Kabul edilen maddeye göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyesi olacak. Bizde Taka Gazetesi olarak Trabzonlular büyükşehir konusundaki düşüncelerini almak için sokağa indik vatandaşı dinledik. Kimisi büyükşehirden çok umutlu, kimisi büyükşehrin getirisinden çok götürüsü olduğu inancında.

* Büyükşehir konusu insanların kafasında kocaman bir soru işareti

* Yatırımlar doğrudan merkezden geldiği için kalkınma ve yapılanma daha hızlı gerçekleşir.

* Büyükşehir etiketi vatandaşın hoşuna gidiyor, memnun ediyor.

Büyükşehre büyük umutlar bağlanmasın

Harita Mühendisi Ekber GENÇ: Hükümetin uzun süreden beri üzerinde çalıştığı 13 il büyükşehir oluyor. Herkesin ağzında bir büyükşehir gidiyor. Ama kimse büyükşehir konusunda bilinçli değil kimse avantajlarını ve dezavantajlarını bilmiyor. Basından takip ediyoruz tek merkez ilçe yapıldı. Adı Yavuz Selim koyundu sonradan vazgeçildi Ortahisar olarak değiştirildi. Bazı partiler tek merkez ilçeye karşı çıktı. Siyasiler kendi işlerinin peşinde ama vatandaş hiçbir şekilde bilinçlendirilmedi. Mesela büyükşehir kapsamında köylerdeki imar büyükşehre mi bağlanacak? Köyde yaşayan dedem artık evine emlak vergisi mi verecek. Çöpler köylerden toplanacak mı? Bunları kimse bilmiyor. Bunların hepsi birer soru işareti. Yani büyükşehir konusu insanların kafasında kocaman bir soru işareti bırakıyor. Köylerdeki vatandaşlar da bilmiyor. Bu konuda herkes bilinçlendirilmelidir. Emlak vergisi ödeyecek olanlar bilmelidir. Sonra bu borçlar birikip başka sorunlara neden olur. Trabzon vatandaşımız büyükşehre büyük umutlar bağlamasınlar.

Tabi ki de büyükşehir olmak şehirler için önemli bir olaydır. Büyükşehrin şehir gayrimenkul piyasasına yapacağı katkının yanı sıra ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda değişimlerin yaşanması kaçınılmazdır. Bunlar iyi değerlendirilmelidir.

Şehir maddi manevi güçlenir

Fatih YILMAZ -Osman BAYBURT: Büyükşehir artık gelişmişlik için önemlidir. Büyükşehir belediyeleri bütçeden daha fazla pay aldıkları için bu illerin bütçeden aldıkları pay büyüyecek. Yatırımlar doğrudan merkezden geldiği için kalkınma ve yapılanma daha hızlı gerçekleşir. Belediyecilik faaliyetleri tek elden ve daha koordineli bir şekilde yürütülebilecek. Hizmet standart hale gelecek, kent görünümüne, imajına daha çok önem verilecek. Artan bütçe ile daha çok proje hayata geçirilecek. İller daha çok yatırımcıyı çekecek. Bu yatırım, kalkınma hareketleri istihdamı dolayısı ile şehre olan ilgiyi arttıracak.

Büyükşehir olmanın avantajı ile buna yakışır bir kent yaratmak için projeler oluşacak. Yeni cazibe merkezleri oluşacak. Tüm bu hareketlilik gayrimenkul piyasasını da canlandıracak önemli bir etkendir. Yeni projeler, yeni yatırım alanları demek olduğundan alternatif yerler arayan yatırımcıya fırsatlar doğacak. Sözü geçen şehirler zaten sürekli gelişim ve değişim içinde olan, altyapı yenileme çalışmaları içinde olan kentlerdir. Her biri farklı avantajları, yatırımları ve iş kolları nedeniyle dikkat çeken, büyümüş kentlerdir. Büyükşehir olmak şehrin maddi ve manevi açıdan daha da güçlenmesini sağlayacaktır.

Önce fındığa para ver, Akyazı’yı yap sonra büyükşehir ol

Berber Orhan GÜNER: Trabzon büyükşehir olmasıyla birlikte büyük zararlar gelir. Çünkü Trabzon’da gelir yok fabrika yok ismi büyükşehir olsa ne olur olmasa ne olur? Kiralar artacak yeni bir gelirin yok işsizlik var. Sadece isim olarak büyükşehir olacak. Yine burada zenginlerin işine gelecek. Küçük esnaf yine ezilecek. Getirisi olmaz bize karşı zararı olur. Hiçbir yatırım yok. Adam bir stad yapacak kaç senedir uğraştırıyorlar. Seçimleri bekliyor millet artık bunları yemez. Herkes her şeyin farkında. Akyazı’yı yapamadılar ama büyükşehir olduk yine hava yapıyorlar.

Hani nerde bu projeler istihdamlar. Büyükşehirden önce Trabzon’a yapılması gereken çok şeyler var. Fındık 3,5 lira. Bahçelerimiz para etmiyor. Millet artık bunları görüyor bunlara dikkat edilmeli. Şehirde sorun kalmaz bu konuda ondan sonra büyükşehir olursun insanlara dersin ki vergi yükselecek. Ama öncelikli işler halledilmelidir. Trabzon’u maşa niyetine kullanıyorlar. Trabzon’da ne fabrika var ne sanayi var ne bir şey var. Burada bir de üniversite olmasın burası tamamen biter. Trabzon’u ayakta üniversite tutuyor.

Altyapısı hazırlanmadan büyükşehir olduk demeyle olmaz

Erdoğan ŞENTÜRK: Herhangi bir alt yapısı olmadan büyükşehir olduk demekle büyükşehir olunmuyor. İsimle birlikte büyükşehir olunmuyor. Büyükşehrin şüphesiz ki bütçesi daha fazla olacaktır. Bütçesi fazla olunca belediyenin hizmetleri de daha geniş kapsamlı olur. Ancak bu hizmetler öyle bedava yapılacak hizmetler değildir. Bunun bir maliyeti vardır vatandaşın üzerine bindirilecek daha büyük bir ekonomik yönü vardır. Vatandaşın tükettiği su, elektrik, doğalgaz ve buna benzer hizmetlerin hepsini belediyenin kendisi karşılamayacak tabi ki de. Bu faturalar vatandaşa daha ağır binecek. Büyükşehir faturası vatandaşa yansıyacak. Vatandaş bundan memnun kalacak mı bence kalmayacak. Vatandaş kendisine gelecek hizmetin bedava gelmesine alışmış. Şimdide kadar köylerde suya para vermeyen vatandaş şimdi suya para verecek. Şimdi köylerde emlak vergisi vermeyen vatandaş büyükşehirle birlikte köyündeki evine de emlak vergisi verecek. Bunlara bu vatandaş hazır mı? değil.

Ama büyükşehir olduk etiketi belki psikolojik bir etki yapabilir ama gerçekte vatandaşın memnun olmayacağı bir etki yapacağını düşünüyorum. Ama ileriki bir süreçte bütçe büyük rakamlara ulaşır hizmet bedelleri daha rahat olur düşüncesiyle buna rıza gösterebilir. Ama benim Şahsı kanaatim Trabzon büyükşehir olması için biraz daha altyapı yapılması lazım imar planları yapılması lazım. Kamulaştırma yapılıyor insanlar mağdur ediyor. Bedeller insanı memnun etmiyor. Kamulaştırma yapılıyor karşılığında verilen para memnun etmiyor. Önce bunlar düşünülmeli çözülmeli. Ama vatandaşın elinde de olan bir konu değildir.

Getirisi de var Götürüsü’de var

Emekli Abdülmecit GÜLERYÜZ: 13 ilin büyükşehir olacağı söylendi sonra kararlar alındı. Benim büyükşehir konusundaki düşüncem bir iyi yönü var, bir de vatandaş olarak kötü yönü var. Büyükşehir olmanın iyi yönleri; mesela Belediye olarak fazla yardım alacaktır. Ödenek çok alabilir ama kötü yönü de var. Kötü yönü de düşün ki 20 kilometre yukarda ev yapacaksın imar planı çıkaracaksın. Ben 20 senedir bir kuruş vergi vermedim şimdi ne olacak 10 liraysa vergi daha fazlasını alacak. Su bağlayacak. Ben göze suyu kullanıyorum belki de ona gelecek saat bağlayacak para alacak. Bağladıktan sonra ne olacak ben köydeki suyumu paralan içeceğim. Büyükşehrin vatandaşa getirisinden çok götürüsü olduğuna inanıyorum. Vergiler artacak ama bana hizmet mi verecek köye. Benim alacağım hizmet aynı kalacaktır. Büyükşehir bir yönde iyi bir yönde vahimdir.

Şehrin en uç kısmına hizmet götürülebilecek mi?

İmdat TERZİ: Trabzon büyükşehri kaldırmaz. Büyükşehri şöyle kaldırmaz; Şehir açılıyor artık yukarılara doğru. Hizmet getirme konusunda ne yapacak. Büyükşehir olunca şehrin en uç kısmına hizmet götürebilecek mi? Büyükşehir isminden önce bu ile iş sahası gereklidir. Gençlere istihdam yaratılmalıdır. Senin her şeyin tam olur sonra bunları yaparsın. Nüfus düşecek mi çıkacak mı? hemen büyükşehir olalım telaşı yapılıyor. Trabzon daha büyükşehre alışık değil. Vatandaş bilinçli değil. Rant elde etmek için mi büyükşehir yapılacak. Milleti kandırmayalım ben büyük şehir yapacağım burayı buraya para akacak. Böyle bir şey yok. Şimdiye kadar niye akmadı buraya bu para. Önce vatandaş düşünülsün kimse kendini düşünmesin.

Bizim için Büyükşehir olmuş Küçükşehir olmuş önemli değil

Çay ocağı sahibi Nuri ÖZTÜRK: Bence büyükşehrin getirisi yok hatta hep götürü. Ben şimdi köyümde duruyorum ben kafama göre arsama, arazime ev yapabilecek miyim hayır. İmar buraya bağlı olacak. Köylü şehre gelecek, türlü işlerle uğraştırılacak. Hat çekeceğim buraya geleceğim kanal açacağım buraya geleceğim. E daha ne getirisi var bana beni uğraştırmaktan başka. Türkiye’de yaşıyoruz ama nerdeyse Türk olduğumuzu unutur duruma geldik. Sadece bizi insanlar seçme zamanlarında arayıp soruyorlar bizi ne olur efendim oyunuzu bize verin. Başka bizim varlığımızdan haberdarlar mıdır? Benim dememle büyükşehir olmayacak mı tabiî ki de olacak ama yük benim omuzlarımda olacak. Yük bizim gibi insanların omzunda. Benim burada bir çay ocağım var çalışıyorum ama büyükşehrin getirisi ne olacak? İstihdam sağlanacak mı? Eğitim seviyemiz yükselecek mi? Az da istihdam açılacaksa bile bu da herkesin adamlarından seçilecektir. Çifte standart uygulanacaktır yani. Benim gibi zavallıya burada işin var mı diyecek mi? 3 tane yabancı dil biliyorum ben bu şehirde çaycılık yapıyorum. Benim gibi kaç kişi var biliyor musunuz? Dolu. Öyle bir konumdayız ki şu anda ülke olarak bunlara öncülük verilmelidir. Eskiden yüksek tabaka ve alçak tabaka vardı. Ülkede şimdi ne var. Alt bile kalmadı. Ezildikçe ezildi bir ezik tabaka var. Benim için o yüzden büyükşehir olmuş küçükşehir olmuş önemli değil. Ama hayat standartları yüksek hayat sunacak ve iş bulacak mı? Bu düzen kurulmalıdır. Ben Tonyalıyım Tonya’nın tepesinde adamlar çimento fabrikası kuracak insanlar olsun diye yalvarıyorlar. Bari bırakın da köyümüzde rahat yaşayalım nefes alalım. Neden olsun diyor müteahhitlik yapıyor çünkü işine geliyor köylü onun için önemli değil.

Büyükşehirle birlikte şehirde istihdam artırılmalı

Atapark esnafı: Trabzon gelişiyor büyüyor. Trabzon buna uyumlu olarak da büyükşehir oluyor. Nüfusu birleştirdiler 750 bini sağladılar ve büyükşehir olmak için adım atıldı. Bu sadece Trabzon’a özel bir şey değil ki. Zaten ülkede 16 büyükşehir var ve 13 il de kapsama alındı. Trabzon’da aralarında. Ama iyi mi köyü mü onu ilerleyen zamanda göreceğiz. Şehrin kalkınması öncülüğünde bu plan programlar yapılıyor. Şehir kalkınırsa istihdam artar, istihdam artarsa refah seviyesi yükselir. Trabzon göç bile çekebilir. Ama büyükşehir olduktan sonra sadece adı kalmamalı ve bölgeye yoğun derecede projeler hazırlanmalı iş sahaları açılmalıdır. Büyükşehir notu ondan sonra verilmelidir.

Büyükşehirle birlikte Trabzon’un geleceği Şekillenecektir

Songül Güney: Trabzon büyükşehir olduğu haberlerini basından takip ettik. Büyükşehir belediyeleri, il merkezi birden fazla belediyeye bölünmüş ve kalabalık nüfuslu illerde belediye hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve belediyeler arasında eşgüdüm sağlanması amacıyla ve kanunla oluşturulan belediyelerdir. Hizmetler tek koldan yürütüleceği için şehirde bir düzen olacaktır her tarafın kendisine göre imarı olmayacaktır ve Trabzon gelecek için şekillenecektir. Trabzon’da büyükşehirden önce yapılması gereken çok iş var. Ama büyükşehir kapsamına alınan Trabzon bölge merkezi haline gelecek ve çevre illerinden göç alacaktır.

Halk sıkıntıya sokulmamalıdır

Esra Emir: Vatandaş olarak refah seviyemiz yükselecekse büyükşehir olmak tabi ki halk olarak bizi mutlu eder. Ama bu konuda halkımızın çokta bilgili olduğunu düşünmüyorum. Bende dahil bu konuda yetkililerin bizleri bilinçlendirmesi gerekmektedir. Söylenenlere bakılırsa Trabzon’un çehresi değişecek. Yatırımın artacağı ve bambaşka bir Trabzon’un karşımızda olacağı dilden dile dolaşmakta. Fakat dediğim gibi bu şehir efsanesi olmaktan ileriye gidemiyor bence. Çünkü insanların büyükşehir’e olan ilgisi ve bilgisinin bunla sınırlı olduğunu düşünüyorum. Vergiler artırılacağı konuşuluyor, büyükşehir olmanın tabi ki bir vebali olacaktır ama hükümetin ve Trabzon belediyesinin bunu minimum seviyeye indirmesi halkı sıkıntıya sokacak kararlar verilmemelidir

Çoktan büyükşehir olmalıydık

Nihal Kara: Öncelikle büyükşehir olmamız Trabzon halkı tarafından beklenen bir durumdu. Çünkü bölge illere ekonomik yönü çok güçlü bir il. Karadeniz’in doğusunda bir kent merkezi denildiğinde akıllara ilk olarak Trabzon gelir. Trabzonspor ile birlikte de bütünleşen Trabzon şehri çoktan büyükşehir olmalıydı diye düşünüyorum. Büyükşehir olacağımızı duyduğumda da açıkçası sevindim. 2013 seçimlerinde büyükşehir olarak girecek olan Trabzon bundan sonra daha iyi bir konuma geleceğine inancım tamdır

Büyükşehir’in dejavantajı yoktur avantajları vardır

Emel Kamacı: Trabzon’un büyük şehir olması demek şehrimizin Türkiye’nin sayılı şehirlerinden olması demektir. Trabzon’un büyük şehir olmasının herhangi bir dezavantajı yok; aksine birçok avantajı vardır. Trabzon ülke bütçesinden büyükşehir olmadan önce aldığı payın fazlasını alacaktır, belediyenin doğru kullanımı ile bu durum vatandaşın işine gelecektir.

Trabzon’un büyük şehir olması ile her şeyi devletten bekleme mantığı en aza inecek, merkeziyetçilikten uzaklaşılacak, bu da merkezi yönetimin işini kolaylaştıracaktır.

Trabzon’un büyük şehir olması ile sanatsal faaliyetler artacak, ulaşım kolaylaşacak ve ucuzlayacaktır.