61SAAT HABER SERVİSİ

Bir firma tarafından sigortalı ve güvenceli iş olarak kendilerine sunulan teklif üzerine Türkiye’den 7’si Trabzonlu olmak üzere 30 Türk vatandaşı Irak’ın başkenti Bağdat’a getirildi.

İşin bulunduğu şantiyeye yerleşen vatandaşlar bir süre çalıştıktan sonra işi üstlenen firmanın sahibinin habersiz bir şekilde ortadan kaybolduğunu iddia ederek Irak’ta rehin alındıklarını söylediler.

Irak'ta inşaatta çalışmak üzere Trabzon’dan ve Türkiye’nin bir çok ilinden Irak’a gittiklerini belirten işçiler burada rehin kaldıklarını ve ölüm tehditi içerisinde olduklarını iddia ettiler.

ARAP ORTAĞI TEHDİT EDİYOR!

Yetkililerden yardım bekleyen işçiler adına konuşan Trabzonlu Hasan Aksoy “Mehmet Akpınar adına kayıtlı SCC firması bizi buraya getirdi. Bizi buraya bıraktıktan bir hafta sonra kaçtı. Bugün yarın diye para verecekti bize ama vermeden kaçtı. Firmanın Arap ortağı diyorki işimi bitirmeden giderseniz, sizi buradan çıkarmam, mafyanın eline veririm. Bizi buraya getiren Mehmet Bey’i arıyoruz oda umursamıyor bizi. Geleceğim diyor kendisi ama Irak’ta, Bağdat’ta yok. Şuan nerede olduğunu kimse bilmiyor.” dedi.

AÇLAR! BIÇAKLA KAPIDA BEKLİYORLAR!

Aksoy günlerdir aç olduklarını ve yardım beklediklerini söyleyip “Bizi burada yüzüstü bıraktı. Üç aylık paramız var bizim. Bize bir şey yapmadı yüzüstü bıraktı. Sigortada yaptırmadı bize. Kendisi kaçtı. Bizde rehin kalmış durumdayız. Bizi dışarı atıp yemek vermiyorlar. Konsolosluğa başvurduk konsoloslukta gereken müdahaleyi yapmadı. Şuan bir şey yapamayacağını söyleyip zamana  bırakacağım dedi. Yetkililerden el uzatılmasını bekliyoruz. Akşam yemeği sabah yemeği vermiyorlar. Kaç gündür acız. Arkadaşlarımızı tehdit ediyorlar. Kapıda bıçaklarla bekliyor.” ifadelerini kullandı.

FİRMADAN YAZILI AÇIKLAMA GELDİ

Yaşanan bu talihsiz olay üzerine adı geçen firmadan açıklama geldi.

Yazılı olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

‘ARAP ORTAĞIMIZ TEHDİT EDECEK DEĞİLDİR’’

‘’Söz konusu proje, Saddam Huseyin'e insa edilecek ev olmayıp bir Aqupark kompleksi inşaatıdır. Sirketimiz SCC bu projeyi Iraklı ortağı Qimemhemrin firması ile birlikte üstlenmiş ve inşaatını yapmaktadır. Qimemhemrin, Irak’ın onde gelen inşaat ve taahhüt firmalarından olup söz konusu yazıda hakkında iftira atıldığı sekilde kimseyi tehdit veya zorlayacak bir is kültüründe degildir’’

 ‘ÇALIŞANLARIN PARASI HAFTALIK OLARAK ÖDENMEKTEDİR’

‘’İşverenimiz, haberinizde belirtildiği gibi 'mafya' olmayıp Bağdat’ın önde gelen ailelerinden AL SAHEL ailesidir. Al Sahel Group, tüm Arap ülkelerinde en önde gelen mobil hizmet şirketi olan ZAIN şirketinin Irak bayiliğini yürütmektedir. Bu itibarlı ailenin, kimseyi tehdit etmesi soz konusu olmayıp, çalışanların ücretleri haftalık bazda ödenmektedir.

‘ŞANTİYE IRAK POLİSİ TARAFINDAN KORUNMAKTADIR’

‘’Şantiyede kimsenin can güvenliği tehdit altında degildir. Şantiyemiz, Bağdat’ın Adhemiye semtinde, IRAK GAZETECILER SENDIKASI'na ait kampüs içerisinde olup, özel güvenliği olan bir bölgedir. Santiye sahamız 24 saat Irak devletinin polisleri ve askerleri tarafından korunmaktadır. Dolayısı ile, şantiyenin kapısına bıçaklı birilerinin gelip çalışanları tehdit etmesi yalanını akla mantığa sığdırmak mümkün degildir. Malumunuz Irak’ın mevcut yapısında, polisin ve askerin koruduğu bir bölgeye birakin bıçaklı silahlı birisinin yaklaşmasına, herhangi bir sivilin bile girmesi mümkün degildir.

 ‘MAAŞ ALAAMADIKLARI İÇİN BİZ ONLARI KABUL ETTİK’

‘’Şantiyede çalışanlarımızın kaldığı tesisler tarafımızdan kurulmuş olup, 3 öğüm yemek verilmektedir. İlave olarak çalışanlarımıza öğle öncesi ve öğleden sonrası calışma molalarında sandviç vb yiyeceklerin servisi yapılır. Haberinizde bahsi gecen, Hasan Aksoy, bize 9 arkadaşı ile brlikte Bağdat’tan müracaat etmiştir. Bağdat’ın Sahat Beirut bölgesinde Ergun Civ adli bir müteahhitle çalışan bu ekip, 3 ay maaş alamamış, mağdur olmuş ve tarafımızdan şantiyemize kabul edilmiştir’’

 ‘BAŞKA FİRMADAN TALEP ETMESİ GEREKENLERİ BİZDEN TALEP EDİYOR’

‘’Kendilerinin başka müteahhitten alacaklarının şirketimiz SCC ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Fakat bu arkadas yaşadığı problemleri şantiyemize yansıtmış, yaklaşık 10 gündür işi bırakmış ve Türkiye'ye dönüş yapmak istemektedir. Mevcut durumda kendisini Bağdat’a getiren müteahhit Ergun Civ'den talep etmesi gereken bilet, çıkış ceza parası vb ödemeleri şirketimizden talep etmekte, çok makul olarak bu talepleri tarafımızdan kabul görmemektedir’’

 ‘MUHTAÇ VE MAĞDURLARDI, YALAN KONUŞUYORLAR’

‘’Muhtaç ve mağdur oldukları icin başka bir şantiyeden aramıza katılan bu 10 kişilik ekipten, Hasan Aksoy dahil 4 Turk işçisi bu düzmece haberin, bu kurgu haberin, bu yalan haberin mimarlarıdır. Bizim Adhemiye projesi kapsamındaki bu projeyi devralmadan önce tahakkuk eden ortalama 20 günlük bir işçi alacağı bulunmaktadır. Bu alacak ne Al Sahel tarafından ne de projenin bizden önceki müteahhiti tarafından reddedilmektedir. İşveren ve eski müteahhit 1-2 gün içerisinde hesaplaşması bitirince bu eski döneme ait alacaklarda ödenecektir. Bu alacaklarla ilgili olarak firmamız SCC'nin hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. Mevcut durumda, çalışanlarımız, yeni dönemle beraber 1.12.2017 tarihinden itibaren haftalık olarak tüm alacaklarını elden tahsil etmektedirler’’