daha önemli daha yararlı geleceğe adım atıyorlar.

BİZİM REKABETİMİZ DÜNYA İLE…

Sevgili çocuklarımız, sevgili gençler, siz kendi içinizde rekabet etmeyin. Bizim rekabetimizi dünya ile.. Bizim mühendisimiz kendi mühendisi ile rekabet etmesin. Almanya, Fransa, İngiltere’nin mühendisleri ile rekabet etsin. Bizim öğretmenizi öğrencilerine dünyayı, tarihimizi, ecdadımızı, değerlerimizi, dünyaya nakşedeceğimiz güzellikleri anlatsın.

Ben bir şey bilirim. Ötekine dokunmayan, anlamayan özgünü keşfedemez. Yanımıza komşumuza dokunalım. Başka memleketlerde ki insanların yardımcısı biz olalım.

Bir kardeşiniz olarak bir evladınız olarak sizlere söylüyorum. Bu okulun ismini verdiğimiz Muhammet Safitürk, ticaret için Mardin Derik kaymakamı değildi. Bu ülke ona görev verdi. Orada ismine bakmadan, orada siyasi düşüncesine bakmadan bu topraklara aydınlık gençler yetiştirdi. Ben onun orada ne yapığını biliyorum.

Orada Zeytin Fabrikası kurdu, her sokağa asfaltladı. Orada fakirin, fukaranın, sıkıntıya düşmüş olanın Muhammet Safitürk, ağabeyi, amcası kardeşi oldu.

ORADA YAŞAYANLARIN EVLADINA BAKTI

Evladına bakmadı, orada yaşayanların evladına baktı. Bu memleketin, bu devletin hissiyatını oraya yansıttı. Ve o asaletli insan alçakça, kalleşçe şehit edildi. Yine bilmenizi isterim. Hem de oraya ondan sonra defalarca gittik. Küsmedik. Allah nasip etti. Oraya gittiğimiz seferlerden bir tanesinde cehaleti yenelim diye, bir okul yaptık. Bizim mesajımız şiddetle değildir, bizim mesajımız hasmahane tutumla değil. Bizim mesajımız ilimle, kardeşlikle, okulladır.

Bize görev verdiniz. Kıymetli Cumhurbaşkanımız ilk önce Çalışma bakanı yaptı. İşte bu okul Çalışma Bakanlığımın ürünüdür. Orada görev yaptığım dönemin ürünüdür.

bizim buralarda mimariye dikkat etmemiz lazım. Örek mimari olması lazım. Bir kardeşiniz olarak Türkiye’de koca koca binalar yaptırmadım. Sadece Kaymakamlık binalarından elde ettiğimiz tasarruf 1 milyar 250 milyonun üzerinde. Bazı Valilik binaları yapıldı. İçi bomboş.. 2 kat 3 kat. Doğuda bir ilçemize 5 bin metre kare polis binası yapıldı.

Memleketimizin her köşesine okul yapalım.

HER BİRİ YEREL MİMARİ İLE YAPMAYA ÇALIŞTIK

Her birini yerel mimaride yapmaya çalıştık. Köprübaşı’nda yapıyoruz. Yerel mimari. Of’ta ona döndürmeye çalıştık. Ne yapıyorsak bizim doğamızla, bizim güzelliklerimizle yapmaya çalışıyoruz. Bunu aynen yapmaya devam edeceğiz.

Allah nasip etti.

Hasan Tahsin Kırali adına da bu okulu güzel bir şekilde burada hep birlikte hizmete açmanın heyecanı mutluluğu içindeyiz. Sosyal bilimler meselesi var. İnşallah Sürmene’de Sosyal Bilimler Lisesi gerçekleşmiş olacak.

YÜZME HAVUZUNA, BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ’IN DEDESİNİN ADI VERİLEBİLİR

Bir taraftan Spor Sahasının yenilenmesi, hepinizin huzurunda Çağatay Kılıç Bakanımıza teşekkür ediyorum. O da Sürmeneli.. Burada Yüzme Havuzu yaptırmakta.

Yaşarım yaşamayız, bir birimizi görür görmeyiz. Dedemin ismi verilirse minnettarım. Çağatay Kılıç’ın böyle bir talebi oldu.

Çaykur Binasının inşallah güzel bir yer olursa, başkanımızla Çaykur Genel Müdürümüzle konuştum. O başka yere taşınacak, inşallah burası bizim insanımızın Sürmeneli insanlarımızı daha güzel nefes alacağı yer olacak hal alacak..

Daha güzel eserleri daha güze hizmetleri Sürmene ile buluşturacağız”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açılış programının ardından Sürmene İŞ-KUR İlçe Müdürlüğünü ve Sürmene Jandarma İlçe Komutanlığını ziyaret etti. Ziyaretler sonra Bakan Soylu Sürmene Sanayici İş Adamları'nın Sanat Sokağında düzenlediği hamsi festivaline katıldı.